Newsroom

Newsroom

Επαναφορά του "πόθεν έσχες" στα ακίνητα και αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων με 15-20%

Την επαναφορά του «πόθεν έσχες» στην αγορά ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2013 αντί για το 2014, αποφάσισε το υπουργείο…

spitiaΤην επαναφορά του «πόθεν έσχες» στην αγορά ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2013 αντί για το 2014, αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται και η αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων με συντελεστή 15% ή 20% από το πρώτο ευρώ.
Η αναστολή του «πόθεν έσχες» για αγορά ή ανέγερση ακινήτων είχε θεσπιστεί το 2010 για τρία χρόνια, δηλαδή να εφαρμοστεί μέχρι και το Δεκέμβριο του 2013, ώστε να επανέλθει από τις αρχές του 2014. Παρόλα αυτά, το οικονομικό επιτελείο διαπίστωσε ότι η αναστολή του «πόθεν έσχες» δεν έχει αποφέρει τα αναμενόμενα έσοδα και δεν έχει συμβάλει στην τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας.
Από την αρχή του 2013 κάθε δαπάνη για την αγορά ή ανέγερση κατοικίας θα θεωρείται τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου και θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα που δηλώνονται.
Ο νέος ενιαίος φόρος σε αντικατάσταση του ΦΑΠ και το ειδικού τέλους ακίνητης περιουσίας που εισπράττεται από τη ΔΕΗ και θα επιβληθεί από το νέο έτος στα ακίνητα, αναμένεται να αποφέρει σε ετήσια βάση 3 δισ. Ευρώ.