Newsroom

Newsroom

Επιγραφικό Μουσείο και Εξάρχεια: Ιστορίες μιας γειτονιάς

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος μήνας της νέας δράσης του Επιγραφικού Μουσείου «Επιγραφικό Μουσείο και Εξάρχεια: Ιστορίες μιας γειτονιάς» με κεντρικό θέμα τα Εξάρχεια και πλήθος κόσμου να αναζητά τις ιστορίες που κρύβει η γειτονιά αυτή της Αθήνας.

Epigraphical Museum of Athens

Το Επιγραφικό Μουσείο είναι δημόσιο μουσείο και ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού. Το Επιγραφικό Μουσείο είναι μοναδικό στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο στο είδος του στον κόσμο. Σε αυτό φυλάσσονται 14.078 επιγραφές, γραμμένες κατά κύριο λόγο στην ελληνική γλώσσα. Χρονολογικά καλύπτουν την περίοδο από τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους έως τους παλαιοχριστιανικούς και προέρχονται κυρίως από την Ελλάδα.

Ενα μουσείο «κάτοικος» εξαρχείων

Ως κάτοικος Εξαρχείων από το 1886, αναζητά με τη δράση αυτή τις ιστορίες της ιδιαίτερης αυτής γειτονιάς και αναμένει τη σύμπραξη των φορέων που εδρεύουν στην περιοχή, των κατοίκων, αλλά και όσων ενδιαφέρονται.

Η δράση έχει ξεκινήσει με κύκλο διαδικτυακών ομιλιών, όπου κάθε δεκαπέντε ημέρες αναπτύσσεται ένα νέο θέμα πάντα σχετικό με τα Εξάρχεια. Με τη συνδρομή του Αρχείου της ΕΡΤ και του Αρχείου ΜΙΕΤ/ΕΛΙΑ παρουσιάζεται αρχειακό υλικό. Το Επιγραφικό Μουσείο συστήνεται στο κοινό με ένα έκθεμα ή ένα στιγμιότυπο από την ιστορία του, καθιστώντας τη συλλογή του ως συλλογή όλων μας.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί τρεις παρουσιάσεις και είναι προγραμματισμένες άλλες τέσσερις έως και τον Ιούνιο. Η ανταπόκριση του κοινού είναι ιδιαίτερα μεγάλη και εκφράζει το ενδιαφέρον για την περιοχή και την ιστορία της. Ο κύκλος των ομιλιών ξεκίνησε στις 29 Μαρτίου, με ομιλήτρια την γλύπτρια κα Ασπασία Παπαδοπεράκη, κάτοικο της περιοχής και τον επίτιμο διευθυντή του Επιγραφικού Μουσείου κ. Χαράλαμπο Κριτζά. Θέμα τους ήταν η πέτρα ως φορέας λόγου και τέχνης, εξοικειώνοντας το κοινό με το ιδιαίτερο αυτό υλικό της συλλογής του Επιγραφικού Μουσείου. Η δεύτερη παρουσίαση στις 12/4 του καθηγητή του ΕΜΠ κ. Κωνσταντίνου Μωραΐτη, με τίτλο «Αστικό τοπίο και όροι συμμετοχής: Η περίπτωση των Εξαρχείων», συνέβαλλε σε μία νέα ανάγνωση των Εξαρχείων. Ακολούθως, ο κ. Νίκος Βατόπουλος, με τον τίτλο «Περπατώντας στα Εξάρχεια» στις 26/4, πρότεινε την περιπατητική διεκδίκηση της περιοχής και αποκρυπτογράφησε στιγμές και σημεία της.

Οι επόμενες τέσσερις παρουσιάσεις φωτίζουν διαφορετικές πτυχές των Εξαρχείων και αναδεικνύουν θέματα από την ιστορία της περιοχής.

Πάντα τη Δευτέρα, στις 7.00 μ.μ., κάθε δεκαπέντε μέρες.

To πρόγραμμα δράσεων του επιγραφικού μουσείου

Τα Εξάρχεια των Λογοτεχνών 1880-1944. Ομιλήτριες: Τ. Καφετζάκη, Δ. Μέντη. Δευτέρα 10/5, ώρα 7.00 μ.μ.
ΜΑΙΟΣ

10/5 Θέμα: Τα Εξάρχεια των λογοτεχνών 1880-1944: Γ. Σουρής, Κ. Παλαμάς, Ν. Λαπαθιώτης, Μ. Πολυδούρη, φιλολογικά σαλόνια και καφενεία. Ομιλήτριες: Τόνια Καφετζάκη, ιστορικός -εκπαιδευτικός, Δώρα Μέντη, Ε.ΔΙ.Π. Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

24/5 Θέμα: Τοπωνύμια και ονοματοδοσία οδών στα Εξάρχεια. Ο ακριβής τίτλος της παρουσίασης σύντομα θα ανακοινωθεί. Ομιλητής: Ελευθέριος Σκιαδάς.

ΙΟΥΝΙΟΣ

7/6 Θέμα: “Μένω στο κέντρο για να έχω την ησυχία μου: Τα Εξάρχεια του Γιώργου Ιωάννου”. Ομιλητές: Γιώργος Θάνος, συγγραφέας, Γιώργος Ευσταθίου, ραδιοφωνικός παραγωγός-ποιητής, Ελένη Τσιτσιμίκλη, Δ/ντρια Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, Υπεύθυνη Αρχείου Γιώργου Ιωάννου.

14/6 Θέμα: #NeapolisAthina: και τώρα και τότε. Παρουσίαση της περιοδικής έκθεσης για την ιστορία της Νεάπολης Εξαρχείων που έγινε το 2017 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Ομιλήτρια: Λουίζα Καραπιδάκη, επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης-αρχαιολόγος.

Για την παρακολούθηση των παρουσιάσεων, απαιτείται η εγγραφή στην ακόλουθη φόρμα: https://forms.gle/MRVR3Rt1xtoJGPQQ7

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…