ΜΚ

Μηνάς Κωνσταντίνου

Επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες πολιτών σκέπτεται η κυβέρνηση

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

5368324

Την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στα πρότυπα των αποφάσεων για την επιβολή της στους άνω των 60 ετών έβαλε στο τραπέζι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, παραδεχόμενος πως πρόκειται για το «έσχατο μέσο» αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης.

Στην αποκάλυψη πως η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες πολιτών προχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Ο Γιάννης Οικονόμου, αποδεχόμενος ουσιαστικά πως η κυβέρνηση έχει καταθέσει τα όπλα, αφού χαρακτήρισε το μέτρο της υποχρεωτικότητας ως ένα «έσχατο μέσο για να προχωρήσει κανείς στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης», παραδέχτηκε πως η κυβέρνηση διάκειται θετικά σε μία επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες πολιτών, ή ακόμα και στην επιβολή καθολικής υποχρεωτικότητας.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε αρχικά για τις προχθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού πως «η υποχρεωτικότητα είναι ένα εργαλείο, είναι το έσχατο μέσο για να προχωρήσει κανείς στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, η οποία εκτιμάται και αξιοποιείται ανάλογα με την εξέλιξη, με τα επιδημιολογικά γεγονότα, με τη δυναμική της πανδημίας και της κατάστασης. Η κυβέρνηση πήρε αυτή τη γενναία και υπεύθυνη απόφαση για αυτή την ηλικιακή κατηγορία. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εξέλιξης και υλοποίησης της απόφασης αυτής. Υπάρχουν όλα τα υπόλοιπα μέτρα, τα υγειονομικά που διέπουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η χώρα μέσα στο κλίμα της πανδημίας».

Σημειώνεται πως το πρωί της Πέμπτης και δύο ημέρες μετά τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Υγείας εξειδίκευσε τα μέτρα επιβολής του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών υπό την απειλή προστίμου, ξεκαθαρίζοντας πως όσοι δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι την 16η Ιανουαρίου θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο των 100 ευρώ.

Στη συνέχεια, αναφορικά με τα σχέδια της κυβέρνησης απέναντι στις υπόλοιπες ομάδες πολιτών, ο Γ. Οικονόμου δήλωσε πως «συνεχίζεται η προσπάθεια για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και στις υπόλοιπες κατηγορίες. Και βεβαίως η μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Εδώ είμαστε τώρα, με αυτό τον τρόπο προχωρούμε και είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, ότι χρειάζεται για την πανδημία να το κάνουμε».

«Πάρθηκε η απόφαση αυτή διότι όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια πειθούς, ενθάρρυνσης και διευκόλυνσης των συμπολιτών μας, προκειμένου να προσέλθουν σε εμβολιαστικά κέντρα και να εμβολιαστούν. Και επίσης πάρθηκε η απόφαση αυτή διότι η νέα μετάλλαξη, η μετάλλαξη «όμικρον», προκαλεί παγκόσμια ανησυχία» ανέφερε ακόμα ο Γ. Οικονόμου.

Μάλιστα, σπεύδοντας σε μία εξαιρετικά πρόωρη αποτίμηση της επιβολής του μέτρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «30 ώρες μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού είχαμε 25.000 νέα ραντεβού, είχαμε δηλαδή υπερδεκαπλασιασμό των ραντεβού από την ηλικιακή κατηγορία αυτή που σπεύδουν να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση».

Ακόμα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επανέλαβε τα όσα ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή κατά τη συζήτηση της Τετάρτης για την πρόταση της κυβέρνησης προς την Επιτροπή Εμβολιασμών, για την δυνατότητα συντόμευσης μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης στους τέσσερις μήνες.

«Σε καιρούς μεγάλων κρίσεων απαιτούνται δύσκολες και γενναίες αποφάσεις, προς όφελος των ανθρώπων και του δημοσίου συμφέροντος. Δεν χρειάζονται αντιπολιτευτικές κορώνες, δεν χρειάζονται διαπιστώσεις, δεν χρειάζονται συνθήματα και κοινοτοπίες. Όταν έρθει η ώρα της ψύχραιμης αποτίμησης, μετά την υπέρβαση της πανδημίας, θα φανεί ανάγλυφα σε όλους ακόμη και στους πιο δύσπιστους, πόσο συνετές, πόσο λελογισμένες, πόσο σωστές και απαραίτητες ήταν και είναι οι παρεμβάσεις μας για την διασφάλιση του κοινού αγαθού και την αντιμετώπιση της πανδημίας» δήλωσε ακόμα ο Γ. Οικονόμου.

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ