Επικίνδυνη γκάφα Μητσοτάκη: Αμερικανοί πυροσβέστες εξηγούν γιατί τα βρεγμένα ρούχα στη φωτιά είναι καταστροφικά (video)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε χθες στην προσπάθειά του να καταλογίσει ευθύνες για τις φονικές πυρκαγιές στην κυβέρνηση και στον κρατικό μηχανισμό εν γένει, να πείσει για το πόσο σημαντικό θα ήταν όσοι έτρεχαν για να σωθούν να φορούσαν βρεγμένες μακρυμάνικες μπλούζες.

5b3cfb051dc524dd748b4574

Είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ: «όταν επισκέφτηκα το νοσοκομείο Παίδων είδα έναν πιτσιρικά ο οποίος είχε μια σειρά από εγκαύματα, αλλά είχε διάθεση να μιλήσει, είχε πολύ καλή διάθεση. Μου είπε την εξής απλή κουβέντα. ‘’Κάηκα γιατί δεν φορούσα μπλούζα’’. Για πηγαίνετε να δείτε τους τραυματίες με εγκαύματα στο νοσοκομείο, στον Ευαγγελισμό, που πήγα εχθές. Χέρια-πόδια. Γιατί πολύ απλά οι άνθρωποι αυτοί δεν γνώριζαν ότι δεν βγαίνεις στη φωτιά χωρίς μπλούζα. Εάν προφτάσεις να βγεις στη φωτιά, βγαίνεις με με ένα μακρυμάνικο κατά προτίμηση βρεγμένο. Αυτό δεν τους το μάθαμε, δεν τους το εξήγησε κανείς. Και σίγουρα δεν τους το είπε κάποιος την ώρα της φωτιάς».

Και πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «…δεν βγήκε ένας χριστιανός στην τηλεόραση, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, να πει ‘φύγετε, φύγετε, όπως έκαναν στις φωτιές στην Καλιφόρνια. ‘’Δεν ελέγχουμε τη φωτιά. Φύγετε, πηγαίνετε στη θάλασσα. Και αν μπορείτε φορέστε και κάτι βρεγμένο για να μην καείτε’’».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις φυσικά αφού αφενός ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε ένα παιδί όπως κάποτε είχε επικαλεστεί έναν εξωγήινο και αφετέρου αυτό το οποίο είπε είναι παντελώς ανακριβές. Αυτό αποδεικνύεται από το παρακάτω βίντεο, όπου το  Εθνικό Κέντρο Συντονισμού για τις Δασικές Πυρκαγιές των ΗΠΑ (National Wildfire Coordinating Group) εξηγεί ότι 

τα βρεγμένα ρούχα, όχι μόνο δεν συνίστανται, αλλά εγκυμονούν και κινδύνους. Όπως τονίζουν οι Αμερικανοί πυροσβέστες «τα βρεγμένα ρούχα μεταφέρουν τη θερμότητα στο δέρμα πολύ πιο γρήγορα από τα στεγνά, κάνοντας έτσι τα εγκαύματα πιο πιθανά».