Newsroom

Newsroom

"Έπεσαν" οι ποινές για τη συμμορία που προκάλεσε ζημία πολλών εκατομμυρίων στο ΙΚΑ

Με καταδίκη σε καθείρξεις των πέντε γυναικών, πρώην υπαλλήλων του ΙΚΑ Καλλιθέας που επί σειρά ετών χορηγούσαν παράνομα επιδόματα και παροχές, έκλεισε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης που φαίνεται να προκάλεσε ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στο ίδρυμα.

5b02fb3e1dc52428238b45dd

Το Β´ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε στις πέντε γυναίκες ποινές κάθειρξης από 14 έως και 27 έτη (με εκτιτέα τα 25) ενώ μαζί τους καταδικάστηκε και ο σύζυγος μίας εξ αυτών σε ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή. Κατά περίπτωση οι κατηγορούμενες καταδικάστηκαν για τα αδικήματα της απάτης μέσω υπολογιστή, της απλής συνέργειας σε πλαστογραφία, της απλής συνέργειας σε ψευδή βεβαίωση και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Σε πρώτο βαθμό οι κατηγορούμενες είχαν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης 31 έως και 37 ετών.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο επέβαλε επίσης χρηματικά πρόστιμα από 30.000 έως 80.000 ευρώ, ενώ επιδίκασε, όπως και πρωτοδίκως, χρηματική ικανοποίηση για τη ζημιά του ΙΚΑ 2 εκατ. ευρώ. Διέταξε επίσης την απόδοση στον ασφαλιστικό φορέα όλων των δημευθέντων και κατασχεθέντων χρημάτων των καταδικασθέντων γυναικών. Το ΙΚΑ διεκδικεί από τις πέντε πρώην υπαλλήλους του συνολική αποζημίωση περίπου 11 εκατομμυρίων ευρώ για τη ζημιά που υπέστη, ενώ μέσω της αστικής δικαιοσύνης διεκδικεί περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ για ηθική βλάβη.

Οι εφέτες αποφάσισαν να μετατρέψουν την κακουργηματική κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης σε συμμορία (πλημμέλημα) και αναγνώρισε στους καταδικασθέντες το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Σε δύο από τις πρώην υπαλλήλους αναγνώρισε επιπλέον και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας καθώς οι συγκεκριμένες έχουν επιστρέψει στο Δημόσιο χρήματα και ακίνητα.

Η δράση του κυκλώματος

Η υπόθεση, αποκαλύφθηκε το 2012, και αφορά παράνομα επιδόματα και παροχές που οι γυναίκες υπάλληλοι του ΙΚΑ στην Καλλιθέα χορηγούσαν, με το αζημίωτο, σε ασφαλισμένους του ιδρύματος. Σύμφωνα με την δικογραφία η ζημιά του ΙΚΑ από την παράνομη δράση επί σχεδόν εννιά χρόνια των στελεχών του καταστήματος Καλλιθέας, αγγίζει τα 11 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ίδιες εμφανίζονται παρακρατούσαν το μεγαλύτερο ποσοστό από τα χρήματα που δίνονταν όπως στην περίπτωση κατά την οποία από επίδομα 15.000 ευρώ, μόνον οι 6.000 πήγαν στον «δικαιούχο» ενώ τα 9.000 ευρώ τα μοιράστηκε η παρέα. Η δράση της ομάδας φαίνεται ότι ξεκίνησε το 2003 ενώ οι κατηγορούμενες συνυπηρετούσαν επί 20ετία στο Ίδρυμα, σε σημαντικές θέσεις στα Τμήματα Μητρώου, Παροχών και Οικονομικού. Η αντίστροφη μέτρηση για τη δράση τους ξεκίνησε όταν χορηγήθηκε για όγδοη φορά στην ίδια ασφαλισμένη το επίδομα μητρότητας.

Η διευθύντρια του ΙΚΑ Καλλιθέας έκανε αναφορά για μη σύννομη χορήγηση επιδόματος μητρότητας στη συγκεκριμένη ασφαλισμένη. Αμέσως διατάχτηκε εξονυχιστική έρευνα και όπως προέκυψε από την έκθεση ελέγχου που παραδόθηκε στις 20/11/2012, οι μη σύννομες παροχές που εγκρίθηκαν, ανέρχονταν σε 7.991 και αφορούσαν σε 1.213 ασφαλισμένους. Στο μεταξύ διάστημα, κάποιες από τις εμπλεκόμενες υπαλλήλους κατάφεραν να αποκτήσουν τεράστιες περιουσίες , όπως πολυτελή ακίνητα με πισίνες και πανάκριβα αυτοκίνητα. 

Οι ποινές αναλυτικά

Η Ελένη Μπουραζάνη καταδικάστηκε σε 24 χρόνια κάθειρξη και έξι μήνες, η Χριστίνα Πατεράκη σε 14 χρόνια, η Χρυσούλα Φέρρα σε 19 έτη και τρεις μήνες, η Μυρσίνη Θωμάκου σε 16 χρόνια , η Χριστίνα Σουρίδη σε 27 χρόνια και έξι μήνες . Ο Κωσταντίνος Καραΐσκος, σύζυγος της Μπουραζάνη, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με τριετή αναστολή. Το δικαστήριο επέβαλε επίσης χρηματικά πρόστιμα απο 30.000 έως 80.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως η Χρυσούλα Φέρρα , στην οποία πρωτοδίκως είχε δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής της μέχρι το Εφετείο, οδηγείται πλέον στη φυλακή ενώ αντίθετα, η Χριστίνα Πατεράκη της οποίας η ποινή μειώθηκε πολύ αναμένεται να αποφυλακιστεί άμεσα.

Χαρίτσης: Ιστορική ευθύνη για αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις

Χαριτσης 5

Χαρίτσης: Ιστορική ευθύνη για αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις

Στις διεθνείς και τις εσωτερικές εξελίξεις αναφέρεται ο Αλέξης Χαρίτσης, στο κυριακάτικο σημείωμά του στο…

Μπάιντεν για επίθεση σε Τραμπ: «Δεν είναι αυτό που είμαστε ως έθνος – Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο»

joebiden

Μπάιντεν για επίθεση σε Τραμπ: «Δεν είναι αυτό που είμαστε ως έθνος – Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο»

Αναφερόμενος στα κίνητρα του δράστη είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες. Κάλεσε τους…

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ένας 50χρονος εθελοντής πυροσβέστης το θύμα της επίθεσης

τραμπα αποπειρα

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ένας 50χρονος εθελοντής πυροσβέστης το θύμα της επίθεσης

Ο Κομπερατόρε είχε υπηρετήσει παλαιότερα ως αρχηγός των εθελοντών πυροσβεστών της κοινότητας Μπάφαλο, σύμφωνα με…

Απόστολος Λύτρας: Αγανάκτησαν οι συγκρατούμενοί του – Μεταφέρθηκε από το κελί του μετά από επεισόδιο

6255833

Απόστολος Λύτρας: Αγανάκτησαν οι συγκρατούμενοί του – Μεταφέρθηκε από το κελί του μετά από επεισόδιο

Από το ανακαινισμένο κελί της VIP, σε θάλαμο μαζί με δεκαπέντε άτομα και «τούρκικη» τουαλέτα,…