Ηχηρό ράπισμα και στο Βενιζέλο από τον Άρειο Πάγο

Ο Βενιζέλος συνεχίζει να δίνει εντολές στις εισαγγελικές αρχές περί «νομιμότητας» της άρσης προστασίας των μαρτύρων

4799466

Λίγες ώρες μετά την ξεκάθαρη απόφαση του Αρείου Πάγου για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων, που πρέπει να γίνει όπως εκείνοι επιθυμούν, ο «Φιλελεύθερος» δημοσιεύει μία συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος μέσα από επικλήσεις στη νομιμότητα, τους θεσμούς το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία, ζητάει την άρση της προστασίας των μαρτύρων. «Ο χαρακτηρισμός των μαρτύρων αυτών ως “προστατευόμενων” και ως “δημοσίου συμφέροντος” πρέπει να αρθεί αμέσως» επιμένει ο Βενιζέλος, σε πείσμα των δικαστικών αποφάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι με δύο έγγραφά του, ο Άρειος Πάγος έχει ξεκαθαρίσει το πώς οφείλει η Προανακριτική να εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες για την υπόθεση της Novartis, δηλαδή με τον τρόπο που αυτοί επιθυμούν. Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ξεκαθαρίζει ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν όπως επιθυμούν, δηλαδή με τα τεχνητά μέσα, όπως ζήτησε και ο «Μάξιμος Σαράφης» με επιστολή του την Πέμπτη.

Ο Βενιζέλος ωστόσο, συνεχίζει να δίνει εντολές στις εισαγγελικές αρχές: «Ο χαρακτηρισμός των μαρτύρων αυτών ως “προστατευόμενων” και ως “δημοσίου συμφέροντος” πρέπει να αρθεί αμέσως. Αυτό συνιστά αυτονόητη υποχρέωση των εισαγγελικών αρχών στο πλαίσιο της αρχής της νομιμότητας και της αρχής της ιεραρχικής δομής της Εισαγγελίας» αναφέρει μεταξύ άλλων, σε μία συνέντευξη που βρίθει αναφορών σε νομιμότητα, θεσμούς και Σύνταγμα. «Η νόμιμη προσπάθεια της Βουλής να εξετάσει ως εισαγγελικό όργανο τους μάρτυρες βγάζοντας τις κουκούλες τους ενώπιον του εισαγγελέα συνιστά εφαρμογή του Συντάγματος.

Εφόσον όμως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας κόπτεται τόσο πολύ για το ζήτημα των “προστατευόμενων” μαρτύρων και το τοποθετεί στο πεδίο της αλλοίωσης των θεσμών, τότε μπορούμε να του θυμίσουμε ότι αν κάτι είναι εντεταγμένο στην εγκληματική διαδρομή προς την σκευωρία με στόχο την αλλοίωση των θεσμών και των πολιτικών συσχετισμών, αυτό είναι η παράνομη κάλυψη των αποδρασάντων μαρτύρων με κουκούλες και η ποινική ασυλία που τους παρασχέθηκε και όχι η εξέτασή τους όπως προβλέπει η ποινική δικονομία» προσθέτει επίσης.

Σε άλλα σημεία, προσπαθώντας να επιχειρηματολογήσει για τη «σκευωρία» και την άρση προστασίας, τονίζει:

«Αποδεικνύεται ότι ακόμη και εν έτει 2020, τίποτα δεν είναι αυτονόητο σε σχέση με το νόημα και τις θεσμικές εγγυήσεις της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Κάποιοι λοιπόν πιστεύουν ακόμη σήμερα, μετά την εμπειρία των ολοκληρωτισμών του 20ου αιώνα, ότι σε μια σύγχρονη δυτική φιλελεύθερη δημοκρατία, όποιος σχηματίζει κυβέρνηση ελέγχει συμπαγώς το κράτος, όλους τους θεσμούς, όλη την “εξουσία”. Χωρίς φραγμούς, χωρίς όρια, χωρίς αντίβαρα, χωρίς έλεγχο, χωρίς δικαιοσύνη, χωρίς ΜΜΕ, χωρίς κοινωνία των πολιτών, χωρίς διαδίκτυο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς διεθνείς μηχανισμούς πολιτικού και δικαστικού ελέγχου».

«Το ζήτημα της δικαιοδοσίας έχει κριθεί, ανήκει στη Βουλή, όπως λέει και η πάγια σχετική νομολογία», αναφέρει ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζει «κερασάκι της τούρτας τη γκροτέσκα ιστορία με τους προστατευόμενους μάρτυρες. Συγγνώμη για την κοινοτοπία, αλλά κινούμαστε μεταξύ Ιονέσκο και Κάφκα». Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι «οι “προστατευόμενοι” μάρτυρες προσήλθαν να καταθέσουν ενώπιον του αντεισαγγελέα του Α.Π. με φυσική παρουσία στον ίδιο χώρο αλλά αρνούνται να προσέλθουν ενώπιον ενός άλλου εισαγγελέα, δηλαδή ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης με τους ίδιους όρους.

Προσβάλλουν συνεπώς βάναυσα το κύρος της Βουλής ως δημοκρατικού και δικαστικού οργάνου. Όσα γίνονται σε σχέση με την αναζήτηση των μαρτύρων γελοιοποιούν τους δημοκρατικούς και δικαιοκρατικούς θεσμούς. Ο χαρακτηρισμός των μαρτύρων αυτών ως “προστατευόμενων” και ως “δημοσίου συμφέροντος” πρέπει να αρθεί αμέσως. Αυτό συνιστά αυτονόητη υποχρέωση των εισαγγελικών αρχών στο πλαίσιο της αρχής της νομιμότητας και της αρχής της ιεραρχικής δομής της Εισαγγελίας».

Σχολιάζοντας τη πρόσφατη παρέμβαση του κ. Τσίπρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογραμμίζει: «Εφόσον όμως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας κόπτεται τόσο πολύ για το ζήτημα των “προστατευόμενων” μαρτύρων και το τοποθετεί στο πεδίο της αλλοίωσης των θεσμών, τότε μπορούμε να του θυμίσουμε ότι αν κάτι είναι εντεταγμένο στην εγκληματική διαδρομή προς τη σκευωρία με στόχο την αλλοίωση των θεσμών και των πολιτικών συσχετισμών, αυτό είναι η παράνομη κάλυψη των αποδρασάντων μαρτύρων με κουκούλες και η ποινική ασυλία που τους παρασχέθηκε και όχι η εξέτασή τους όπως προβλέπει η ποινική δικονομία».

* Πηγή: thepressproject.gr

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

AP23310835745895

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

Ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και…

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

μπενιαμίν νετανιάχου

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

Έξαλλος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός με την αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον - Ακύρωσε επίσκεψη ισραηλινής αντιπροσωπείας…