Newsroom

Newsroom

Επαναφέρουν την "αμαρτωλή" Focus-Bari στο Μητρώο Ραδιοτηλεοπτικών Ερευνών

Δεν είναι ακόμη γνωστό για ποιους λόγους ο υφυπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου αποφάσισε να επαναφέρει στο Μητρώο Επιχειρήσεων…

radio

Δεν είναι ακόμη γνωστό για ποιους λόγους ο υφυπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου αποφάσισε να επαναφέρει στο Μητρώο Επιχειρήσεων Ραδιοτηλεοπτικών Ερευνών την εταιρεία Focus-Bari.

Η εταιρεία είχε διαγραφεί από τα μητρώα το 2010 με απόφαση του υπουργού Γιάννη Ραγκούση επειδή στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετείχε με ποσοστό 20% η εταιρεία CIVITAS. Το ασυμβίβαστο ήταν προφανές αφού δεν θα μπορούσε σε μια εταιρεία μετρήσεων ακροαματικότητας να συμμετέχει μια διαφημιστική εταιρεία ή αλλιώς ο ελεγκτής να είναι και ελεγχόμενος. Η απόφαση του υπουργείου το 2010 είχε μάλιστα αναδρομική ισχύ από το 2008 όταν η CIVITAS είχε αγοράσει πακέτο μετοχών της εταιρείας ερευνών.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε με την υπ’ αριθμόν 387/2009 γνωμοδότηση, κατά την οποία, επικαλούμενο τα κατά τον Ν.2190 περί Ανωνύμων Εταιρειών δικαιώματα της μειοψηφίας, ότι το ποσοστό 20% συμμετοχής της Civitas ΑΕ στο μετοχικό κεφάλαιο, της επιτρέπει να ασκεί έλεγχο επί της Focus Bari AE, και επομένως ο αρμόδιος για την εγγραφή Υπουργός μπορεί να ανακαλέσει την απόφαση εγγραφής της Focus Bari ΑΕ στο Μητρώο Επιχειρήσεων Ερευνών Ραδιοτηλεοπτικής Αγοράς αναδρομικά, από τότε που εισήλθε στην μετοχική της σύνθεση η εταιρεία Civitas AE.

Η επίσημη τοποθέτηση της Focus-Bari το 2010 ήταν ότι θεωρούσε άδικη την απόφαση διαγραφής αφού είχε πρόσφατα αλλάξει τη σύνθεση του μετοχικού της κεφαλαίου και πλέον δεν συμμετείχε η CIVITAS.

Είναι προφανές ότι η ποινή εξόδου μιας εταιρείας από τα Μητρώα αποτιμώντας την έλλειψη αξιοπιστίας της και τη μη τήρηση των θεσμοθετημένων κανόνων δεν διορθώνεται με την αλλαγή μετοχικού κεφαλαίου αφού η εταιρεία είναι εκτεθειμένη για τον τρόπο με τον οποίο έδρασε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από διάφορες πλευρές έχουν εκφραστεί κατά καιρούς αντιρρήσεις κυρίως για τον τρόπο διεξαγωγής των ερευνών ακροαματικότητας από τη συγκεκριμένη εταιρεία και το μονοπωλιακό της χαρακτήρα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου εταιρειών επικοινωνιών CIVITAS Γιώργος Φλέσσας είχε καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση Siemens λόγω της επαγγελματικής σχέσης που διατηρούσε η εταιρεία του με τη Siemens από το 2000 ως το 2008, με σκοπό τη διαφημιστική προώθηση της εταιρείας, την παροχή υπηρεσιών επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων.