Newsroom

Newsroom

Το υπουργείο Οικονομικών ζητά την επανατοποθέτηση επίορκων

Ευθεία παρέμβαση, στο έργο των πειθαρχικών συμβουλίων αλλά και της Δικαιοσύνης όσον αφορά τους επίορκους υπαλλήλους του δημοσίου που τέθηκαν…

Ευθεία παρέμβαση, στο έργο των πειθαρχικών συμβουλίων αλλά και της Δικαιοσύνης όσον αφορά τους επίορκους υπαλλήλους του δημοσίου που τέθηκαν σε αυτοδίκαιη αργία για σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα ή ποινικά αδικήματα, επιχειρεί με έγγραφό του προς τη γενική διεύθυνση διοικητικής υποστήριξης του υπουργείου Οικονομικών  ο γενικός γραμματέας δημόσιας περιουσίας Αβραάμ Γούναρης χωρίς από το νόμο να του δίδεται τέτοιο δικαίωμα.

Με ένα λόγο ο κ. Γούναρης ζητεί στο έγγραφό του με επιτακτικό τρόπο να επανέλθουν στην υπηρεσία τους  έξι επίορκοι υπάλληλοι και προϊστάμενοι κεντρικών κτηματικών υπηρεσιών του δημοσίου με το αιτιολογικό -άκουσον άκουσαν- ότι χρειάζονται για να καλύψουν υπηρεσιακά κενά. Το έγγραφο εστάλη στη διεύθυνση διοικητικού του υπουργείου Οικονομικών πριν από λίγες ημέρες και σε αυτό ο κ. Γούναρης αναφέρει ορθά κοφτά ότι το πειθαρχικό συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών οφείλει  να πάψει την διάθεση σε αργία των έξι επίορκων υπαλλήλων επαναφέροντας τους στην υπηρεσία τους ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία τους και να ανακουφιστούν οικονομικά οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι που βρίσκονται λόγω της αυτοδίκαιης αργίας εκτός υπηρεσίας, λαμβάνοντας το 1/3 του μισθού τους, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους στο Σ.τ.Ε. ή στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του υπουργείου.

Σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο εάν οι υπόλογοι για αδικήματα η παραπτώματα  δικαιωθούν επιστρέφουν στην υπηρεσία τους. Διαφορετικά τίθενται οριστικά εκτός δημοσίου. Πρόκειται για παράνομη και αν μη τι άλλο άκομψη παρέμβαση του κ. Γούναρη που γεννά υπόνοιες για επιλεκτική εξυπηρέτηση και ικανοποίηση υπόλογων υπαλλήλων για τους οποίους έχουν εκδοθεί από το συμβούλιο Εφετών αμετάκλητα βουλεύματα για παραπομπή στο ακροατήριο η έχουν παραπεμφθεί στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών.

Οι περισσότεροι βαρύνονται με αδικήματα όπως πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, απιστία σχετικά με την υπηρεσία, ψευδείς βεβαιώσεις, απάτη από κοινού κλπ. Επίσης σε βάρος τους εκκρεμούν και ιδιαίτερα σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα. Και ενώ με το νόμο Μανιτάκη τέθηκαν σε αυτοδίκαιη αργία ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας έρχεται με έγγραφό του -χωρίς να έχει με βάση το νόμο καμιά τέτοια δικαιοδοσία- απαιτώντας ανερυθρίαστα να επανέλθουν στα καθήκοντά  τους προκαλώντας ήδη την μήνιν των έντιμων υπαλλήλων στις κτηματικές υπηρεσίες.

Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι έχουν υποβάλλει αίτημα για αναστολή της αργίας τους, επικαλούμενοι οικογενειακούς και οικονομικούς λόγους, αλλά το μόνο αρμόδιο να κρίνει το αίτημά τους είναι το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο που τους έθεσε για συγκεκριμένους λόγους σε αργία.

Ωστόσο ο κ. Γούναρης στο έγγραφό του προς τη διεύθυνση διοικητικού του υπουργείου Οικονομικών επικαλούμενος ελλείψεις σε προσωπικό των κτηματικών υπηρεσιών ζητεί με προκλητικό τρόπο  να επανέλθουν στις θέσεις τους, υποκαθιστώντας κατά παράνομο τρόπο, τη δικαιοδοσία των πειθαρχικών συμβουλίων. Επικαλείται μάλιστα υπηρεσιακούς λόγους, όταν ο πρόσφατος νόμος, επιτρέπει ανάκληση της αργίας επίορκων υπαλλήλων μόνον από το πειθαρχικό συμβούλιο και  μόνον για κοινωνικούς, οικογενειακούς και οικονομικούς λόγους ,των αιτούντων την άρση της αργίας τους.

«Η επαναφορά των υπαλλήλων -αναφέρει στο έγγραφό του- κρίνεται απαραίτητη καταρχήν, για το συμφέρον των υπηρεσιών που υπηρετούν και αναγκαία για την, εν μέρει, αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας τους. Η επιστροφή των υπαλλήλων, θα επιφέρει οικονομική, κοινωνική και προσωπική ανακούφιση στους ίδιους, αλλά και στους υπαλλήλους των κτηματικών υπηρεσιών, οι οποίοι μετά τα μέτρα για την αυτοδίκαιη αργία των δημοσίων υπαλλήλων, έχουν επιφυλάξεις και διστακτικότητα στην αντιμετώπιση, στην επίλυση των υπηρεσιακών θεμάτων και στην λήψη αποφάσεων». Πρόκειται για παράγραφο του εγγράφου που ευθέως   προτρέπει το πειθαρχικό συμβούλιο να απαλλάξει τους έξι προϊσταμένους κτηματικών υπηρεσιών που το ίδιο έθεσε σε αυτοδίκαιη αργία.

Στο έγγραφο αναφέρονται ονομαστικά οι έξι υπάλληλοι και προϊστάμενοι για τους οποίους δεν ζητείται απλώς η επανεξέταση των υποθέσεων τους αλλά η επαναφορά τους στο πόστο που υπηρετούσαν. Πρόκειται για τους Αναστάσιο Αρναουτόπουλο κατηγορίας Δ.Ε/Εφοριακών που υπηρετούσε στην Κτηματική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, τον Δημήτριο Βλάχο κατηγορίας Τ.Ε/Μηχανικών Τοπογράφων υπαλλήλου της Κτηματικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής, του Εμμανουήλ Δρακάκη κατηγορίας Π.Ε/Εφοριακών-Κτηματικών επίσης υπαλλήλου στην Κτηματική υπηρεσία Ανατολικής Αττικής, του προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας Βόλου Δημήτρη Ευθυμίου κατηγορίας Π.Ε/Μηχανικών-Αγρ.Τοπογράφων, του Θεόδωρου Κυριακόπουλου που υπηρετούσε στην κτηματική της Ανατολικής Αττικής κατηγορίας Π.Ε/Εφοριακών και της Αικατερίνης Πορφύρη στελέχους της Κτηματικής Αχαΐας  κατηγορίας Π.Ε/Μηχανικών.

Η ενέργεια του κ. Γούναρη έχει προκαλέσει αναστάτωση στις υπηρεσίες που υπηρετούσαν οι υπόλογοι για σοβαρά παραπτώματα και αδικήματα καθώς καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου ο κ. Γούναρης παρεμβαίνει στο έργο των αρμόδιων  υπηρεσιών, αλλά γεννά και ερωτήματα για τους λόγους της παρέμβασής του όταν πλέον το ζητούμενο σήμερα είναι να τιμωρηθούν όσοι υπάλληλοι καταπάτησαν τον όρκο τους.

Τι λένε άραγε επ’ αυτού ο προϊστάμενός του υπουργός Γιάννης Στουρνάρας αλλά και ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης;

Διαβάστε ΕΔΩ το σχετικό έγγραφο