"Έπεσε" ο Ραχόι – Αναλαμβάνει ο σοσιαλιστής Σάντσεθ

Υπερψηφίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η πρόταση μομφής κατά του απερχόμενου πλέον πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

5b1116fa1dc524a84b8b4629

Με 180 ψήφους υπέρ και 169 κατά έγινε δεκτή η πρόταση που κατέθεσε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ με αποτέλεσμα να είναι εκείνος που αναλαμβάνει πλέον τα ηνία της χώρας. 

Ο Σάντσεθ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τη Δευτέρα και η κυβέρνησή του να διοριστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σάντσεθ γίνεται ο έβδομος πρωθυπουργός της Ισπανίας μετά την επιστροφή της στη δημοκρατία στη δεκαετία του 1970 έπειτα από τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο. Χθες ο Σάντσεθ άφησε να εννοηθεί πως θα προσπαθήσει να κυβερνήσει μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας στα μέσα του 2020. Όμως είναι αβέβαιο πόσο μπορεί να διαρκέσει η διακυβέρνησή του καθώς οι Σοσιαλιστές διαθέτουν μόλις 84 έδρες στο κοινοβούλιο επί συνόλου 350.    

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι στην τελευταία του ομιλία του σήμερα πριν την ψηφοφορία ως πρωθυπουργός της Ισπανίας, παραδέχθηκε την ήττα του στο κοινοβούλιο πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

«Μπορούμε να υποθέσουμε πως η πρόταση μομφής θα υπερψηφιστεί. Κατά συνέπεια ο Πέδρο Σάντσεθ θα γίνει ο νέος πρόεδρος της κυβέρνησης», είπε σε σύντομη ομιλία του στο κοινοβούλιο ο συντηρητικός πρωθυπουργός ο οποίος συνεχάρη τον αντίπαλό του.

«Είναι τιμή μου να αφήνω την Ισπανία σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που την παρέλαβα. Ευχαριστώ όλους τους Ισπανούς και σας εύχομαι καλή τύχη» πρόσθεσε ο κ. Ραχόι.

Διαβάστε επίσης:Πρόταση μομφής κατά του Ραχόι

O Πέδρο Σάντσεθ κατέθεσε την πρόταση μομφής αφότου έγινε γνωστό πως στελέχη του κόμματος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), του Μαριάνο Ραχόι εμπλέκονται σε σκάνδαλο διαφθοράς.

 Ο Ραχόι είναι ο πρώτος πρωθυπουργός στη σύγχρονη ισπανική ιστορία που χάνει διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης.

Οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές έχουν εξασφαλίσει την στήριξη που απαιτείται 

από διάφορα μικρότερα κόμματα  για την πρόταση μομφής, συμπεριλαμβανομένου του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος – το οποίο έχει πέντε σημαντικές θέσεις στο κοινοβούλιο.

Ο 

Πέδρο Σάντσεθ κατηγορεί τον Ραχόι ότι δεν ανέλαβε την ευθύνη μετά τα όσα έγιναν γνωστά για τα στελέχη του κόμματός του.

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης καταδίκασε τον Luis Bárcenas για δωροδοκίες, ξέπλυμα χρημάτων και φορολογικά εγκλήματα.

Ο ηγέτης των Podemos προτείνει συνεργασία στον εν αναμονή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης των Podemos Πάβλο Ιγκλέσιας πρότεινε στον επικεφαλής των Σοσιαλιστών του PSOE Πέδρο Σάντσεθ να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να σχηματίσουν μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έτσι ώστε η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά την πρόταση μομφής να μην στηρίζεται μόνον στους 84 σοσιαλιστές βουλευτές, αλλά στους 156 που θα συγκεντρώνει μαζί με τους Unidos Podemos συν τις άλλες συμμαχίες που θα προκύψουν.

Τη δυσκολία τούτη του Σαντσεθ να αναλάβει τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης βασισμένος στην ισχνή κοινοβουλευτική του δύναμη, υπογραμμίζουν και στελέχη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ): «Γνωρίζουμε καλά πως είναι δύσκολο να κυβερνάς με 137 βουλευτές (του ΡΡ), πολύ δε περισσότερο όταν καλείσαι να κυβερνήσεις με 84». Οι ίδιες πηγές από το συντηρητικό κόμμα προειδοποιούν το PSOE πως τα υπόλοιπα κόμματα δεν πρόκειται να κάθονται «και να πλέκουν στα έδρανα», παρακολουθώντας τις κοινοβουλευτικές ταχυδακτυλουργίες της νέας κυβέρνησης. «Θα χρειασθούν άλλους 92 ψήφους για να κυβερνούν», υπενθυμίζουν τα ίδια στελέχη, υπογραμμίζοντας πως για να εγκριθούν τα νομοσχέδια απαιτείται πλειοψηφία 176 ψήφων στο Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, η πρόταση του Ιγκλέσιας στον Σάντσεθ για κοινοβουλευτική συνεργασία είχε και κάποιες επιφυλάξεις, ιδίως σε ό,τι αφορά την πρόθεση του σοσιαλιστή ηγέτη να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό που είχε ψηφισθεί στο Κοινοβούλιο από την κυβέρνηση Ραχόι.

Ποιος είναι ο Πέδρο Σάντσεθ

Ο Πέδρο Σάντσεθ εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή το 2014 για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο οικονομολόγος και πρώην παίκτης του μπάσκετ κέρδισε τα μέλη του κόμματος με την υπόσχεση που έδωσε να ενώσει ένα διαιρεμένο κόμμα και να επαναφέρει τους Σοσιαλιστές στην εξουσία.

Ωστόσο, υπέστη δυο ταπεινωτικές εκλογικές ήττες το 2015 και το 2016. Τελικά αναγκάστηκε να παραιτηθεί αφού η άρνησή του να υποστηρίξει τον Μαριάνο Ραχόι για μια κυβέρνηση συνασπισμού, έριξε τη χώρα σε ένα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο και το κόμμα του σε μια μεγαλύτερη εσωτερική διαμάχη.


Μήνες αργότερα,επιστρέφει για να μπει και πάλι στο πολιτικό προσκήνιο. Το σύνταγμα της Ισπανίας αναφέρει ότι το κόμμα που καταθέτει πρόταση μομφής πρέπει να είναι προετοιμασμένο να κυβερνήσει και να αντικαταστήσει τον απερχόμενο πρωθυπουργό εάν εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ως εκ τούτου, αυτός ο μετριοπαθής αλλά φιλόδοξος 46χρονος πολιτικός από τη Μαδρίτη είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας, παρά το γεγονός ότι το κόμμα του διοικεί λιγότερο από το ένα τέταρτο των εδρών στο Κογκρέσο.

Έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα τηρήσει τον προϋπολογισμό που πέρασε ο Ραχόι και ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο σημαίνει πως ο Σάντσεθ θα είναι πολύ δύσκολο να αναστρέψει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πέρασε ο προκάτοχός του, των νέων εργατικών νόμων και των περικοπών στην υγεία και την παιδεία περιλαμβανομένων.

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

profile player 960x540 25

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

«Του Ανδρέα Παπανδρέου του έλειπε η τρυφερότητα, του έλειπε η αγάπη» ανέφερε η Δήμητρα Λιάνη

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

6207733

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

Συγγενείς άρχισαν να πετούν καρέκλες και να απευθύνονται προς τους κατηγορούμενους