Βίαια επεισόδια στο Μάλμε της Σουηδίας με αφορμή το Κοράνι

Εξαγριωμένο πλήθος επιτίθεται στη σουηδική αστυνομία με αφορμή το κάψιμο αντιτύπου του Κορανίου από ακροδεξιούς ακτιβιστές. (Δείτε το βίντεο)

Στο προάστιο του Μάλμε στην περιοχή Ρόζενγκορντ, νεαροί άντρες και έφηβοι, φορώντας κουκούλες και μάσκες προσώπου συγκρούστηκαν με τη σουηδική αστυνομία χτες βράδυ. Ο λόγος για το ξέσπασμα των συγκρούσεων είναι ένα βιντεάκι που κυκλοφόρησε νωρίτερα την Παρασκευή και έδειχνε ένα γκρουπ Δανών ακροδεξιών ακτιβιστών από το κόμμα του Ράσμους Παλουντάν “Hard Line” να καίει ένα αντίτυπο από το Κοράνι σε ένα κοντινό πάρκο. 

Πολλοί από τους εξαγριωμένους διαδηλωτές πιστεύουν ότι η αστυνομία παρείχε ένα προστατευτικό κλοιό σε κάποιους άλλους ακτιβιστές που κλωτσούσαν το Κοράνι στην κεντρική πλατείας της πόλης, χρησιμοποιώντας το σα μπάλα ποδοσφαίρου. 
 
Οι εξεγερμένοι έβαλαν φωτιές στη μέση του κεντρικού δρόμου Amiralsgatan, κρατούσαν σπασμένα έπιπλα και πετούσαν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις. 

Για τουλάχιστον μια ώρα, ένας νέος άντρας φορώντας μια παραδοσιακή θρησκευτική στολή κυκλοφορούσε αναμέσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς, παρακαλώντας τους εξεγερμένους να σταματήσουν και λέγοντας ότι αυτή η συμπεριφορά ντροπιάζει την πίστη τους.
 
Αν και στην πλειοψηφία τους οι διαδηλωτές και οι εξεγερμένοι είναι μουσουλμανικής καταγωγής, πολλοί κάτοικοι του Μάλμε που είδαν τα επεισόδια και είναι εξίσου Μουσουλμάνοι, τους κατέκριναν, θεωρώντας ότι τίποτα καλό δε θα βγεί με τόση βία. 

Η σουηδική αστυνομία υποστηρίζει ότι συνέλαβε κάποιους από τους ακροδεξιούς ακτιβιστές με το που κυκλοφόρησε το βιντεάκι στο ίντερνετ. Ενώ οι πολιτικοί ιθύνοντες στη Σουηδία υποστηρίζουν το δικαίωμα στην ελευθέρια της γνώμης και της έκφρασης χωρίς να μπορούν να κατανοήσουν την πολυπολιτισμικότητα του Μάλμε και χωρίς να υπολογίσουν τις συνέπειες που θα έχει στο μέγαλο μουσουλμανικό πληθυσμό της πόλης οτιδήποτε θίξει τη θρησκεία τους.

Την ίδια ώρα, αξιζει να σημειωθεί πως στη Βόρεια Ευρώπη με πρωτοστάτη τη Γερμανία και τη Δανία και τη Σουηδία να ακολουθούν, το 2015 είχε αναδυθεί η Pegida, ένα αντι-ισλαμικό ακροδεξιό κίνημα ενάντια στην ισλαμοποιήση της Ευρώπης. Αν και δεν έχει πια έντονη παρουσία στο δημόσιο διάλογο, αποτελεί σίγουρα ακόμα μια λανθάνουσα απειλή που βρίσκει έρεισμα στις τοπικές κοινωνίες αυτών των χωρών. 

Επίσης, περίπου πριν μια δεκαπενταετία, και στις ίδιες σκανδιναβικές περιοχές, συγκεκριμένα στην πόλη της Κοπεγχάγης, είχε ξεσπάσει η λεγόμενη κρίση των καρτούν, όπου μια μεγάλη δανέζικη εφημερίδα, η Jyllands-Posten, είχε δημοσιεύσει ένα καρτούν που απεικόνιζε το Μωάμεθ, κάτι που απαγορεύεται ρητά από το Ισλαμικό Δίκαιο. Αυτό είχε προκαλέσει αλυσιδωτές βίαιες αντιδράσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη με μουσουλμανική κοινότητα. 

Αναπόφευκτα, με το φαινόμενο της μετανάστευσης να βρίσκεται σε ανοδική πορεία και με το αντίστοιχο φαινόμενο της πολυπολιτισμικότητας και της συνύπαρξης πολλών θρησκειών σε ευρωπαϊκές πόλεις, όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ανάγκη εύρεσης ενός μοντέλου που δε θα καταπιέζει τα ατομικά δικαιώματα αλλά και δε θα θίγει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και πρακτικές. Ένα μοντέλο που θα μπορέσει να συγκεράσει το δόγμα και την πιστή προσήλωση στη συνταγματική δημοκρατία των δικαιωμάτων με τη Σαρία και το Κοράνι. Πόσο εφικτό είναι αυτό άραγε;

Πολωνία: Ακυρώθηκαν συναυλίες του Ρότζερ Γουότερς λόγω δηλώσεών του για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Πολωνία: Ακυρώθηκαν συναυλίες του Ρότζερ Γουότερς λόγω δηλώσεών του για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι συναυλίες του συνιδρυτή των Pink Floyd, Ρότζερ Γουότερς, ακυρώθηκαν από τους διοργανωτές, αφού σχόλια…

Αστυνομικός-προαγωγός της Ηλιούπολης: Σοκάρει το παραπεμπτικό βούλευμα – Πώς παγίδευσε την 19χρονη

Αστυνομικός-προαγωγός της Ηλιούπολης: Σοκάρει το παραπεμπτικό βούλευμα – Πώς παγίδευσε την 19χρονη

Το modus operandi του αστυνομικού -προαγωγού, ο πατέρας-βιαστής και ο γολγοθάς της 19χρονης και μιας…

Φοιτητικοί σύλλογοι: Συλλαλητήριο και αντικατασταλτική συναυλία καλούν αυτή την εβδομάδα

Φοιτητικοί σύλλογοι: Συλλαλητήριο και αντικατασταλτική συναυλία καλούν αυτή την εβδομάδα

Τρίτη 27/9 και Πέμπτη 29/9 τα δύο ραντεβού των φοιτητών και του αλληλέγγυου κόσμου για…