Επείγον σήμα σε ελληνικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Συναγερμός έχει σημάνει και στη χώρα μας για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης εντείνουν τις επιθέσεις τους σε πλοία στην περιοχή

ταγκερ

Συναγερμός μετά τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, με το Λιμενικό να έχει αποστείλει επείγον σήμα προς τα ελληνικά καράβια στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, επείγον σήμα εξέδωσε το περασμένο Σάββατο η Διεύθυνση Ποντοπόρου Ναυτιλίας του Λιμενικού συστήνοντας στα υπό ελληνική σημαία ή ελληνικών συμφερόντων πλοία που κινούνται στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν να αποφεύγουν τα ύδατα της Υεμένης.

Η επείγουσα ειδοποίηση έρχεται σε συνέχεια της κλιμάκωσης επιθετικών ενεργειών κατά εμπορικών πλοίων στην περιοχή, όπως σημειώνει η «Καθημερινή».

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το η Διεύθυνση Ποντοπόρου Ναυτιλίας του Λιμενικού Σώματος, έστειλε σήμα το περασμένο Σάββατο, συστήνοντας στα υπό ελληνική σημαία ή ελληνικών συμφερόντων πλοία που κινούνται στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν να αποφεύγουν τα ύδατα της Υεμένης.

Η αρμόδια διεύθυνση του Λιμενικού στο σήμα της που κοινοποίησε στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας συστήνει ακόμα στα πλοία να πραγματοποιούν κατά το δυνατό, νυκτερινό διάπλου της νότιας Ερυθράς Θάλασσας και του στενού Μπαμπ ελ Μαντέμπ. «Συνιστάται να παραμένει στη γέφυρα του πλοίου μόνο το απαραίτητο πλήρωμα, τα μέλη του πληρώματος να παραμένουν όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα εξωτερικά μέρη του πλοίου, να διεξάγεται άσκηση πυρκαγιάς πριν το πλοίο φτάσει στις ακτές της Υεμένης και να γίνεται έλεγχος στον εξοπλισμό ασφαλείας» αναφέρεται στο έγγραφο που τέθηκε της εφημερίδας. Στο σήμα υπάρχει αναφορά στη δυνατότητα του κυβερνήτη του πλοίου να απενεργοποιήσει το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης Automatic Identification System (AIS) για την προστασία των πλοίων από τον κίνδυνο πειρατείας.

Ποιοι είναι οι Χούθι;

Το κίνημα των Χούθι, γνωστό και ως Ansarallah (Υποστηρικτές του Θεού), είναι η μία πλευρά του εμφυλίου πολέμου στην Υεμένη που μαίνεται εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1990, όταν ο ηγέτης του, ο Χουσεΐν αλ Χούτι, ξεκίνησε την «Πιστή Νεολαία», ένα θρησκευτικό κίνημα αναβίωσης μιας πανάρχαιας υποκατηγορίας του σιιτικού Ισλάμ που ονομάζεται Ζαϊδισμός.

Οι Ζαΐδηδες κυβερνούσαν την Υεμένη για αιώνες, αλλά περιθωριοποιήθηκαν υπό το σουνιτικό καθεστώς που ήρθε στην εξουσία μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1962. Το κίνημα του Αλ Χούτι ιδρύθηκε για να εκπροσωπήσει τους Ζαΐδηδες και να αντισταθεί στον ριζοσπαστικό σουνισμό, ιδίως στις ιδέες των Ουαχαμπιστών από τη Σαουδική Αραβία. Οι στενότεροι οπαδοί του έγιναν γνωστοί ως Χούθι.