Επιμένει ο Ερντογάν: «Ο Οσμάν Καβαλά ήταν ο Σόρος της Τουρκίας»

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τις κατηγορίες του εναντίον του Οσμάν Καβάλα, μετά την καταδίκη του μαικήνα να εκτίσει ισόβια κάθειρξη

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε χθες Τετάρτη τις κατηγορίες του εναντίον του Οσμάν Καβάλα, μετά την καταδίκη του μαικήνα να εκτίσει ισόβια κάθειρξη, παρά τις εκκλήσεις να αφεθεί ελεύθερος από δυτικές κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς.

«Η ετυμηγορία που απαγγέλθηκε σε βάρος κάποιου αναστάτωσε πολύ ορισμένους κύκλους. Αυτός ο κάποιος ήταν ο Σόρος της Τουρκίας», πέταξε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, παραλληλίζοντας τον κ. Καβάλα με τον αμερικανό δισεκατομμυριούχο ουγγρικής καταγωγής Τζορτζ Σόρος, μαύρο πρόβατο αρκετών αυταρχικών καθεστώτων.

Μορφή της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, ο Οσμάν Καβάλα, 64 ετών, καταδικάστηκε τη Δευτέρα να εκτίσει ισόβια κάθειρξη για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης» μέσω της χρηματοδότησης αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, ιδίως του λεγόμενου «κινήματος του Γκεζί» το 2013.

Ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, που μετατράπηκε σε εχθρό του καθεστώτος, κατήγγειλε ενώπιον των δικαστών τη δίωξή του, που χαρακτήρισε «δικαστική δολοφονία» του, και την επιρροή που άσκησε ο τούρκος πρόεδρος στη δίκη του.

Το 2019, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) χαρακτήριζε αδικαιολόγητη τη φυλάκιση του αντιπολιτευόμενου, αποφαινόμενο πως σκοπός ήταν «να φιμωθεί» και μαζί του «όλοι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή του.

Μπροστά στην άρνηση των τουρκικών αρχών να τον αποφυλακίσουν, το Συμβούλιο της Ευρώπης –το ΕΔΑΔ είναι ο δικαστικός του βραχίονας– κίνησε τον Φεβρουάριο διαδικασία επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα.

Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε χθες βράδυ ότι το ΕΔΑΔ δεν είχε δικαίωμα να παρέμβει «πριν απαγγελθεί η ετυμηγορία», συμπληρώνοντας: «Ιδού, η ετυμηγορία απαγγέλθηκε. Οφείλετε να συμμορφωθείτε. Είτε το κάνετε είτε όχι, η απόφαση θα εκτελεστεί».

Η ερμηνεία του αρχηγού του τουρκικού κράτους είναι διαμετρικά αντίθετη από την απόφαση του ΕΔΑΔ για τον κ. Καβάλα. Το διεθνές δικαστήριο έχει απαιτήσει επανειλημμένα να αποφυλακιστεί ο επιχειρηματίας, αξίωση που επανέλαβε τη Δευτέρα ο ολλανδός πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο Τάινι Κοξ.

Οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελλάδα και αρκετοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέκριναν επίσης την καταδίκη του κ. Καβάλα και ζήτησαν να αφεθεί ελεύθερος άμεσα.

Οργισμένο (διπλό) γιουχάισμα στη Μαρέβα από καλλιτέχνες – Συνθήματα και για τον «παιδοβιαστή» (video)

Οργισμένο (διπλό) γιουχάισμα στη Μαρέβα από καλλιτέχνες – Συνθήματα και για τον «παιδοβιαστή» (video)

Πρωτού καλά-καλά ηρεμήσει από τη σύγχυση των ηθοποιών που τόλμησαν να αμφισβητήσουν την παντοκρατορία του…

Γιατί πρέπει να ξαναδιαβάσουμε το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη για τον σεισμό στην Τουρκία το 1999

Γιατί πρέπει να ξαναδιαβάσουμε το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη για τον σεισμό στην Τουρκία το 1999

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν μα οι σεισμοί και ο ανθρώπινος πόνος μένουν... «Κράτα, Μεμέτ, σύντροφέ μου»

Φρίκη στα Τρίκαλα: Ασθενής “εξαφανίστηκε” μετά από εξετάσεις και τελικά βρέθηκε νεκρός

Φρίκη στα Τρίκαλα: Ασθενής “εξαφανίστηκε” μετά από εξετάσεις και τελικά βρέθηκε νεκρός

Ο ασθενής μετέβη στα επείγοντα του νοσοκομείου ύστερα από αδιαθεσία και υπεβλήθη σε αξονική τομογραφία…