Η διαδικασία για την καταβολή της δεύτερης δόσης του επιδόματος θέρμανσης 2025-2026 μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία, αφορά δε χιλιάδες νοικοκυριά που επιβαρύνθηκαν από το αυξημένο κόστος ενέργειας τον φετινό χειμώνα.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η πληρωμή αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 29 Μαΐου 2026. Ωστόσο, καθοριστικής σημασίας είναι η έγκαιρη υποβολή των απαραίτητων παραστατικών, καθώς η πλατφόρμα myΘέρμανση θα παραμείνει διαθέσιμη για καταχωρίσεις έως τις 30 Απριλίου 2026.
Μέχρι τότε, οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τον έλεγχο των στοιχείων τους, διασφαλίζοντας ότι τα τιμολόγια αντιστοιχούν στις πραγματικές αγορές, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα κατά την εκκαθάριση.
Μετά την προκαταβολή του 60% που δόθηκε πριν από τα Χριστούγεννα και τη δεύτερη δόση του Μαΐου, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τρίτη πληρωμή, η οποία εκτιμάται έως τις 31 Ιουλίου 2026 και αφορά κυρίως καταναλώσεις φυσικού αερίου και τηλεθέρμανσης που εκκαθαρίζονται σε μεταγενέστερο χρόνο.
Σημειώνεται ότι το επίδομα είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και δεν συμψηφίζεται με οφειλές προς το Δημόσιο, πράγμα που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα λάβουν το πλήρες ποσό χωρίς κρατήσεις. Για τον λόγο αυτό, η σωστή και έγκαιρη υποβολή των δικαιολογητικών στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είναι κρίσιμη για την ενίσχυση του οικογενειακού προϋπολογισμού.
Όσον αφορά τα ποσά, το επίδομα καλύπτει διαφορετικές μορφές θέρμανσης, όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια, καυσόξυλα και πέλετ. Για τη δεύτερη δόση λαμβάνονται υπόψη αγορές υγρών καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας από 1 Οκτωβρίου 2025 έως 31 Μαρτίου 2026, καθώς και καυσόξυλων και πέλετ από 1 Ιουνίου 2025 έως 31 Μαρτίου 2026, με παραστατικά που έχουν εκδοθεί έως τις 15 Απριλίου 2026.
Το ύψος της ενίσχυσης ξεκινά από 100 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τα 800 ευρώ, ενώ σε περιοχές με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να αγγίξει και τα 1.200 ευρώ. Ο υπολογισμός γίνεται με βάση γεωγραφικά και κλιματικά κριτήρια, με βασική προϋπόθεση η αξία των αγορών να είναι τουλάχιστον διπλάσια από το ποσό της επιδότησης.
Διαβάστε επίσης:
Open: Παραίτηση-βόμβα μετά το χαμό Κυρανάκη – Καραμήτρου στον «αέρα» – Στο φως ο διάλογος
Οι εξαποδώ, οι από δω και το ρεζερβουάρ του Καγιέν
Μέτρα στήριξης ανακοινώνει ο Μητσοτάκης εν μέσω εσωκομματικής αναταραχής
Αντικομμουνισμός made in ΠΑΣΚΕ Παναγόπουλου και ΠΑΣΠ
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια