Newsroom

Newsroom

Επιμένει να μην ξέρει ο Παπακωνσταντίνου

Ολοκληρώθηκε η ομιλία του πρώην υπουργού οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ στη Βουλή. Δεν απάντησε σε…

Ολοκληρώθηκε η ομιλία του πρώην υπουργού οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ στη Βουλή.

Δεν απάντησε σε δύο βασικά στοιχεία. 1ον, πότε ακριβώς πήρε στα χέρια του τη Λίστα (για μια ακόμη φορά αναφέρθηκε στα “μέσα Οκτώβρη, χωρίς να αναφέρει ακριβή ημερομηνία) και 2ον, τι έκανε με το cd.

Διαβάστε τα σημαντικότερα αποσπάσματα της ομιλίας του πρώην υπουργού Οικονομικών.

“Δεν ειμαι απλά αθώος. Είμαι το θύμα μιας χοντροκομμένης και εξόφθαλμης ενοχοποίησης”

“Δεν εύχομαι στον χειρότερο εχθρό μου να ζήσει αυτό που ζω τις τελευταίες εβδομάδες. Συνοπτική δίκη και άμεση καταδίκη από αυτόκλητους εισαγγελείς”.

“Πόσοι από αυτούς που με εκτέλεσαν δημοσίως εχουν την δική μου οικονομική κατάσταση; Ούτε περιουσία έκανα από την πολιτική, ούτε λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες. Μόνο δάνεια έχω. Κάποιοι με θέλουν αποδιοπομπαίο τράγο. Αυτόν στον οποίο θα φορτωθούν όλες οι αμαρτίες της μεταπολίτευσης”.

“Οι αλλαγές αυτές ενόχλησαν πολλούς. Ποτέ δεν είχα προστάτες. Ποτέ δεν ενέδωσα σε πρακτικές πελατειακών διευθετήσεων”.

“Η διαγραφή των ονομάτων συγγενών μου συνιστά προσπάθεια ενοχοποίησής μου. Το έμαθα την ίδια ημέρα που δημοσιοποιηθηκε στα Μέσα. Δεν θα κατασκευάσω εκ των προτέρων σενάρια ενοχοποίησης κανενός”.

“Αυτό που πραγματικά συνέβη, το ότι λείπουν οι συγγενείς μου, το έμαθα όταν το έμαθε όλος ο κόσμος. Είμαι σίγουρος οτι οι ευθύνες θα αποδοθούν εκει που ανήκουν. Αν και στη δική μου περίπτωση το τεκμήριο της αθώωσής μου έχει καταπατηθεί”

“Το USB από το οποίο λείπουν τα ονόματα δεν είναι αυτό που παρέδωσα. Δεν είχα λόγο να σβήσω τα ονόματα. Αν ήθελα να κάνω τέτοια λαθροχειρία δεν θα το έκανα με τέτοιο τρόπο. Θα αφαιρούσα και άλλα ονόματα για να θολώσω τα νερά”.

“Το ΣΔΟΕ δεν είχε καν ανάγκη για εντολές για να κάνει την δουλειά του. Υποχρεωμένο είναι.
Και να θυμίσω ότι την περίοδο εκείνη είχε ήδη οριστεί και αναλάβει καθήκοντα ο Οικονομικός Εισαγγελέας”.

“Επεδίωξα να αξιοποιηθούν τα στοιχεία αλλά όχι να σταθούν σε δικαστήριο. Ουτε καν η ύπαρξή τους δεν μπορούσε να ανακοινωθεί στα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως έναυσμα έρευνας. Αυτό περίμενα να κάνει το ΣΔΟΕ”.

“Δεν έχασα το CD. Το έδωσα στην γραμματέα μου για φύλαξη και δεν γνωρίζω αν είναι και σήμερα στο Υπουργείο. Πράγματι φέρω ευθύνη γι αυτό. Έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη επιμέλεια”.

“Δεν υπήρχε μία Λίστα. Υπήρχαν περίπου 2000 αρχεία. Δεν ήταν δουλειά μου να ανοίξω αυτές τις λίστες. Αυτό που είδα είναι η Λίστα με τα 20 ονόματα που δόθηκαν στον κύριο Καπελέρη”.

«Η μη πρωτοκόλληση σε τι ακριβώς εμποδίζει τη μη αξιοποίηση; Πρωτοκόλληση σημαίνει επισημοποίηση και δεν ήθελα να διακινδυνεύσω τη διαρρροή στοιχείων».

“Γιατί αντιγράφηκε το CD σε USB; Γιατί ήταν πιο ασφαλές. Είναι πιο ασφαλές μέσο αποθήκευσης, και για να υπάρχει ένα αντίγραφο των στοιχείων. Οι συνεργάτες μου δεν έχουν καμία ευθύνη”.

“Τα περίπου 20 ονόματα που έδωσα ήταν για ένα δείγμα ελέγχου. Επέλεξα να ξεκινήσω με 20 ονόματα γιατί ήξερα ότι είχε πρόβλημα χειρισμού το ΣΔΟΕ σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Το ίδιο είχε γίνει και με την λίστα του Λίχτενσταϊν”.

“Τον Μάιο εξελέγη στο ΣΔΟΕ ο κ. Διώτης. Τον ενημέρωσα για τα στοιχεία που είχαμε λάβει από τη Γαλλία αλλά και ότι ο προκάτοχός του είχε ξεκινήσει έρευνα στα ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις. Με τον ανασχηματισμό μετακινήθηκα σε άλλο Υπουργείο. Είναι δεδομένο ότι εγώ ζητησα τα στοιχεία από τη Γαλλία, εγώ τα παρέλαβα και εγώ ζήτησα την έρευνα.”

“Στο τέλος του Ιανουαρίου σε φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας συναντήθηκε με την ομόλογό μου της Ελβετίας”.

“Στις 14 Ιανουαρίου συγκάλεσα σύσκεψη για τις καταθέσεις Ελλήνων σε ξένες χώρες, ιδιαίτερα στην Ελβετία και την δυνατότητα της Ελλάδας να κάνει έρευνες και να εντοπίσει την φοροδιαφυγή όπου υπάρχει. Αποφασίστηκε ο γ.γ. του Υπουργείου να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές Αρχές και το ΣΔΟΕ να κάνει έρευνα”.

“Ζήτησα από την γραμματέα μου να βρει εκείνους με τα μεγαλύτερα ποσά. Ο συνεργάτης μου, μου έδωσε σε χαρτί τα 20 ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις. Ζήτησα αντίγραφο σε USB και κάλεσα στο γραφείο μου τον κ. Καπελέρη και του έδωσα τα ονόματα και του είπα να κάνει έλεγχο. Ο κ. Καπελέρης έκανε έρευνα και με ενημέρωσε ότι από τα πρώτα στοιχεία δεν μπορούσε να γίνει επαρκής έλεγχος.”

“Στις αρχές του καλοκαιριού του 2010 ο διοικητής της ΕΥΠ με ενημέρωσε ότι οι γαλλικές αρχές είχαν στα χέρια τους στοιχεία. Σε ένα απο τα συμβούλια υπουργών Οικονομικών ζήτησα από την γαλλίδα Υπουργό να μας στείλει τα στοιχεία. Ζήτησα από τον έλληνα γραμματέα του υπ. Οικονομικών να έρθει σε επαφή με τον γάλλο ομόλογό του. Ήταν πληροφορίες αποθηκευμένες σε CD σε μορφή EXCEL με στοιχεία για το κάθε πρόσωπο από το 2007”.

“Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης θα ξεπλυθεί στην πλάτη μου. Ζημίωσα το Δημόσιο; Όχι. Εκανα λαθροχειρία; Όχι. Δεν με ενδιαφέρουν οι παραγραφές αλλά το όνομά μου να είναι καθαρό. Είμαι σίγουρος ότι στο τέλος η αλήθεια θα δικαιωθεί”.

Λέσβος: Αυτοκίνητο παρέσυρε δύο πεζούς σε τροχαίο – Χωρίς τις αισθήσεις της γυναίκα

troxaio me egataleipsi

Λέσβος: Αυτοκίνητο παρέσυρε δύο πεζούς σε τροχαίο – Χωρίς τις αισθήσεις της γυναίκα

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα προς την Κυριακή σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα με αγροτικό, τρεις επιβαίνοντες…

Κραυγή αγωνίας από τις αναπληρώτριες μητέρες- Η κυβέρνηση τους κόβει από το επίδομα μητρότητας (video)

pregnant g076b366fe 1920 768

Κραυγή αγωνίας από τις αναπληρώτριες μητέρες- Η κυβέρνηση τους κόβει από το επίδομα μητρότητας (video)

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει της μη μισθωτές εργαζόμενες μητέρες ως δεύτερης κατηγορίας, φθηνές, αναλώσιμες και χωρίς…

Μαρούσι: Άγρια συμπλοκή με πυροβολισμούς έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας (video)

9 12

Μαρούσι: Άγρια συμπλοκή με πυροβολισμούς έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας (video)

Νεκρός ένας 21χρονος, σοβαρά τραυματισμένος ένας 23χρονος