Newsroom

Pandora Newsroom

«Επικηρύθχηκε» ο λαγοκέφαλος: Πιλοτικό πρόγραμμα με οικονομικό «μπόνους» στους ψαράδες

Μετά από ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποφασίστηκε η έναρξη στοχευμένης δράσης με οικονομική ενίσχυση προς τους επαγγελματίες αλιείς

lagokefalos 1

Πιλοτικό πρόγραμμα εξαλίευσης του λαγοκέφαλου με οικονομικό κίνητρο 5,33 ευρώ ανά κιλό προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του τοξικού εισβολέα στις ελληνικές θάλασσες και τη στήριξη του αλιευτικού κλάδου.

Μετά από ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποφασίστηκε η έναρξη στοχευμένης δράσης με οικονομική ενίσχυση προς τους επαγγελματίες αλιείς, με στόχο τον περιορισμό του πληθυσμού του λαγοκέφαλου και την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Η αμοιβή καθορίζεται στα 5,33 ευρώ το κιλό, ποσό υψηλότερο από αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως αυτό της Κύπρου.

7011110
Σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ελληνικής αλιείας. Πέμπτη 25 Ιουνίου 2026 (ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ / EUROKINISSI)

Η αύξηση της παρουσίας ξενικών ειδών, με κυριότερο τον λαγοκέφαλο, έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στους Έλληνες ψαράδες, επηρεάζοντας τόσο το οικοσύστημα όσο και το εισόδημά τους. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μαργαρίτη Σχοινά με εκπροσώπους αλιέων, συμφωνήθηκε η εφαρμογή δέσμης παρεμβάσεων με οικονομικά κίνητρα.

Το πρόγραμμα προβλέπει αμοιβή 5,33 ευρώ για κάθε κιλό λαγοκέφαλου που αλιεύεται, με στόχο την κινητοποίηση του επαγγελματικού αλιευτικού στόλου. Παράλληλα, εξετάζονται πρόσθετα μέτρα στήριξης, καθώς το ύψος της ενίσχυσης είναι αυξημένο έως και 52% σε σχέση με αντίστοιχα μέτρα άλλων χωρών.

Παράλληλες παρεμβάσεις για τον κλάδο

Στο πλαίσιο της ίδιας πρωτοβουλίας, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και το αυξημένο κόστος καυσίμων, το οποίο επιβαρύνει σημαντικά τη δραστηριότητα των αλιέων, καθώς και ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Το συνολικό πακέτο μέτρων περιλαμβάνει, πέρα από την επιδότηση για την αλιεία του λαγοκέφαλου, και ενισχύσεις στο αλιευτικό πετρέλαιο. Συγκεκριμένα, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 0,16 ευρώ ανά λίτρο για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο και στα 0,12 ευρώ για τον Ιούνιο.

Η πιλοτική δράση θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους και θα εφαρμοστεί αρχικά σε Κρήτη και Νότιο Αιγαίο. Παράλληλα, εξετάζονται τρόποι διαχείρισης του αλιευθέντος λαγοκέφαλου, λόγω της τοξικότητάς του, όπως η ενεργειακή αξιοποίηση μέσω καύσης ή η αξιοποίηση σε ερευνητικά προγράμματα για πιθανή χρήση σε ιχθυοκαλλιέργειες μετά από επεξεργασία.

Στόχος της παρέμβασης είναι η μείωση του πληθυσμού του είδους και η ενίσχυση του εισοδήματος των επαγγελματιών αλιέων, σε μια περίοδο έντονων πιέσεων για τον κλάδο.

Διαβάστε επίσης:

Στεγαστική κρίση στο Παρίσι: Πώς ο διπλάσιος φόρος στα κενά διαμερίσματα θα ρίξει τις τιμές

AP26156534552807

Στεγαστική κρίση στο Παρίσι: Πώς ο διπλάσιος φόρος στα κενά διαμερίσματα θα ρίξει τις τιμές

Η δημοτική αρχή ενεργοποιεί τους μέγιστους προβλεπόμενους συντελεστές επιβάρυνσης με στόχο την απελευθέρωση 20.000 ακινήτων,…

Καταρρέει η συμφωνία ΗΠΑ με Ιράν – Τελεσίγραφο Χαμενεΐ σε Τραμπ για «αξέχαστα μαθήματα»

AP26199612855090

Καταρρέει η συμφωνία ΗΠΑ με Ιράν – Τελεσίγραφο Χαμενεΐ σε Τραμπ για «αξέχαστα μαθήματα»

Σε τροχιά ανεξέλεγκτης στρατιωτικής σύγκρουσης εισέρχεται η Μέση Ανατολή μετά την πλήρη αναστολή των δεσμεύσεων…

Οι Προτάσεις μας

Efood: Στάση εργασίας εργαζομένων στον τελικό του Μουντιάλ- «Δεν παίζουμε με τα δικαιώματά μας»

6430357

Efood: Στάση εργασίας εργαζομένων στον τελικό του Μουντιάλ- «Δεν παίζουμε με τα δικαιώματά μας»

«Στον τελικό του Μουντιάλ θα παίξουμε για την δική μας φανέλα: την αξιοπρέπειά και την…

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

snapshot2

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

Εμπλέκονται κορυφαίοι πανεπιστημιακοί, σύμβουλοι πολιτικών και δημοσιογράφοι.

Σχετικά με ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γαργαλιάνοι: Συνελήφθησαν πρόεδρος κοινότητας και πυροσβέστης για εμπρησμούς

messinia 1

Γαργαλιάνοι: Συνελήφθησαν πρόεδρος κοινότητας και πυροσβέστης για εμπρησμούς

Σε τρεις συλλήψεις για εμπρησμούς, εκβιασμούς και κλοπές προχώρησε η αστυνομία στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας.