Επετεύχθη συμφωνία – Οι Ευρωπαίοι περιμένουν το "ναι" του τούρκου "ξενοδόχου"

Το πράσινο φως για την επίτευξη συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό φαίνεται πως άναψε. Οι Ευρωπαίοι αποδέχτηκαν το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας και περιμένουν το τελικό «ναι» από τον τούρκο πρωθυπουργό.

56ec00391dc524b1298b55df

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι 28 ηγέτες συμφώνησαν με το προσχέδιο της συμφωνίας και θα συναντηθούν με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στις 17:00 για να κλειδώσει.

Όπως ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος, η αναθεωρημένη πρόταση που έθεσε στο τραπέζι των 28 ο Αχμέτ Νταβούτογλου βρήκε σύμφωνους την ευρωπαϊκή πλευρά. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ γνωμοδότησε να υιοθετηθεί το σχέδιο χωρίς αλλαγές.

Στο τελευταίο αυτό προσχέδιο εμπεριέχονται προτάσεις συμβιβασμού για τα τέσσερα αμφιλεγόμενα σημεία:

1. Σε σχέση με τις ενστάσεις τις Κύπρου για το άνοιγμα των κεφαλαίων, υπάρχει συμβιβασμός που ικανοποιεί σύμφωνα με την ίδια πηγή τόσο την Κύπρο όσο και την Τουρκία, για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός) , το οποίο δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, εντός της ολλανδικής προεδρίας

2. Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης “ένας προς έναν” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20η Μαρτίου

3. Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου, προτείνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές

4. Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, στην τελική συμφωνία προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά αλλά σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα 3 δισ. μέσα στην εβδομάδα για ταχύτερη εκταμίευση.

«Ναι» Αναστασιάδη στο τελευταίο σχέδιο της Συμφωνίας

Όπως αναφέρει το Reuters (επικαλούμενο διπλωμάτη της Ε.Ε. που δεν κατονομάζεται), ο πρόεδρος της Κύπρου είπε σε άλλους ηγέτες της Ε.Ε. ότι αποδέχεται το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας.

Σύμφωνα με τον τσέχο πρωθυπουργό, Μπόχουσλαβ Σομπότκα, η διαδικασία επανεισδοχής των προσφύγων και των μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία θα ξεκινήσει την Κυριακή.

Η τετραμερής συνάντηση

Οι ευρωπαίοι ηγέτες υποδέχθηκαν τον Αχμέτ Νταβούντογλου την Παρασκευή με κείμενο κοινών θέσεων, το οποίο συντάχθηκε μετά τις χθεσινές διαβουλεύσεις. Το ευρωπαϊκό στρατόπεδο γνώριζε πως οι συνομιλίες «σίγουρα δεν θα είναι εύκολες», αφού η τουρκική πλευρά διαμηνύει πως επιμένει στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση και αφήνει ανοικτό το εάν θα συμφωνήσει με όλα τα σημεία της ευρωπαϊκής θέσης.

Συγκεκριμένα, αν και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε νωρίτερα πως το προσφυγικό δεν είναι για παζάρι, φαίνεται πως έπραξε ακριβώς τα αντίθετα στην τετραμερής συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Τουσκ, της Κομισιόν Γιούνκερ, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Ρούτε και τον ίδιο.

«Ελπίζω ότι θα επιτύχουμε τον στόχο μας να δώσουμε μία λύση στο προσφυγικό ζήτημα, αλλά και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ» ανέφερε αρχικά ο κ. Νταβούντογλου για να προσθέσει στη συνέχεια: «Πρέπει να δούμε πώς θα βρούμε τρόπο να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, αλλά και να έχουμε οφέλη και οι δύο» πλευρές, υπογράμμισε ο κ. Νταβούτογλου, επισημαίνοντας ότι το προσφυγικό «δεν είναι ένα θέμα για παζάρι, αλλά ένα θέμα ανθρωπιστικών και ευρωπαϊκών αξιών».

Σημείωσε ακόμη ότι τα ανθρωπιστικά ζητήματα είναι πέραν κάθε διαπραγμάτευσης για την Τουρκία, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ο μεγάλος αριθμός των προσφύγων που φεύγουν από την Τουρκία για την Ευρώπη.

«Ελπίζω ότι θα είναι δυνατό να βρεθεί κοινό έδαφος με την Ε.Ε.. Είμαι αισιόδοξος γι’ αυτό», συμπλήρωσε.

Στο πρόγευμα εργασίας μεταξύ των κ. Τουσκ, Γιούνκερ και Νταβούτογλου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, η ευρωπαϊκή πλευρά παρουσιάζει στον Τούρκο πρωθυπουργό την κοινή θέση των «28» για τη συνεργασία με την Άγκυρα με στόχο την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού.


«Η Τουρκία θα πιέσει την Ε.Ε. για τη διαδιακασία ένταξής της»

Όπως ανέφερε ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος, στις σημερινές συζητήσεις του με τους ηγέτες της Ε.Ε. ο κ. Νταβούτογλου αναμένεται να πιέσει για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση.

«Η Ε.Ε. πρέπει να δει τη συνολική εικόνα», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Υπάρχουν αρκετές συμφωνίες για την διαδικασία πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.. Έχουμε ήδη εκπληρώσει τα αρχικά κριτήρια για πολλά κεφάλαια, οπότε πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά βήματα που (χρειάζονται) να γίνουν για να ανοίξουν αυτά τα κεφάλαια και αυτή παραμένει η προσδοκία μας.

Απαισιόδοξος ο Ολάντ

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Φρανσουά Ολάντ τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής για το κλίμα που επικρατεί στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο. ο κ. Ολάντ είπε πως δεν μπορεί να «εγγυηθεί μια ευτυχή έκβαση» των συνομιλιών μεταξύ της EE και της Τουρκίας για τον έλεγχο της μεταναστευτικής ροής.

«Δεν μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα υπάρξει ευτυχής κατάληξη (των συνομιλιών) που θα ήταν επιθυμητή για τους πρόσφυγες, την Ευρώπη και την Τουρκία», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους στο τέλος της πρώτης ημέρας της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, «παρότι υπήρξαν ερμηνείες, προϋποθέσεις, διευκρινιστικά στοιχεία που ζητήθηκαν, συμφώνησαν σε μια πρόταση που θα συζητηθεί τώρα με την Τουρκία», κατέληξε.

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…