Έπεισε η Ρωσία για την ανάγκη αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Λουγκάνσκ υπό την αιγίδα του Ερυθρού Σταυρού

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία της Ουκρανίας για να σχηματιστεί…

donetsk1

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία της Ουκρανίας για να σχηματιστεί μια διεθνής αποστολή που θα διανείμει βοήθεια στην πόλη Λουγκάνσκ υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας, της Γερμανίας και άλλων, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική προεδρία.

Ο Ομπάμα τάχθηκε υπέρ της αποστολής αυτής σε τηλεφωνική του συνδιάλεξη με τον πρόεδρο Ποροσένκο, ανέφερε η ανακοίνωση του Κιέβου.

«Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε την πρωτοβουλία του Ουκρανού προέδρου όσον αφορά μια διεθνή αποστολή για το Λουγκάνσκ υπό την αιγίδα της ΔΕΕΣ με τη συμμετοχή της ΕΕ, της Ρωσίας, της Γερμανίας και άλλων εταίρων.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επιβεβαίωσε την πρόθεση των ΗΠΑ να λάβουν ενεργά μέρος σε μια διεθνή ανθρωπιστική αποστολή», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στο Λουγκάνσκ, προπύργιο των αυτονομιστών, οι τοπικές αρχές έχουν καταγγείλει την «αποκλεισμό» της πόλης από τις ουκρανικές δυνάμεις και ότι η κατάσταση είναι «κρίσιμη» εδώ και εννέα ημέρες καθώς οι κάτοικοι δεν έχουν ηλεκτροδότηση, τρεχούμενο νερό ή πρόσβαση σε δίκτυα τηλεφωνίας, ενώ τα αποθέματα τροφίμων εξαντλούνται ταχύτατα.

Επιπλέον, η ουκρανική προεδρία ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO την 4η και την 5η Σεπτεμβρίου στο Νιούπορτ της Βρετανίας.

«Οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας θα έχουν μια διμερή συνάντηση κατά τη διάρκεια της συνόδου του NATO», ανέφερε η ανακοίνωση του Κιέβου η οποία διανεμήθηκε στον Τύπο αργά το απόγευμα.

Μπαρόζο σε Πούτιν: Όχι σε στρατιωτική δράση στην ανατολική Ουκρανία

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποίησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να μην προχωρήσει η Ρωσία σε μονομερή στρατιωτική δράση στην ανατολική Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ανδρών τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της Κομισιόν εξέφρασε στον ρώσο πρόεδρο την ανησυχία του για την συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην ουκρανική μεθόριο, καθώς και για την συνεχιζόμενη προμήθεια όπλων στους φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Σημείωσε παράλληλα ότι καμία ρωσική στρατιωτική δράση δεν δικαιολογείται στην περιοχή, ακόμη και υπό τον μανδύα «ανθρωπιστικής επιχείρησης».

Ο Μπαρόζο είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, στον οποίο εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παράσχει υποστήριξή σε υλικό επίπεδο, κυρίως για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών αναγκών.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Αντρίι Λισένκο είχε δηλώσει ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 45.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία. Ο Ουκρανός αξιωματούχος συμπλήρωσε ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει στην περιοχή των συνόρων των δύο χωρών τεθωρακισμένα, πυραυλικά συστήματα, πολεμικά αεροσκάφη, καθώς και επιθετικά στρατιωτικά ελικόπτερα.

Λαβρόφ: Συμφωνία Μόσχας-Κιέβου για ανθρωπιστική αποστολή του Ερυθρού Σταυρού

«Η Ρωσία έχει συμφωνήσει, έπειτα από συνομιλίες που διεξήγε με το Κίεβο, τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με μια αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα οι δυτικές κυβερνήσεις «να μην εμποδίσουν» την αποστολή αυτή.

«Ελπίζω ότι στο εγγύς μέλλον αυτή η ανθρωπιστική επιστολή θα λάβει χώρα υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Έχουμε συμφωνήσει με τους ουκρανούς ηγέτες για όλες τις λεπτομέρειες», είπε ο ρώσος ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Ελπίζω ότι οι δυτικοί εταίροι μας δεν θα προβάλουν εμπόδια» στην επιχείρηση αυτή, είπε ο Λαβρόφ, ο οποίος είχε ζητήσει το Σάββατο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να υποστηρίξει ένα ρωσικό σχέδιο για μια ανθρωπιστική αποστολή στην ανατολική Ουκρανία για να προσφερθεί βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό που πλήττεται από τη σύγκρουση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε αυτή την προσφορά, την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και κατόπιν «αδικαιολόγητη και παράνομη» σε μια τηλεφωνική του συνδιάλεξη με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

«Εάν είναι αληθές ότι οι τρεις ηγέτες συμφωνούν στο γεγονός ότι ουδεμία ανθρωπιστική βοήθεια χρειάζεται να σταλεί στη νοτιοανατολική Ουκρανία, διότι έχουν ληφθεί ήδη όλα τα αναγκαία μέτρα, πρόκειται για μια κατάφωρη επίδειξη κυνισμού», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σε δημοσιογράφους στο Σότσι, στη νότια Ρωσία.

Ανησυχίες σε Ουκρανία και Δύση για την «ανθρωπιστική» βοήθεια

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι θα στείλει αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία, σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, παρά τις έντονες αντιδράσεις του Κιέβου και της Δύσης, που φοβούνται ότι μία ρωσική εισβολή υπό το πρόσχημα της ειρηνευτικής-ανθρωπιστικής επιχείρησης.

Την περασμένη εβδομάδα οι κυβερνητικές δυνάμεις της Ουκρανίας έσφιξαν τον κλοιό γύρω από τα προπύργια των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, περιλαμβανομένου του Ντονέτσκ, το οποίο ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει ότι είναι έτοιμος να το ανακαταλάβει.