Καταδίκη 7 βιομηχάνων για τη ρύπανση του Ασωπού (video)

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη Καταδικαστική ήταν η απόφαση του δικαστηρίου για 7 βιομηχανίες που συμπεριλαμβάνονταν στο κατηγορητήριο για την μόλυνση του…

8506

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη

Καταδικαστική ήταν η απόφαση του δικαστηρίου για 7 βιομηχανίες που συμπεριλαμβάνονταν στο κατηγορητήριο για την μόλυνση του περιβάλλοντος στην περιοχή του Ασωπού ποταμού. Οι υπεύθυνοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης μέχρι 3 χρόνια και χρηματικά πρόστιμα. Η απόφαση αυτή είναι η δικαίωση των προσπαθειών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Μουλκιώτης.

 

 

Όπως τονίζουν οι Σύλλογοι των κατοίκων που έχουν πληγεί από την πρακτική της συνεχούς ρύπανσης του Ασωπού και του υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής από τοξικά απόβλητα των βιομηχανιών, αυτή ήταν η πρώτη φορά μετά από σχεδόν 40 χρόνια προσπαθειών για ανάδειξη του ζητήματος και δικαίωση, όμως είναι μόλις η αρχή.


Μεταξύ άλλων πάντως, οι κάτοικοι απορούν γιατί εξαιρέθηκαν από την απόφαση του δικαστηρίου οι ήδη προτεινόμενες από τον εισαγγελέα για ενοχή βιομηχανίες ΜΑΪΛΗ και ΕΛΒΑΛ και όπως ανέφεραν στο koutipandoras.gr θα ζητήσουν από τον εισαγγελέα να ασκήσει έφεση για αυτές τις δύο εταιρείες. Πρόσθετα, τα νέα και πλέον επιβαρυντικά στοιχεία από τις μελέτες του ΙΓΜΕ, του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, της μελέτης Λινού της Ιατρικής Αθηνών και των νεότερων ερευνών των επιθεωρητών περιβάλλοντος, που παρουσίασε στην έρευνά του στο τεύχος 54 το HOT DOC, θα χρησιμοποιηθούν από τους κατοίκους και τους δικηγόρους τους Γιάννη Κτιστάκη και Μαρία Σταθάκη για νέο κύκλο μηνύσεων σε βάρος των βιομηχανιών αλλά και αγωγών.

Μάλιστα, στην δίκη που έγινε στη Θήβα, σύμφωνα με πληροφορίες, δικηγόροι υπεράσπισης των βιομηχανιών έκαναν λόγο για αοριστίες αναφορικά με το δημοσίευμα του HOT DOC και για να το στηρίξουν αυτό ανέφεραν ότι στο σημείο που γινόταν λόγος για τις συνεχείς αναβολές έπρεπε να τις αποκαλούμε συνεδριάσεις των δικαστηρίων… Επί της «ταμπακιέρας» και των στοιχείων που παρουσιάστηκαν από το HOT DOC και εμφανίστηκαν και στο δικαστήριο, ουδεμία αντίρρηση υπήρξε όπως πληροφορήθηκε το koutipandoras.gr, αφού άλλωστε ήταν παράθεση υπαρκτών εγγράφων και ντοκουμέντων που δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης, παρά απέδειξαν και επιβεβαιώνουν με τον χειρότερο τρόπο την συρροή και την ανύπαρκτη θέληση των βιομηχάνων να πάψουν να ρυπαίνουν την περιοχή με όλα τα γνωστά σε όλους πλέον αποτελέσματα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού κ. Χρήστος Παναγόπουλος, ο οποίος έχει υποστεί ο ίδιος τις συνέπειες του εξασθενούς χρωμίου στη ζωή του όντας ο ίδιος καρκινοπαθής και έχοντας χάσει τον γιο του το 2008 επίσης από καρκίνο του στομάχου, που σύμφωνα με την νεκροψία που έγινε στην Γερμανία, ευθυνόταν άμεσα το εξασθενές χρώμιο, τόνισε ότι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα τους οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής μέχρι την τελική τους δικαίωση και έκανε λόγο ακόμα και για απειλές που δέχονται από αγνώστους. Αναλυτικά, δήλωσε τα εξής μετά της καταδίκη των βιομηχάνων: «Θεωρώ ότι η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Θήβας στις 9 Ιουλίου, με την καταδίκη των επτά από τους 15 κατηγορούμενους για τη ρύπανση του Ασωπού με το άκρως τοξικό και καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο και ανώτατο όριο φυλάκισης τα τρία χρόνια και πρόστιμα που δεν ξεπερνούν τα 30.000 ευρώ, σε συνδυασμό και με τις προηγούμενες καταδίκες της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΕΕ, ανοίγει επιτέλους τον δρόμο για την απορρύπανση του Ασωπού ποταμού, του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού εγκλήματος της χώρας μας. Η Ομοσπονδία Συλλόγων  Ωρωπού θα συνεχίσει τους αγώνες της μέχρι την τελική λύση, αγνοώντας οποιεσδήποτε απειλές και κινδύνους από οπουδήποτε και αν προέρχονται!».


Βεβαίως οι καταδίκες αυτές αφορούν στοιχεία του 2007 και όχι του 2011 που ήταν ακόμα πιο επιβαρυντικά αλλά αποδεικνύουν ακριβώς το σημείο που αφορά τον χαρακτήρα της συρροής του εγκλήματος που τελείται στην περιοχή και ανοίγουν τον δρόμο για νέο κύκλο δικαστικών διεκδικήσεων σε βάρος των ρυπαντών. Το επόμενο ραντεβού των κατοίκων με την δικαιοσύνη είναι τον Σεπτέμβριο στο Συμβούλιο Επικρατείας με την ΧΑΛΚΟΡ, εταιρεία του ίδιου ομίλου με την ΕΛΒΑΛ, σε βάρος της οποίας οι κάτοικοι αιτούνται την αναστολή της άδειας της και την παροχή αυτής να γίνει σύμφωνα με τους σύγχρονη νομοθεσία, τους σύγχρονους κανονισμούς και τις πρακτικές που καθορίζονται διεθνώς.


Ακολουθεί η ανακοίνωση του δικηγόρου των κατοίκων κ. Γιάννη Κτιστάκη, αναφορικά με την απόφαση του δικαστηρίου στην Θήβα: «Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θήβας με απόφασή του την 9η Ιουλίου 2014 έκρινε σε πρώτο βαθμό ενόχους τους νομίμους εκπροσώπους των ακόλουθων εταιρειών για υποβάθμιση του περιβάλλοντος, από την έκταση και σημασία της οποίας δημιουργήθηκε κίνδυνος βαριάς σωματικής βλάβης και θανάτου. Συγκεκριμένα, κατηγορούνταν ότι με τη βιομηχανική τους δραστηριότητα προκάλεσαν προσβολή και ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα των περιοχών Σχηματαρίου, Οινοφύτων και Θήβας Βοιωτίας, με συνέπεια να επιβαρυνθεί αυτός με υγρά βιομηχανικά απόβλητα αλλά και με την ουσία του εξασθενούς χρωμίου, εκ δε της έκτασης και σημασίας της υποβάθμισης του περιβάλλοντος δημιουργήθηκε κίνδυνος βαριάς σωματικής βλάβης και θανάτου των κατοίκων των όμορων περιοχών.

Ειδικότερα, κρίθηκαν ένοχοι οι νόμιμοι εκπρόσωποι των εταιρειών:

1. Aluminco Α.Ε.: φυλάκιση 3 ετών και χρηματική ποινή 30.000,00 ευρώ,

2. ICR Ιωάννου Α.Ε.: φυλάκιση 6 μηνών και χρηματική ποινή 10.000,00 ευρώ (αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά),

3. Γαλβανιστήρια Ελλάδας Α.Ε.: φυλάκιση 6 μηνών και χρηματική ποινή 10.000,00 ευρώ (αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά),

4. Viometale Α.Ε.: φυλάκιση 1 έτους και χρηματική ποινή 15.000,00 ευρώ,

5. Βαφική Α.Ε.: φυλάκιση 6 μηνών και χρηματική ποινή 1.000,00 ευρώ,

6. Ε.Α.Β. Α.Ε.: φυλάκιση 1 έτους και χρηματική ποινή 20.000,00 ευρώ (αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά),

7. BLK Βιομηχανία Αλουμινίου Α.Ε.: φυλάκιση 6 μηνών και χρηματική ποινή 2.000,00 ευρώ (αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά).

Ο σύλλογος “Πολίτες για την Αειφορία – Περιβάλλον – Υγεία – Πολιτισμός”, που παραστάθηκε ως πολιτικώς ενάγων στη δίκη, θεωρεί ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της προστασίας της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού ποταμού και του κανόνα “ο ρυπαίνων πληρώνει”, δεδομένου ότι ταυτοποιεί ρύπανση και ρυπαντές. Παρά ταύτα, έλεγχοι που διενεργήθηκαν από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας μεταγενέστερα του χρόνου διάπραξης των παραπάνω αδικημάτων, αποδεικνύουν ότι η ρύπανση συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και ότι η υγεία και η ζωή των κατοίκων κινδυνεύει ακόμα περισσότερο. Συνακόλουθα, είναι σαφές και επιτακτικό ότι η Πολιτεία έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμα και πολλά να πράξει, αρχικά για τον εκμηδενισμό της ρύπανσης και εν τέλει για την πλήρη αποκατάσταση του περιβάλλοντος του Ασωπού ποταμού.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του συλλόγου

“Πολίτες για την Αειφορία – Περιβάλλον – Υγεία – Πολιτισμός”,

με έδρα τα Οινόφυτα Βοιωτίας

Λευτέρης Κτιστάκις Δικηγόρος, LLM»



Για τα όσα έγιναν και συνεχίζουν να συμβαίνουν στην περιοχή, το koutipandoras.gr ήρθε σε επικοινωνία με έναν από τους πλέον δραστήριους κατοίκους των Οινοφύτων και συγκεκριμένα τον ιερέα Γιάννη Οικονομίδη που ανέδειξε μάλιστα με έρευνά του και αποδείχτηκαν τα λεγόμενά του στη συνέχεια από την μελέτη της Ιατρικής Αθηνών, την έκρηξη των αριθμών σε θανάτους κατοίκων της περιοχής από καρκίνους και μάλιστα σχετιζόμενους με το θανατηφόρο εξασθενές χρώμιο:   



                     

Πάτερ Ιωάννης Οικονομίδης- μέλος της Επιτροπής του Συλλόγου κατοίκων Οινοφύτων: «Η δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της το Κράτος όμως δεν την κάνει. Η ρύπανση παραμένει και επιμένουν οι βιομηχανίες να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Το Κράτος και η Κυβέρνηση είναι οι μόνοι που μπορούν και πρέπει να βάλουν τάξη στην περιοχή και να λύσουν το πρόβλημα και δυστυχώς αδρανούν προστατεύοντας τους ρυπαντές και καταστρέφοντας την περιοχή, αλλά και υπονομεύοντας την πραγματική ανάπτυξη και βεβαίως την ζωή των κατοίκων. Είναι καθοριστικής σημασίας η ανάδειξη του ζητήματος από τα ΜΜΕ και ευχαριστούμε ιδιαίτερα το περιοδικό HOT DOC για την εμπεριστατωμένη παρουσίαση του ζητήματος της ρύπανσης του Ασωπού στο προηγούμενο τεύχος του».

Δολοφονία καρδιολόγου: Γιατί η «μαύρη χήρα» του καρδιολόγου καλείται να φύγει από την Κρήτη;

603

Δολοφονία καρδιολόγου: Γιατί η «μαύρη χήρα» του καρδιολόγου καλείται να φύγει από την Κρήτη;

Όσα είπε η δικηγόρος της αδελφής του θύματος Κική Πακιρτζίδου - Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις…

Καλλιάνος: Συγκλονιστική απάντηση από γυναίκα που έχασε τον άνδρα της στο Αττικό – «Μην τα βάζετε με τους γιατρούς, βάλτε τα με τα αφεντικά σας»

5644757

Καλλιάνος: Συγκλονιστική απάντηση από γυναίκα που έχασε τον άνδρα της στο Αττικό – «Μην τα βάζετε με τους γιατρούς, βάλτε τα με τα αφεντικά σας»

Απάντηση στα όσα ανέφερε σε βίντεο του ο Γιάννης Καλλιάνος έδωσε μια γυναίκα που έχασε…

Κρήτη: Αδέρφια έδωσαν ραντεβού για να ξυλοκοπήσουν 19χρονο – Η ανήλικη αδερφή τους βιντεοσκοπούσε

Βια

Κρήτη: Αδέρφια έδωσαν ραντεβού για να ξυλοκοπήσουν 19χρονο – Η ανήλικη αδερφή τους βιντεοσκοπούσε

Τον χτυπούσαν τα αδέρφια της κι εκείνη τραβούσε βίντεο. Συνελήφθησαν και οι γονείς.

Θεσσαλονίκη: Αδιανόητο ξύλο οδηγών στην μέση του δρόμου – Τους τραβούσαν για να τους χωρίσουν (Video)

xylo dromos retxiki

Θεσσαλονίκη: Αδιανόητο ξύλο οδηγών στην μέση του δρόμου – Τους τραβούσαν για να τους χωρίσουν (Video)

Οι δύο οδηγοί σταμάτησαν τα οχήματά τους και άρχισαν να πλακώνονται.