Επεισόδια και συλλήψεις στο Πολυτεχνείο – Προσαγωγές και συγκρούσεις της αστυνομίας με κουκουλοφόρους και σε άλλες πόλεις

Οδομαχίες, μολότοφ, συλλήψεις και προσαγωγές αμαύρωσαν για ακόμη μια χρονιά τις εκδηλώσεις μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η συμμετοχή στην πορεία που ήταν ειρηνική ήταν μαζική καθώς δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο.

582e9ceb1dc524141b8b4b73

Το βράδυ της Πέμπτης ξεκίνησαν τα επεισόδια με πρωταγωνιστές κουκουλοφόρους. Η ΕΛΑΣ προχώρησε σε 13 συλλήψεις γύρω από το Πολυτεχνείο ενώ ακόμη πέντε άτομα προσάχθηκαν.

Για αρκετές ώρες η κατάσταση παρέμενε τεταμένη, καθώς ομάδες αντιεξουσιαστών, χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο το υπό κατάληψη κτήριο Γκίνη του Ιδρύματος, εκτόξευαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, κυρίως στην οδό Πατησίων.

Παράλληλα, οι κουκουλοφόροι έστησαν οδοφράγματα στους δρόμους πέριξ του Πολυτεχνείου. Οι αστυνομικές δυνάμεις από την πλευρά τους, έκαναν χρήση χημικών.

Η οδός Πατησίων και οι δρόμοι στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου παρέμειναν κλειστοί για αρκετές ώρες, λόγω των επεισοδίων, με την κατάσταση περιοχή να είναι αποπνικτική.

Η Εισαγγελία Αθηνών είχε ζητήσει το βράδυ της Πέμπτης από την αστυνομία «να πράξει τα δέοντα» σε περίπτωση που διαπιστωθεί η τέλεση αξιόποινων πράξεων στον χώρο του Πολυτεχνείου.  


Προσαγωγές και «μάχες» και σε άλλες πόλεις

Εκτός της Αθήνας, επικράτησε ένταση ενώ σημειώθηκαν και αρκετά επεισόδια σε άλλες πόλεις της χώρας.

Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη, οι αρχές προχώρησαν σε δύο προσαγωγές. Ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε από την οδό Εγνατία στους χώρους του ΑΠΘ, στο προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής, εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα κατά των δυνάμεων της αστυνομίας, οι οποίες από την πλευρά τους έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.

Στα Ιωάννινα, με τραύμα στο μέτωπο μεταφέρθηκε ο αστυνομικός Διευθυντής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, μετά από επίθεση που δέχθηκε από κουκουλοφόρους, έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου, στις 8 το βράδυ. Ομάδα ατόμων πέταξε εναντίον του αστυνομικού διευθυντή καδρόνι.

Στο μεταξύ, σε προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία και στην Πάτρα, μετά από επεισόδια που προκλήθηκαν στο κέντρο της πόλης.

Ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας που έγινε για την επέτειο του Πολυτεχνείου και στο Ηράκλειο. Ομάδα νεαρών πέταξε μπογιές στο δικαστικό μέγαρο της πόλης, ενώ έσπασαν και τζαμαρίες εισόδου καταστημάτων προκαλώντας φθορές στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης και στην Αγίου Μηνά.

Επεισόδια και συγκρούσεις με την αστυνομία, πετροπόλεμος, βόμβες μολότοφ και πολλές ζημιές, χαρακτήρισαν την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου στον Βόλο. Η πορεία ξεκίνησε με καθυστέρηση καθώς μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ζήτησαν και τελικά πέτυχαν να αποχωρήσουν από την κορυφή της πορείας οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ.


Ειδική συνεδρίαση στη Βουλή για το Πολυτεχνείο

«Κρατούμε το νήμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και δημιουργούμε τη νέα Ελλάδα» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Το λόγο πήραν μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές της πλειοψηφίας αλλά και της αντιπολίτευσης.

Τσίπρας: «Κρατούμε το νήμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και δημιουργούμε τη νέα Ελλάδα»

«Το Πολυτεχνείο αντέχει στον χρόνο. Δεν εκφυλίστηκε. Συγκινεί όλες τις γενιές και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους που εκείνα τα χρόνια ήταν αγέννητοι. Κρατούμε το νήμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και δημιουργούμε τη νέα Ελλάδα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας Βουλής αφιερωμένη στην «ημέρα μνήμης και τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου».

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η θέληση της κοινωνίας για περισσότερη δημοκρατία παραμένει ζωντανή και ανανεώνεται συνεχώς, ανάλογα με τα προβλήματα της κάθε εποχής», ενώ σημείωσε ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν η απαίτηση του ελληνικού λαού για δημοκρατία.

«Κανείς δεν φανταζόταν λίγους μήνες πριν από την εξέγερση ότι ο ελληνικός λαός θα ερχόταν αντιμέτωπος με το χουντικό καθεστώς. Από τότε, η Ελλάδα διανύει την μακρύτερη περίοδο δημοκρατικής ομαλότητας στη νεότερη ιστορία της. Πάρα ταύτα το αίτημα για περισσότερη δημοκρατία υπάρχει και θα υπάρχει πάντα» σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «στην εποχή τής παγκοσμιοποίησης το περιεχόμενο της δημοκρατία αφορούσε τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Η δημοκρατία στην Ελλάδα των μνημονίων έχει πληγεί και υποβαθμιστεί».

Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνησή του έλαβε την εντολή να αποκαταστήσει όσα έχουν πληγεί στην εποχή των μνημονίων.

«Η μάχη για τη δημοκρατία δεν έχει να κάνει μόνο με τη διαπραγμάτευση αλλά και με τις μικρές και μεγάλες διεκδικήσεις στο εσωτερικό της χώρας» επισήμανε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο μέλημα της κυβέρνησής του, στους τομείς υγείας και εκπαίδευσης. «Πετύχαμε πολλά, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Αλλά πλέον έχουμε ορατή την έξοδο» σημείωσε το πρωθυπουργός αναφερόμενος στη β’ αξιολόγηση και την απομείωση του χρέους.

Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι είναι ιστορικό καθήκον «για το λαό μας να αγωνιστεί και τώρα για να μην επιστρέψει ο κόσμος στον απομονωτισμό και στον αυταρχισμό».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Ομπάμα δήλωσε ότι «η χώρα έχει κερδίσει τον σεβασμό της διεθνούς κοινότητας στο αγώνα της προσφυγικής κρίσης. «Η Ελλάδα έχει γίνει συνώνυμο της ανθρωπιάς. Η Ελλάδας από παρίας γίνεται πρωταγωνιστής. Από μέρος της κρίσης γίνεται μέρος της λύσης. Και η λύση είναι η ειρήνη και η ασφάλεια. Θα συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο ως χώρα που γέννησε τη δημοκρατία» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».