«Επειδή τους συμπαθείτε θα σας φάνε τελευταίους»

Μια συγκλονιστική προσωπική ιστορία με αφορμή την καταστολή και την τρομοκρατία των αστυνομικών δυνάμεων στο Κουκάκι.

ek kouk4 2

Η δικηγόρος Φιλοθέη Βαρσαμή «εμπνέεται» από την πρόσφατη φασιστική αστυνομική βία και καταθέτει μια προσωπική της ασύλληπτη ιστορία με πολλά κοινά χαρακτηριστικά με αυτά που είδαμε να συντελούνται στο Κουκάκι.

«Θα ξεκινήσω με το εξής: το 2008 εντολέας μου κινούμενος με τη μηχανή του εμβολίστηκε από περιπολικό στην πανεπιστημίου, πριν τη ρήγα φερραίου. Υπέστη σοβαρότατη βλάβη στο δεξί του πόδι η οποία εξακολουθεί να τον ταλαιπωρεί μέχρι σήμερα.

Δεδομένου του γεγονότος ότι το γραφείο μου ήταν πολύ κοντά, ειδοποιήθηκα αμέσως και έφτασα στο σημείο του ατυχήματος σε ελάχιστα λεπτά της ώρας. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι ο οδηγός του περιπολικού, ο οποίος είχε προκαλέσει το ατύχημα, αντί να προσφέρει πρώτες βοήθειες (είχε καλέσει ασθενοφόρο, ομως) καθόταν στη θέση οδηγού εντός του οχήματός του και επιχείρησε αρκετές φορές, μέχρι να έρθει η τροχαία, να φύγει. Τον εμπόδιζε ο απλός κόσμος που περίμενε στη στάση του λεωφορείου επί της πανεπιστημίου (πριν τη ρηγα Φερραίου). Μιλάμε για κυριούλες και κυριούληδες που έμπαιναν μπροστά στο περιπολικό και του φώναζαν «πού πας».

Με ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη διαπίστωσα ότι ο οδηγός του περιπολικού κατέθεσε στην τροχαία ότι επιχείρησε να φύγει επειδή, κατά την παραμονή του εκεί, τους επιτέθηκαν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου,έκλεψαν τον ασύρματο από συνάδελφό του και προσπάθησαν να αφαιρέσουν το υπηρεσιακό περίστροφο από τον ίδιο. Κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει ποτέ και ήμουν παρούσα από τα πρώτα λεπτά μετά το συμβάν! Επίσης ισχυρίστηκε ότι για το ατύχημα εφταιγε ο εντολέας μου «γιατί έτρεχε». Σημειωτέον το ατύχημα έλαβε χώρα γιατί το περιπολικό άλλαξε λωρίδα κυκλοφορίας χωρίς να βγάλει φλας και χωρίς να ελέγξει αν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο με ασφάλεια. Στα δελτία ειδήσεων εκείνης της ημέρας υπήρξε γενικευμένη αν και σύντομη αναφορά στην εξής είδηση: αστυνομικοί ενεπλάκησαν σε τροχαίο και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου τους επιτέθηκαν και έκλεψαν τον ασύρματο ενός εξ αυτών. Ούτε πιθανώς, ούτε ίσως. Αυτό που ποτέ δεν συνέβη και ήμουν παρούσα όταν ΔΕΝ συνέβαινε, στις ειδήσεις παρουσιάστηκε ως γεγονός. Η είδηση έπαιζε λέτε και τα κανάλια αντιλαλούσαν ο τι ακριβώς εξέπεμπε ο ασύρματος της αστυνομίας.

Ο τραυματισθείς εντολέας μου μεταφέρθηκε στον ερυθρό σταυρό που εφημέρευε. Δίπλα του νοσηλευόταν φρουρούμενος ένας αλβανός υπόδικος. Οι αστυνομικοί που τον φρουρούσαν είπαν στους γονείς του εντολέα μου ότι ο συνάδελφός τους είχε χάσει τον ασύρματό του πριν καμία εβδομάδα, αλλά για να μην έχει κυρώσεις είπε ότι του το βούτηξαν αναρχικοί. Αλήθεια-ψέματα αυτοί ξέρουν. Εγώ ξέρω μόνο ότι ήμουν παρούσα και κανεις δε βούτηξε τίποτα από κανένα, ούτε υπήρξε καμία συμπλοκή.

Όταν πήγα να πάρω αντίγραφο της σχηματισθείσας ποινικής δικογραφίας από το ΑΤ εξαρχείων, ο τότε διοικητής ζήτησε να με δει. Με ρώτησε με πολύ φιλικό τρόπο τι στο καλό έγινε εκείνη την ημέρα. Του ειπα ότι ήμουν παρούσα, ότι δεν επιτέθηκε ποτέ κανεις στους αστυνομικούς και ότι ο υφιστάμενός του έλεγε ψέματα γιατί είχαν χάσει με άλλο τρόπο τον ασύρματο. Του ειπα ότι από τις κάμερες της πανεπιστημίου θα μπορούσε εύκολα να διαπιστώσει τα ψέματα του ειδικού φρουρού για δήθεν επίθεση και κλοπή του εξοπλισμού τους.

Ο διοικητης κρατούσε στα χέρια του (και μου ανέγνωσε) την αναφορά του ειδικού φρουρού για το τροχαίο και τα περί αυτό, όπου περιγραφόταν σκηνικό λωρίδας της γαζας: ότι ενας καουμπόη της ασφάλτου τρεχοντας με ταχύτητα έπεσε πάνω στο περιπολικό του που σύννομα εκτελούσε ελιγμό αλλαγής λωρίδας. Ότι αυτός σταματησε να προσφέρει πρώτες βοήθειες αλλά στο σημείο ήταν συγκεντρωμένοι οικολόγοι και αριστεριστές που φώναζαν στους αστυνομικούς «βασανιστές» και «εμεις είμαστε το κρατος». Ότι δέχτηκαν επίθεση με χέρια και πόδια και έτσι καποιος άρπαξε από τον συνάδελφό του τον ασύρματο. Ότι έκαναν πόση ώρα να απεμπλακούν και απεμπλάκησαν με τη συνδρομή περαιτέρω αστυνομικών δυνάμεων. Ότι υπήρξε ψυχολογία όχλου που υποκινήθηκε πιθανώς από αναρχικούς. Πραγματικά ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΓΡΙΟΥΣ.

Ειπα στον διοικητή ότι δεν έχω ακούσει πιο εξωφρενικά ψέματα στη ζωή μου και ότι πραγματικά προσβάλλομαι ακούγοντας τόσες χοντράδες μαζεμένες. Αυτός με κοίταζε με υφος βάι βάι βρε παιδί μου, πώς και δεν πήρα χαμπάρι εγώ ότι ίσως δεν είναι αλήθεια όλα αυτά; Μου είπε: δώσε μου τα στοιχεία σου, θα σε καλέσω στην εδε, πρέπει να τα καταθέσεις αυτά που λες, είναι πολύ σημαντικά. Του ειπα: περιμένω κλήση σας. Όσο κάλεσε εσάς στην εδε, άλλο τόσο κάλεσε εμένα ή τον παθόντα από το τροχαίο.

Έγιναν δυο ποινικά δικαστήρια για το τροχαίο, α βαθμός και εφετείο. Ο κατηγορούμενος ειδικός φρουρός δεν είπε ποτέ τίποτα για υπαιτιότητα/ συνυπαιτιότητα του εντολέα μου. Γουργούριζε σαν το γατί και έλεγε ήταν η κακιά στιγμή, δεν τον είδα, ήταν στο νεκρό σημείο του καθρέφτη, ζήτω συγγνώμη, πήγα να τον επισκεφτώ στο νοσοκομείο, έχω οικογένεια. Έφαγε σε α και β βαθμό την ίδια ακριβώς ποινή. Το διοικητικό δικαστήριο (σε α βαθμό γιατί, 11 χρόνια μετά, δεν έχουμε ακόμα την απόφαση του εφετείου) επιδίκασε στον εντολέα μου 25.000 ευρώ δεχόμενο, επίσης, την αποκλειστική υπαιτιότητα του ειδικού φρουρού.

Ερώτηση κρίσεως: Υπάρχει, λέτε, μετά από όλα αυτά, έστω ένα έγγραφο που δικαιώνει τον ειδικό φρουρό σε σχέση τόσο με το τροχαίο όσο και με το θέμα του ασυρμάτου; Βεβαίως. Το πόρισμα της εδε που διενήργησε η υπηρεσία του. Σύμφωνα με το πόρισμα αυτό, (για το οποίο κλήθηκαν και κατέθεσαν μόνο ο ειδικος φρουρός-οδηγός του περιπολικού και οι δυο συνεπιβάτες του, επίσης ειδικοί φρουροί) αναρχικοί τους έκλεψαν τον ασύρματο και για το τροχαίο εφταιγε ο εντολέας μου με ποσοστό υπαιτιότητας 100%.

Τα γράφω όλα αυτά γιατί, μετά τα τελευταία γεγονότα, θέλω να πω το εξής: το 2008, πριν το περιστατικό που σας περιγράφω, ήμουν και εγώ ένας απονήρευτος *κυρ-παντελής*, από αυτούς τους κοιτάζω το συμφέρον μου-διαβάζω εφημερίδα τύπους. Η άποψή μου για την αστυνομία ήταν παρόμοια με αυτή που έχουν και όσοι σήμερα βλέπουν τους ινδαρέδες σαν διασταύρωση του μιχαήλ μπακούνιν με τον γκάι φωκς: οι προστάτες του νόμου και της τάξης, απλοί άνθρωποι του μόχθου που περνάν τη μέρα τους με τους ημίτρελους να τους επιτίθενται και τους κακοποιούς να τους ταλαιπωρούν (σημείωση: βεβαίως υπάρχουν και τέτοιοι αστυνομικοί. Προφανως δεν αναφέρομαι σε αυτούς, αλλά σε όσους με πολιτική κάλυψη λειτουργούν κατά παράβαση του νόμου και κατάχρηση της θέσης τους).

Με τα τότε μυαλά μου, πριν δω εκ του σύνεγγυς πώς δημιουργείται και πωλείται ως βέβαιο γεγονός ενα παραμύθι της χαλιμάς, στην τρέχουσα συγκυρία θα συντασσόμουν πιθανώς με τον βορίδη και τον ράλλη και θα συμφωνούσα ότι «και ο αρχάγγελος μιχαήλ σπάθην κρατεί στα χέρια του για να αμυνθεί εναντίον των δαιμόνων. Δεν κρατεί άνθη». Δεν ήταν στις ρυθμίσεις μου να δεχτώ ότι ακόμα και για ένα μικρό ζήτημα η ελληνική αστυνομία θα κατασκεύαζε και χωρίς αντίλογο θα πωλούσε στην επίσημη ελληνική ενημέρωση χοντροφτιαγμενα ψέμματα. Δεν ήταν στις ρυθμίσεις μου να δεχτώ ότι η ελληνική αστυνομία θα δίχαζε την κοινή γνώμη και θα ταλαιπωρούσε τη δικαιοσύνη συγκαλύπτοντας μελίστες και κορκονέες και κατασκευάζοντας ζαρντινιέρες. Δεν ήταν στις ρυθμίσεις μου να δεχτώ ότι η ελληνική αστυνομία αντί να προστατεύει τους πολίτες και τις ιδιοκτησίες τους, αντί να φροντίζει για την κοινωνική ειρηνη, θα τουλούμιαζε στο ξύλο εξουδετερωμένους κακομοιρηδες, θα φόραγε κουκούλες στο κεφάλι χειροπόδαρα δεμένων πολιτών λέτε και είμαστε στο γκουανταναμο, θα προσήγαγε ακόμα και ακακους γιογκις και θα φόρτωνε στους διαφωνούντες με τις πρακτικές της αριστερισμό και αυτόφωρα για απείθεια.

Κυρ παντελήδες μου που νιώθετε ασφαλείς στο σπιτάκι σας πιστεύοντας ότι, αφού δεν προκαλείτε, δε θα βρείτε ποτέ τον μπελά σας, να ξέρετε ότι σήμερα μια φιλήσυχη οικογένεια κατασυκοφαντείται, αφού χθες κακοποιήθηκε, γιατί έτυχε να βρίσκεται στο λάθος παράπλευρο σπίτι τη λάθος παράπλευρη στιγμή. Να ξέρετε ότι χθες η ελληνική αστυνομία αρνιόταν τη χρήση πλαστικών σφαιρών στα γεγονότα στο κουκάκι και, από την ώρα που βγήκαν τα ιατρικά πορίσματα των δυο νοσοκομειων που αναφέρονται σε τραύματα από πλαστικές σφαίρες, προσπαθεί να σας κοροϊδέψει στα μούτρα σας λεγοντας «δεν χρησιμοποιούμε πλαστικές σφαίρες, χρησιμοποιούμε πλαστικές μπαλίτσες». Να ξέρετε ότι η αστυνομία σήμερα μιλάει για μεγάλη συμπλοκή στο κουκάκι με χρήση ειδικού εξοπλισμού, ενώ χθες ο υπουργός προστασίας του πολίτη διαβεβαίωνε ότι δεν υπήρξε αστυνομική βία στο κουκάκι. Να ξέρετε ότι σας γλεντάνε κανονικά όσο πηδάτε στον αέρα να πιάσετε σαν καλά εκπαιδευμένα πιστά κουτάβια τη διαφορά ανάμεσα στα *επικίνδυνα* τρικάκια του ρουβίκωνα και τις *ακινδυνες* πλαστικές *μπαλίτσες* της αστυνομίας. Κυρ παντελήδες μου, που δε φοβάστε τα στο όνομά σας ξαμολυμενα ανεξέλεγκτα ορκς, να θυμάστε ότι, όταν τα φέρει η συγκυρία να βρεθείτε στο στόχαστρό τους, μια χάρη μόνο θα μπορούν να σας κάνουν, επειδή τα συμπαθείτε και επειδή σας συμπαθούν:

να σας φάνε τελευταίους»