Newsroom

Newsroom

Επίκαιρη Ερώτηση Κατρίνη σε Μητσοτάκη για το ιδιωτικό χρέος 260 δισεκ. ευρω

«Εύχομαι η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι το πλαίσιο ρυθμίσεων και διευθέτησης των οφειλών έχει αποτύχει και οδηγεί σε κοινωνική έκρηξη»

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη  κατέθεσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης για το ιδιωτικό χρέος, το οποίο χαρακτηρίζει ως ‘’βόμβα’’ στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Κατρίνης , με την κοινοβουλευτική αυτή πρωτοβουλία, επιδιώκει να έρθει ο Πρωθυπουργός στη Βουλή για να δώσει απαντήσεις σε ένα εκρηκτικό πρόβλημα αφού το ιδιωτικό χρέος υπερβαίνει τα 260 δις ευρώ και συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία και την κοινωνική ειρήνη και συνοχή.

Ο Μιχάλης Κατρίνης επισημαίνει ότι στο τέλος του 2021, το χρέος των Ελλήνων πολιτών ήταν:

-111 δις ευρώ το ονομαστικό χρέος προς την εφορία
-41 δις ευρώ το χρέος προς τον ΕΦΚΑ
-106,7 δις το χρέος που αντιπροσωπεύει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τράπεζες και servicers
-Απροσδιόριστου ύψους οφειλές σε ΟΤΑ ή από απλήρωτους-ρυθμισμένους λογαριασμούς ρεύματος

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής χαρακτηρίζει αναποτελεσματικές και αποτυχημένες όλες τις κυβερνητικές παρεμβάσεις , επισημαίνοντας ότι:
-Στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για χρέη προς την εφορία για την περίοδο της πανδημίας έχουν υπαχθεί μόλις 43.000 από τους 820.000 οφειλέτες.
-Στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για χρέη προς τον ΕΦΚΑ για την περίοδο της πανδημίας έχουν υπαχθεί περίπου 25.000 από τους 700.000 οφειλέτες.
-Στον  εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών που λειτουργεί εδώ και 9 μήνες, έχουν γίνει λιγότερες από 100 ρυθμίσεις όταν τα κόκκινα δάνεια υπερβαίνουν αριθμητικά το 1 εκατομμύριο.
‘’ Διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό μείγμα με την κυβέρνηση να ακολουθεί την ίδια τακτική που ακολουθεί και με την ακρίβεια: επιλέγει το ρόλο του θεατή.  

Την ίδια στιγμή, έχουν ήδη προσδιοριστεί 15.000 πλειστηριασμοί έως τον Ιούνιο από τους servicers και τις τράπεζες, ενώ σύντομα ξεκινούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί για χρέη στο δημόσιο. Παράλληλα, ο φορέας επαναπόκτησης ακινήτων για τους ευάλωτους δανειολήπτες δεν θα ξεκινήσει πριν από το 2023 και δεν προβλέπεται να καλύψει περισσότερες από 5.000 περιπτώσεις’’ τονίζει ο Μιχάλης Κατρίνης.

Με δεδομένη την αποτυχία, έως σήμερα, όλων των κυβερνητικών πολιτικών και επιλογών, ο κ.Κατρίνης απευθύνει δύο ερωτήματα προς τον Πρωθυπουργό:

1ον) Αν προτίθεται να προχωρήσει σε μια νέα ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, με κίνητρα για όσους τηρούν τη ρύθμιση, όπως αναλογικά προβλέπεται και στον Ν.4738/2020, απλοποιώντας, ταυτόχρονα, τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.

2ον)-Αν προτίθεται να διευρύνει τον αριθμό των δικαιούχων για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με δεδομένα και τα πρόσθετα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας.

«Εύχομαι και ελπίζω, ο Πρωθυπουργός να έρθει στη Βουλή και να δώσει απαντήσεις για ένα πρόβλημα που αφορά εκατομμύρια Έλληνες και συνδέεται με την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα. Κυρίως, όμως, εύχομαι να αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι χρειάζονται άμεσες και γενναίες παρεμβάσεις, να συνειδητοποιήσει ότι το πλαίσιο ρυθμίσεων και διευθέτησης των οφειλών έχει αποτύχει και οδηγεί σε κοινωνική έκρηξη» αναφέρει ο κ. Κατρίνης.

Χυδαία επίθεση Άδωνη σε Τσίπρα-Ράμμο: Σπάνε το απόρρητο της ΕΥΠ, με επίορκους υπαλλήλους

Χυδαία επίθεση Άδωνη σε Τσίπρα-Ράμμο: Σπάνε το απόρρητο της ΕΥΠ, με επίορκους υπαλλήλους

Σε νέα επίθεση κατά του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις…

Χατζηδάκης για υποκλοπές: Αποδόμησε την δημοσιογραφική έρευνα του Documento και την ενέπλεξε με τα «ρυπαρά δίκτυα»

Χατζηδάκης για υποκλοπές: Αποδόμησε την δημοσιογραφική έρευνα του Documento και την ενέπλεξε με τα «ρυπαρά δίκτυα»

Βρέθηκε υπό παρακολούθηση, με αλλεπάλληλες εισαγγελικές διατάξεις που τον χαρακτήριζαν επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια,…

ΕΛΑΣ και Μπακογιάννης έδωσαν άδεια στη Χρυσή Αυγή για συγκέντρωση σήμερα στην Αθηνα

ΕΛΑΣ και Μπακογιάννης έδωσαν άδεια στη Χρυσή Αυγή για συγκέντρωση σήμερα στην Αθηνα

Άδεια στους νεοναζί δολοφόνους της Χρυσής Αυγής να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση για τα Ίμια στην πλατεία…