Newsroom

Newsroom

"Επιλογή των μετόχων να μην προχωρήσουν στην AMK" απάντησε για το κλείσιμο του MEGA ο πρώην Διευθ. Σύμβουλος του καναλιού

Ενδιαφέρουσα είναι η κατάθεση του πρώην Διευθύνοντα Συμβούλου του MEGA, Ηλία Τσίγκα, ο οποίος απέδωσε τις ευθύνες για το κλείσιμο του Μεγάλου Καναλιού στους μετόχους που δεν έβαλαν ούτε ένα ευρώ για την ΑΜΚ, γεγονός που θα τους έδινε το δικαίωμα να συμμετέχουν στο διαγωνισμό για τις άδειες.

57f6701f1dc524b4168b4582

Η συγκεκριμένη δήλωση του μάρτυρα ήταν ίσως η μοναδική που ευθυγραμμίζεται με την αλήθεια για τις δανειοδοτήσεις του καναλιού, αφού -μεταξύ άλλων- κατηγόρησε τις τράπεζες που «έκλεισαν τον διακόπτη άνευ λόγου και αιτίας» για το MEGA.

Ο κ. Τσίγκας ήταν Διευθύνων Σύμβουλος μέχρι το 2014 στο MEGA και γνώριζε πολύ καλά τις δανειοδοτήσεις που πήρε με το τσουβάλι το κανάλι, δίχως να μπορεί να τις αποπληρώσει. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν σταλεί, ο συνολικός δανεισμός της «Τηλέτυπος» είναι ύψους 112.689.000 ευρώ.

«Στην περίπτωση του Mega, ούτε φούσκα υπήρχε, ούτε πάρτι γινόταν» ισχυρίστηκε ο Ηλ. Τσίγκας και πρόσθεσε ότι «δεν υπήρξε ποτέ ευνοϊκή μεταχείριση για τη λήψη των δανείων» και «οι τράπεζες τα έδιναν επειδή η εταιρεία ήταν στο Χρηματιστήριο, το οποίο μέσα από απόλυτη διαφάνεια μπορούσε να αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητά της».

Βέβαια, σε αυτό το σημείο δεν μπορούσε να μην παρέμβει ο γνωστός συνήγορος των καναλαρχών, Ανδρέας Λοβέρδος, προσπαθώντας εναγωνίως να υπερασπιστεί τους μετόχους της «Τηλέτυπος». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέλαβε δράση όταν τέθηκε το θέμα της δανειοδότησης ύψους 98 εκατ. ευρώ, με εξασφάλιση την… ταινιοθήκη του καναλιού, η οποία σήμερα κοστολογείται μόλις σε 30 εκατ. ευρώ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής διερωτήθη για ποιον λόγο η αξιοποίηση της ταινιοθήκης δεν έχει γίνει ακόμα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

«Γιατί δεν εξοφλούνται οι εργαζόμενοι;»

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Λάππας και Καββαδία, έθιξαν το ζήτημα της αποζημίωσης των υπαλλήλων. Όπως τόνισε επίσης η Αν. Καββαδία, οι εργαζόμενοι του σταθμού δεν έχουν ως εργοδότες τις τράπεζες αλλά συγκεικριμένους επιχειρηματίες με οικονομική επιφάνεια. «Οι ιδιοκτήτες έχουν την ηθική υποχρέωση να πληρώσουν τους επί 6 μήνες απλήρωτους εργαζόμενους (περί τα 5 εκατομμύρια συνολικά για τους σχεδίν έξι μήνες)», σχολίασε. «Άραγε οι Βαρδινογιάννης, Ψυχάρης και Μπόμπολας δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα», η απορία της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που υπενθύμισε ότι οι εργαζόμενοι δέχθηκαν μείωση των αποδοχών τους προκειμένου να προχωρήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

«Αντικειμενική η ενημέρωση»

Ο ισχυρισμός του Ηλ Τσίγκα ότι «υπήρχε εντολή από τη διοίκηση του σταθμού η ενημέρωση να είναι αντικειμενική» εξόργισε μερικά μέλη της Επιτροπής. Μεταξύ αυτών, ο Κ. Τζαβάρας κατήγγειλε αποκλεισμό του από το κανάλι από το 2009 και μετά εξαιτίας δήλωσης που είχε κάνει στο Mega για κατευθυνόμενη ενημέρωση. Ο Ηλ. Τσίγκας αρνήθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε προνομιακή μεταχείριση από το Mega, παρ΄ότι κορυφαία δημοσιογραφικά στελέχη του σταθμού ενεπλάκησαν πολιτικά με το ΠΑΣΟΚ, όπως σχολίασε ο Δ. Καμμένος, βουλευτής των ΑΝΕΛ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Ο Hλ. Τσίγκας διέψευσε ότι υπήρχαν τόσο μεγάλες αμοιβές στους μεγαλοδημοσιογράφους όσο αυτές που ανέφεραν δημοσιεύματα, υποστηρίζοντας ότι ένας μικρός αριθμός έπαιρνε μισθούς λίγο παραπάνω από τον δικό του, που ήταν 10.600 ευρώ τον μήνα. Πρόσθεσε ότι το συνολικό ποσοστό των αμοιβών επί του τζίρου ήταν 14%. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι, τις καλές εποχές, θα μπορούσαν να υπάρχουν αμοιβές της τάξης των 40 χιλιάδων ευρώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις παρουσιαστών.


Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…