Επεισόδια μεταξύ μεταναστών στη Μόρια – Τουλάχιστον δέκα τραυματίες

Άγρια επεισόδια μεταξύ μεταναστών ξέσπασαν γύρω στις 21:30 χθες το βράδυ στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών της Μόριας.

5837c9921dc52492548b45a7

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του lesvosnews.gr, ομάδες Αφγανών συγκρούστηκαν με ομάδες Σύρων μεταναστών. Έγινε άμεση επέμβαση από άνδρες της Αστυνομίας και των ΜΑΤ, οι οποίοι επέβαλαν λίγο αργότερα την τάξη.

Στο Hotspot έσπευσε επίσης και μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αφού οι συμπλεκόμενοι μετανάστες έβαζαν φωτιές και έκαιγαν ότι έβρισκαν μπροστά τους.

Οι άνδρες της Πυροσβεστικής έσβησαν τις φωτιές, όμως κάηκαν αρκετές σκηνές, αφού οι μετανάστες εμπόδιζαν την είσοδο των οχημάτων και άρχισαν τον πετροπόλεμο.

Κατά τις συμπλοκές τραυματίστηκαν 10 περίπου άτομα (κατά άλλες πληροφορίες 15), τα οποία μεταφέρθηκαν από τους διασώστες και με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ανάμεσα στους τραυματίες είναι δύο έγκυες γυναίκες και ένα παιδί.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αφορμή των συγκρούσεων αποτέλεσε η χρήση τουαλετών και μπάνιων. Κοινό μυστικό όμως είναι ότι οι συγκρούσεις είναι αποτέλεσμα εθνικών διαφορών μεταξύ Αράβων από τη μια μεριά και Ιρακινών και Αφγανών από την άλλη. Οι δεύτεροι θεωρούν ότι υπάρχει ιδιαίτερη αντιμετώπιση των πρώτων από τις υπηρεσίες ασύλου.

Στην εκδήλωση των συγκρούσεων σημαντικό ρόλο παίζει, σύμφωνα με αστυνομικές Αρχές, η ανεξέλεγκτη διάθεση αλκοόλ κακής ποιότητας σε μεγάλες ποσότητες μέσα στον καταυλισμό. Το αλκοόλ αυτό διατίθεται τόσο από Έλληνες ιδιοκτήτες κάποιων καντινών, γύρω από τον καταυλισμό, όσο και από τους ίδιους τους μετανάστες που το προμηθεύονται από τη Μυτιλήνη και το πουλάνε μέσα στον καταυλισμό. Σημειώνεται ότι το αλκοόλ μπαίνει στον καταυλισμό ανενόχλητα και χωρίς να ελεγχθούν οι κομιστές του από κανέναν.

Τα επεισόδια έλαβαν τέλος κατά τις 4 το πρωί, ύστερα από συνεχείς επεμβάσεις ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών. Κατά τις επιχειρήσεις έγιναν προσαγωγές, από τις οποίες προέκυψαν δυο συλλήψεις.

(φωτό αρχείου)