Επιχειρηματίες έκαναν μαϊμού ασφάλιση σε πάνω από 200 εργαζόμενους επί σειρά ετών

Το «απόστημα» των εικονικών ασφαλίσεων με θύματα το ελληνικό Δημόσιο και εργαζομένους που επί σειρά ετών εργάζονταν, νομίζοντας πως ήταν…

Το «απόστημα» των εικονικών ασφαλίσεων με θύματα το ελληνικό Δημόσιο και εργαζομένους που επί σειρά ετών εργάζονταν, νομίζοντας πως ήταν ασφαλισμένοι, επιχείρησε να σπάσει η Οικονομική Αστυνομία, όπου μετά από εκτεταμένες έρευνες κατάφερε να εξιχνιάσει και να εντοπίσει τους υπεύθυνους ενός δαιδαλώδους συστήματος εικονικών ασφαλίσεων, κυρίως σε βάρος εργαζομένων σε νυχτερινά κέντρα των Νοτίων αλλά και των Βορείων Προαστίων.

Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 16 ατόμων (5 γυναικών και 11 αντρών), ηλικίας από 34 έως 76 ετών, για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια, της νομοθεσίας περί καταχραστών του Δημοσίου και της νομοθεσίας περί επιβολής κυρώσεων κατά των καθυστερούντων την καταβολή και την απόδοση εισφορών σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφαλίσεως.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι παραπάνω εμπλεκόμενοι από το 2005 έως το 2012, είχαν συστήσει και λειτουργούσαν πάνω από 12 επιχειρήσεις – «βιτρίνες», οι οποίες μέσω ενός δαιδαλώδους δικτύου αλληλοεπικάλυψής τους, δραστηριοποιούνταν σε εικονικές ασφαλίσεις του προσωπικού τους αλλά και του προσωπικού άλλων επιχειρήσεων εμφανίζοντας ως άτομα πίσω από τις εταιρείες, συνταξιούχους ή ανθρώπους που δεν είχαν καμία σχέση με τις πραγματικές εταιρείες.


Πιο συγκεκριμένα, στις εικονικές επιχειρήσεις, εμφανίζονταν ως διαχειριστές και κατ’ επέκταση νομικώς υπεύθυνοι για τη μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στο Ι.Κ.Α., υπερήλικα ή καταζητούμενα άτομα, όπως ένας από τους κατηγορουμένους, ένας 38χρονος Κύπριος, που τυγχάνει αγνώστου διαμονής και εκκρεμούν σε βάρος του σωρεία ενταλμάτων σύλληψης και καταδικαστικών αποφάσεων, για οικονομικού χαρακτήρα αδικήματα.

Με τη μεθοδολογία αυτή, απαλλάσσονταν οι πραγματικοί εργοδότες, τόσο από την υποχρέωση ασφάλισης των εργαζομένων τους στο ΙΚΑ, όσο και από την καταβολή των ανάλογων εισφορών σε άλλους φορείς του Δημοσίου όπως εφορίες κλπ.

Αποτέλεσμα της εξαπάτησης των προαναφερόμενων Δημοσίων Υπηρεσιών ήταν να δημιουργούνται υπέρογκα χρέη από την μη απόδοση των κάθε είδους εισφορών και οικονομικών υποχρεώσεων των επίμαχων επιχειρήσεων. Παράλληλα, οι πραγματικοί εργοδότες των εργαζομένων, είχαν σημαντικό περιουσιακό όφελος που προέκυπτε από την απαλλαγή τους από την υποχρέωση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για το προσωπικό που οι ίδιοι απασχολούσαν.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ότι υπάλληλος σε μία από τις εμπλεκομένες επιχειρήσεις, αν και εργαζόταν ανελλιπώς από το έτος 2003 έως και το 2010, ασφαλίσθηκε πραγματικά μόνο για 6 μήνες το 2006 και 7 μήνες το 2012, ενώ για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα, φερόταν εικονικά ασφαλισμένη, διαδοχικά στις «μαϊμού» εταιρείες.

Καθοριστικό ρόλο στην εγκληματική δραστηριότητα των εικονικών επιχειρήσεων, είχαν οι λογιστές τους, οι οποίοι σε συνεργασία με τους εργοδότες και τους επιχειρηματίες των πραγματικών επιχειρήσεων, προέβαιναν στις επίμαχες εικονικές ασφαλίσεις του προσωπικού, αποκομίζοντας και αυτοί επιμέρους ποσοστό από το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος.

Για τον εντοπισμό των παράνομων εικονικών ασφαλίσεων, άντρες της Οικονομικής Αστυνομίας, πραγματοποίησαν στοχευμένες και πολύπλοκές διαδικτυακές αναζητήσεις, με στόχο τον εντοπισμό ηλεκτρονικών ιχνών των πιστοποιημένων χρηστών, που υπέβαλλαν για λογαριασμό των εταιρειών, τις επίμαχες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα του Ι.Κ.Α.

Όπως προέκυψε από την εξέλιξη της έρευνας, ένας από τους κατηγορουμένους, ένας 48χρονος Έλληνας, είχε υποβάλλει Αναλυτική Περιοδική Δήλωση στο ηλεκτρονικό σύστημα του Ι.Κ.Α. για λογαριασμό των εμπλεκομένων επιχειρήσεων, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές ταυτότητες – IP – που επίσης είχε χρησιμοποιήσει κατά το παρελθόν και συγκεκριμένα το 2009, όπου και είχε κατηγορηθεί για την συμμετοχή του σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες και κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 48χρονου, βρέθηκε και κατασχέθηκε, σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή, από τα ψηφιακά αρχεία του οποίου, διαπιστώθηκε η σύνδεση του με τις εμπλεκόμενες εικονικές επιχειρήσεις, καθώς επίσης και μεγάλος αριθμός εγγράφων που πιστοποιούν την παράνομη δράση του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για 4 από τις επίμαχες εταιρείες «βιτρίνες» το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα από το 2005 μέχρι το 2012, παρόλο που υπέβαλλαν Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις στο Ι.Κ.Α. για πλήθος εργαζομένων, η μία βρισκόταν σε κατάσταση πτώχευσης, η δεύτερη δεν είχε υποβάλλει εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ και περιοδικές Δηλώσεις από το 2010 και μετά, η τρίτη δεν είχε υποβάλλει εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ από το 2006 και η τέταρτη δεν είχε υποβάλλει εκκαθαριστικές δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος Αξίας από το 2008.

Οι μέχρι στιγμής διαπιστωθείσες οφειλές των «εικονικών» επιχειρήσεων ξεπερνούν τα 10.000.000 ευρώ. Πιο αναλυτικά, οι οφειλές στο Ι.Κ.Α. από τη μη απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών, ανέρχονται τουλάχιστον στο ποσό των 5.200.000 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες οφειλές, που αφορούν στον Φ.Π.Α., Κώδικα Βιβλίων Στοιχείων (Κ.Β.Σ.), φόρο εισοδήματος κλπ, ανέρχονται τουλάχιστον στα 5.000.000 ευρώ.

Εκτιμάται ότι οι πραγματικές οφειλές και το μέγεθος της εισφοροδιαφυγής των επίμαχων επιχειρήσεων, ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθεί ο εκτενής έλεγχος όλων των σχετικών παραστατικών, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Δείχνει σημάδια έπαρσης ο Αυτιάς: «Η μέτρηση δείχνει ότι είμαι πρώτος στις καρδιές του κόσμου» (video)

Δείχνει σημάδια έπαρσης ο Αυτιάς: «Η μέτρηση δείχνει ότι είμαι πρώτος στις καρδιές του κόσμου» (video)

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ πορεύεται με... σιγουριά μετά την χθεσινή δημοσκόπηση και δείχνει την…

Το ξέσπασμα του Γιάννη Καλλιάνου: «Αυτό που έκαναν στον πατέρα μου θα το πληρώσουν ακριβά» (video)

kallianos

Το ξέσπασμα του Γιάννη Καλλιάνου: «Αυτό που έκαναν στον πατέρα μου θα το πληρώσουν ακριβά» (video)

Ο γνωστός μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνος βιώνει τον δικό του «Γολγοθά»…

Ξεσηκωμός στην Αργεντινή – Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της δημόσιας δωρεάν παιδείας (photos)

AP24114688766400

Ξεσηκωμός στην Αργεντινή – Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της δημόσιας δωρεάν παιδείας (photos)

Έως και 1 εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους - Χώροι «κατήχησης» της αριστεράς τα πανεπιστήμια, σύμφωνα…