Εθνικό πένθος για την τραγωδία στην Δυτική Αττική – Δεκαπέντε οι νεκροί (video – εικόνες)

Ασύλληπτη είναι η τραγωδία από την καταιγίδα που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης στη Δυτική Αττική με τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών να αυξάνεται συνεχώς.

5a0d249e1dc5242a268b46ec

Στους 15 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής οι νεκροί σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Αρχών. Ο 15ος νεκρός, όπως διαπιστώθηκε από την προανάκριση της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, είναι ένας ηλικιωμένος, χειμερινός κολυμβητής ο οποίος πνίγηκε στην θαλάσσια περιοχή του Σκαραμαγκά, όπου είχε πάει για μπάνιο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τους οικείους του. Ανασύρθηκε από το Λιμενικό και μεταφέρθηκε στο Θριάσιο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Νωρίτερα η Πυροσβεστική ανέσυρε νεκρούς άλλους δύο νεκρούς, έναν άνδρα που αναζητείτο από το πρωί και ανασύρθηκε από υπόγειο οικίας, στη συμβολή των οδών Παπαδιαμάντη και Ομήρου, και μία γυναίκα, η οποία εντοπίστηκε σε εξωτερικό χώρο επιχείρησης. Λίγο νωρίτερα, εντοπίστηκε νεκρός ένας κυνηγός, που αγνοείτο από το πρωί και ένας οδηγός φορτηγού. Ο κυνηγός βρέθηκε στην περιοχή Αγίας Σωτήρας, σε εξωτερικό χώρο, και ο οδηγός στο 26ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Μάνδρας-Θηβών.

Έτσι, επίσημα οι νεκροί που έχει ανασύρει η Πυροσβεστική ανέρχονται στους δεκαπέντε και δύο που ανασύρθηκαν από το Λιμενικό στη θάλασσα.

Επίσης δεκατέσσερις είναι οι τραυματίες οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Ελευσίνας «Θριάσιο».  Σύμφωνα τον διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας, Νίκο Παπαευσταθίου από τους τραυματίες, σοβαρά είναι μία γυναίκα που νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ η κατάσταση της υγείας των υπολοίπων δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αρκετές επιχειρήσεις απεγκλωβισμού βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι. Η υπηρεσία επισημαίνει ότι στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων και της Μάνδρας Αττικής έχει λάβει πάνω 600 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς ατόμων από σπίτια και οχήματα.

Αυτή την ώρα, στην Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο επιχειρούν 56 συνεργεία της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται συνολικά από 155 πυροσβέστες με 46 οχήματα.



Επί πολλές ώρες άνθρωποι έμειναν εγκλωβισμένοι στα σπίτια και τα αυτοκίνητά τους, ενώ οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες, καθώς δεκάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει και δρόμοι έχουν καταρρεύσει.

Από τα θύματα έχει αναγνωριστεί μια γυναίκα ενώ τέσσερις νεκροί άνδρες, που δεν έχουν αναγνωριστεί, είναι ηλικίας από 40 έως 70 ετών. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αρχικά, εντοπίστηκε νεκρή μια ηλικιωμένη γυναίκα, μέσα στο σπίτι της στην οδό Κοροπούλη 8 στη Μάνδρα Αττικής. Η γυναίκα που ζούσε στο ισόγειο πολυκατοικίας εγκλωβίστηκε από τα νερά που έφτασαν σε πολύ μεγάλο ύψος. Συνεργεία της πυροσβεστικής έφθασαν στο σημείο, όπου ανέσυραν νεκρή τη γυναίκα.

Λίγο αργότερα εντοπίστηκε ένας άντρας 85 ετών, επίσης στο σπίτι του που ήταν υπόγειο, στην οδό Αγαμέμνονος. Λίγο πριν τις 11:30 το πρωί εντοπίστηκε και τρίτος νεκρός. Πρόκειται για άνδρα, ηλικίας περίπου 65 ετών, ο οποίος βρέθηκε σε προαύλιο χώρο στην οδό Λεωνίδα Στάμου.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι η Πυροσβεστική ανακοίνωσε πως ανασύρθηκε από αύλειο χώρο επιχείρησης στο 2–3 χλμ Π.Ε.Ο. Μάνδρας – Θηβών ένας ακόμα άνδρας. Στη συνέχεια, ανασύρθηκε άλλη μία γυναίκα νεκρή από εξωτερικό χώρο επί της οδού Αίαντος στη Μάνδρα Αττικής. Λίγο μετά τις 3 εντοπίστηκε και ανασύρθηκε νεκρός ένας ακόμη άνδρας σε εξωτερικό χώρο στην περιοχή Ψαλίδι, στη Μάνδρα Αττικής, καθώς και νεκρή γυναίκα από οικία επί της οδού Στρατηγού Ρόκα στη Μάνδρα Αττικής.

Επίσης, εντοπίστηκαν οι σοροί δύο ανθρώπων  στις θαλάσσιες περιοχές Ελευσίνας και ΕΛΠΕ Ασπροπύργου. Οι δύο σοροί που εντοπίστηκαν από κυβερνήτη λάντζας και ειδοποιήθηκε άμεσα το Λιμενικό Σώμα. Αμέσως έσπευσαν πλωτά του Λιμενικού αλλά και στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, προκειμένου να τις περισυνελέξουν. Παράλληλα, σκάφη του Λιμενικού Σώματος πραγματοποιούν περιπολίες από το πρωί στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Νέα Πέραμο, προκειμένου να επέμβουν εάν χρειαστεί.

Η σορός που βρέθηκε στην Ελευσίνα αναγνωρίστηκε από τους οικείους του θύματος. Πρόκειται
για ένα 47χρονο οδηγό φορτηγού οχήματος
που, με το βυτιοφόρο του, είχε φορτώσει
καύσιμα από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ
προκειμένου να τα μεταφέρει στο Καρπενήσι.
Ο 47χρονος εγκλωβίστηκε λόγω των δυσμενών
καιρικών φαινομένων στην περιοχή της
Μάνδρας και στην προσπάθεια του να
διαφύγει από το όχημά του παρασύρθηκε
από τα ορμητικά νερά.



Η χθεσινή ισχυρή βροχόπτωση που ξέσπασε μετά τις 3:30 τα ξημερώματα προκάλεσε σοβαρά προβλήματα τόσο στη Μάνδρα Αττικής όσο και στην Νέα Πέραμο, με τους δρόμους να έχουν πλημμυρίσει και αυτοκίνητα να έχουν παγιδευτεί στα ορμητικά νερά ενώ αρκετοί κάτοικοι των περιοχών αυτών έμειναν για ώρες εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους και τα αυτοκίνητά τους περιμένοντας βοήθεια.  

Οι κάτοικοι της Νέας Περάμου βρίσκονται σε απόγνωση. Σπίτια έχουν πλημμυρίσει, αυλές έχουν καλυφθεί από την λάσπη, αυτοκίνητα είναι ακινητοποιημένα, μάντρες έχουν ξηλωθεί ενώ δεκάδες είναι οι καταστροφές σε καταστήματα. Οι κάτοικοι βρίσκονται από νωρίς το πρωί στο πόδι, προσπαθώντας να περισώσουν ό,τι μπορούν από τις περιουσίες τους.  

«Μου γκρέμισε τη μάντρα. Το υπόγειο έχει πλημμυρίσει», λέει με απόγνωση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η κα Ευτέρπη που προσπαθεί να βγάλει το νερό και τη λάσπη από την αυλή της. Λίγο πιο κάτω, ο κ. Ιορδάνης, ιδιοκτήτης ψιλικατζίδικου, λέει ότι «η ζημιά στο μαγαζί είναι γύρω στα 20.000-25.000 ευρώ. Όλα τα έπιπλα που ήταν ξύλινα έχουν καταστραφεί. Τα ψυγεία κάηκαν».

Τα νερά ήταν τόσο ορμητικά που αυτοκίνητα μπήκαν ακόμα και στις αυλές σπιτιών.

Τόσο στη Νέα Πέραμο όσο και στη Μάνδρα υπάρχει πρόβλημα τόσο με την ηλεκτροδότηση, όσο και με την υδροδότηση.





Το νερό από τον πλημμυρισμένο χείμαρρο και την νεροποντή έφτασε σε τέτοιο ύψος που σχεδόν κάλυψε ολοσχερώς ένα ολόκληρο λεωφορείο. Ευτυχώς το όχημα όταν καλύφθηκε από τα νερά ήταν άδειο, καθώς η Πυροσβεστική νωρίτερα είχε απεγκλωβίσει και τους 12 επιβαίνοντες.


Ανοιχτή είναι από το πρωί της Πέμπτης η νέα εθνική οδός Αθηνών- Κορίνθου, καθώς δόθηκε στην κυκλοφορία από την Τροχαία το σημείο όπου είχε διακοπεί, λόγω της θεομηνίας.

Κλειστά παραμένουν, όπως χτες το βράδυ, τα σημεία στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου και στο 4ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Ελευσίνας- Θήβας.



Κατά την διάρκεια της νύχτας η Αστυνομία είχε αυξημένες περιπολίες ιδιαίτερα στην περιοχή της Μάνδρας, για να προλάβει τυχόν πλιάτσικο, αλλά όλα κύλησαν ήσυχα. Η αυξημένη επιτήρηση θα συνεχιστεί στην περιοχή μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο των συνεργείων και να επανέλθει η ζωή σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Εισαγγελική παρέμβαση για τους θανάτους

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος σχετικά με τους θανάτους και τις καταστροφές που προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση στη Δυτική Αττική, προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις και αν χρειαστεί θα κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Ανάμεσα στα ενδεχόμενα αδικήματα που ερευνώνται είναι και πολεοδομικές παραβάσεις.

Οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, όπως ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της διεύθυνσης Γιάννα Τσούπρα, διενεργούν ήδη αυτοψίες.


Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για την τραγωδία. Η σύσκεψη πραγματοποιείται υπό την παρουσία των υπουργών Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Τόσκα, Δημήτρη Βίτσα, του γ.γ. του Υπουργείου Υποδομών, Γιάννη Δέδε, του αρχηγού της Πυροσβεστικής και της Περιφερειάρχου Αττικής, Ρένας Δούρου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

«Πρωτόγνωρα τα πλημμυρικά φαινόμενα», σύμφωνα με τη γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας

«Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή και κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις αυτού του πρωτόγνωρου καταστροφικού φαινομένου», όπως ανακοίνωσε η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας και πρόσθεσε ότι αντιμετωπίζονται όλες οι κλήσεις για παροχή βοήθειας που έχει δεχθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη γενική γραμματεία, υπάρχουν αρκετά προβλήματα στα πολεοδομικά συγκροτήματα, λόγω της μεγάλης ποσότητας των υδάτων και των παρασυρόμενων φερτών υλικών. Ιδιαίτερα προβλήματα υπάρχουν στις δύο παλαιές εθνικές οδούς Αθηνών-Κορίνθου και Ελευσίνας-Θήβας, όπου σε πολλά σημεία οι δρόμοι είναι κλειστοί, ενώ στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών-Κορίνθου γίνεται εκτροπή κυκλοφορίας λόγω συσσώρευσης υδάτων στην υπόγεια γέφυρα στο 23ο χιλιόμετρο.



Λίγο μετά τις 9 το πρωί τηςΤετάρτης τόσο η Νέα Πέραμος, η Μαγούλα όσο και η Μάνδρα κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με απόφαση της περιφέρειας. 







Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…