Newsroom

Newsroom

Επανακατατέθηκε η τροπολογία για τη συγκρότηση της υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών

Η κυβέρνηση επανέφερε τροποποιημένη την τροπολογία για την συγκρότηση της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών, στον αναπτυξιακό νόμο.

5761a6bf1dc524d3108b458d

Η τροπολογία συστήνει, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, τις Επιτροπές Προσφυγών που θα εξετάσουν άμεσα τις αιτήσεις των προσφύγων. Στις Επιτροπές θα συμμετέχουν δύο δικαστικοί από τα τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια και ένας από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, και αν δεν δύναται θα διορίζεται από τον υπουργό.

«Η επιδίωξή μας και η μεγάλη ανάγκη της χώρας είναι να ομονοήσουμε επί των Επιτροπών», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτική Γιάννης Μουζάλας και πρόσθεσε: «Αυτό φιλοδοξήσαμε να κάνουμε και ενεπλάκη με άλλα πράγματα. Σας ζητάω συγγνώμη».

Ο κ. Μουζάλας περιέγραψε την πιεστική κατάσταση που υπάρχει με τις προσφυγές, καθώς υπήρχαν από το παρελθόν «14.000 παλαιότερες προσφυγές και έχουμε και άλλες 8.000 προσφυγές». «Δεν προβλέψαμε την κατάσταση, δεν είδαμε το βάθος όταν ψηφίσαμε τον νόμο. Οι Επιτροπές είχαν μακρόσυρτη διαδικασία για να συσταθούν. Έως και δύο χρόνια λένε οι υπηρεσίες. Όμως το παιχνίδι στα νησιά παίζεται σε λίγους μήνες», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Είναι μία κατεπείγουσα αναγκαιότητα. Και 15 μέρες να πάνε πίσω για να μπουν σε άλλο νομοσχέδιο, έχουν την σημασία τους», τόνισε και επεσήμανε ότι ο τρόπος σύστασης των Επιτροπών προσομοιάζει στο δίκαιο της Γαλλίας και είναι απόλυτα συμβατός με τα δίκαια της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας.

Επισημαίνεται ότι ο κ. Μουζάλας απέσυρε μία παράγραφο που αφορούσε τις δημόσιες συμβάσεις.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι είναι η μόνη τροπολογία που εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο και ζήτησε να γίνει συζήτηση επί της ουσίας. Η Ένωση Κεντρώων υποστήριξε ότι υπάρχει θέμα συνταγματικότητας λόγω της συμμετοχής πολίτη σε Επιτροπές μαζί με δικαστές, ενώ και το Ποτάμι αποδέχθηκε την αιτίαση της συνταγματικότητας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς ζήτησε στις Επιτροπές να μην μετέχουν δικαστικοί, ωστόσο δεν κατέθεσε αίτηση αντισυνταγματικότητας. Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Βρήκαμε την πιο κουλ αγγελία ιδιοκτήτη: «Eπιβάλλεται οποιοδήποτε κατοικίδιο, άνθρωποι που αγαπούν το BBQ και μεσίτες ούτε για αστείο»

Αγγελία

Βρήκαμε την πιο κουλ αγγελία ιδιοκτήτη: «Eπιβάλλεται οποιοδήποτε κατοικίδιο, άνθρωποι που αγαπούν το BBQ και μεσίτες ούτε για αστείο»

«ΔΕΝ ψάχνω νοικάρη γενικά και αόριστα. Θέλω το σπίτι να γεμισει ζωή και να το…

Ο γγ της ομοσπονδίας ταξί ξεσπά (;) κατά της Μαρίνας Σάττι: «Το video clip προσβάλλει το επάγγελμα μας» (video)

Καταγραφή 22

Ο γγ της ομοσπονδίας ταξί ξεσπά (;) κατά της Μαρίνας Σάττι: «Το video clip προσβάλλει το επάγγελμα μας» (video)

Επίθεση στο videoclip της Μαρίνας Σάττι έκανε ο γγ της ομοσπονδίας ταξί