Newsroom

Newsroom

ΕΟΔΥ: Αυτά είναι τα συμπτώματα που έχει ο νέος ιός Langya που εντοπίστηκε στην Κίνα

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον Langya - Αυτά είναι τα συμπτώματα που ανιχνεύτηκαν σε 26 ασθενής

coronavirus 4817450 1920

Για την μετάδοση ενός νέου ιού, του Langya, που μεταδίδεται από ζώο σε άνθρωπο κάνει λόγω ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, επικαλούμενη πρόσφατη δημοσίευση του New England Journal of Medicine.

Στην ανίχνευσή του οδήγησε σειρά εμπύρετων περιστατικών με πρόσφατο ιστορικό έκθεσης σε ζώα στην περιοχή της Ανατολικής Κίνας.

Ο ιός ονομάζεται Langya henipavirus (LayV). Τα συμπτώματα που ανιχνεύτηκαν σε 26 ασθενής είναι: πυρετός, κόπωση, βήχας, ανορεξία, μυαλγία, ναυτία, πονοκέφαλος, εμετός, θρομβοπενία, λευκοπενία, διαταραχή της ηπατικής λειτουργίας και των νεφρών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον Langya

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine η ανίχνευση ενός νέου ιού στην Κίνα. Ο νέος ιός αφορά ζωονόσο (μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο) που ανήκει στο γένος Henipavirus της οικογένειας Paramyxoviridae. Κάποιοι ιοί της συγκεκριμένης ομάδας μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή νόσο ακόμα και θάνατο σε ανθρώπους. Ο νέος ιός ανιχνεύθηκε κατά τη διερεύνηση εμπύρετων περιστατικών με πρόσφατο ιστορικό έκθεσης σε ζώα στην περιοχή της Ανατολικής Κίνας. Συγκεκριμένα εντοπίστηκε ένας γενετικά διακριτός ιός henipavirus, που ονομάστηκε Langya henipavirus (LayV). Το γονιδίωμα του LayV αποτελείται από 18.402 νουκλεοτίδια με οργάνωση γονιδιώματος που είναι παρόμοια με άλλων ιών henipavirus. Ο νέος ιός παρουσιάζει τη μεγαλύτερη γενετική συγγένεια με τον ιό henipavirus Mojiang, ο οποίος απομονώθηκε από τη Νότια Κίνα.

Περαιτέρω διερεύνηση για παρουσία του ιού στους ανθρώπους έδειξε ότι 35 άτομα είχαν μολυνθεί με τον ιό LayV στις επαρχίες Shandong και Henan της Κίνας, μεταξύ των οποίων 26 είχαν μολυνθεί μόνο με LayV (δεν ανιχνεύθηκαν άλλα παθογόνα). Αυτοί οι 26 ασθενείς παρουσίασαν συμπτώματα όπως πυρετό (100% των περιστατικών), κόπωση (54%), βήχα (50%), ανορεξία (50%), μυαλγία (46%), ναυτία (38%), πονοκέφαλο (35%), και έμετο (35%), συνοδευόμενα από θρομβοπενία (35%), λευκοπενία (54%) και διαταραχή της ηπατικής λειτουργίας (35%) και των νεφρών (8%). Σε οροεπιδημιολογική μελέτη σε οικόσιτα ζώα ανιχνεύθηκε η παρουσία αντισωμάτων σε κατσίκες (3 από 168, 2%) και σκύλους (4 από 79, 5%). Μεταξύ 25 ειδών άγριων μικρών ζώων που ερευνήθηκαν, το LayV RNA ανιχνεύθηκε κυρίως σε μυγαλές (71 από 262, 27%), ένα εύρημα που υποδηλώνει ότι η μυγαλή, πιθανόν, αποτελεί τη φυσική δεξαμενή του ιού LayV.

Σύμφωνα με τη μελέτη ο ιός LayV ήταν το μόνο παθογόνο που ανιχνεύθηκε σε 26 από τους 35 ασθενείς (74%) με οξεία λοίμωξη LayV. Σε δείγματα ορού που ελήφθησαν από 14 ασθενείς κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της λοίμωξης και της ανάρρωσης, οι τίτλοι αντισωμάτων (IgG) στο 86% των δειγμάτων κατά την ανάρρωση ήταν 4 φορές υψηλότεροι από ότι στα δείγματα κατά την οξεία φάση. Η ιαιμία (ανίχνευση ιού) συσχετίστηκε με οξεία λοίμωξη LayV, ενώ οι ασθενείς με πνευμονία είχαν υψηλότερα ιικά φορτία από εκείνους χωρίς πνευμονία. Αν και η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι εφικτή για τον ιό Nipah, δεν υπήρξε επιδημιολογική συσχέτιση (χωρική ή χρονική συρροή) των περιστατικών με LayV. Επίσης δεν αναφέρθηκε στενή επαφή ή κοινό ιστορικό έκθεσης μεταξύ των περιστατικών, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι μολύνσεις στους ανθρώπους αφορούν σποραδικά συμβάντα. Η ιχνηλάτηση επαφών για 9 περιστατικά έδειξε ότι δεν υπήρξε μετάδοση LayV στα 15 μέλη των στενών επαφών τους στη ίδια οικογένεια, αλλά παρόλα αυτά το μέγεθος του δείγματός ήταν πολύ μικρό για να προσδιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η μελέτη έδειξε την ταυτοποίηση ενός νέου ιού πιθανής ζωικής προέλευσης στην Κίνα που ανιχνεύθηκε σε εμπύρετα περιστατικά χωρίς προς το παρόν να έχει προκαλέσει θάνατο σε κάποιο από αυτά. Τα ευρήματα χρήζουν περαιτέρω έρευνας για την καλύτερη κατανόηση των χαρακτηριστικών και της επιδημιολογίας της νόσου στον άνθρωπο και προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος για ιδιαίτερη ανησυχία αναφορικά με τον νέο ιό.

Ο Langya είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά το 2018.

Όμως αυτή τη φορά ο ιός ταυτοποιήθηκε επισήμως, χάρη σ’ ένα σύστημα εντοπισμού των οξέων εμπύρετων καταστάσεων και προηγούμενης έκθεσης σε ζώα.

Οι επιστήμονες κρίνουν πως στο στάδιο αυτό είναι πρόωρο να αποφανθούν σχετικά με ενδεχόμενη μετάδοση του LayV μεταξύ ανθρώπων, δεδομένου του μικρού αριθμού των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από την Κίνα, τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία, που συμμετείχαν στη σύνταξη της έκθεσης, επιπλέον έρευνες είναι απαραίτητες ώστε να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι ασθένειες που συνδέονται με τον ιό.

Μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί κανένα σοβαρό ή θανατηφόρο κρούσμα του Langya, υπογραμμίζει στην εφημερίδα Global Times ο ιολόγος Λίνφα Ουάνγκ της ιατρικής σχολής Duke-NUS της Σιγκαπούρης, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Eνα μικρό θηλαστικό, με την ονομασία μυγαλή (φωτογραφία, παρακάτω, από W.A. Djatmiko, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons), το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια με τους σκαντζόχοιρους και τους τυφλοπόντικες, παρουσιάζεται ως ο ξενιστής της ζωονόσου, που εντοπίστηκε το 2019 και σε οικόσιτα ζώα, σκύλους και κατσίκες.

Langya
Langya

Ο νέος ιός στην Κίνα, Langya είναι ηπιναϊός, συνδεδεμένος με τον ιό Nipah, ο οποίος είναι θανατηφόρο παθογόνο που βρίσκεται στις νυχτερίδες

Όπως και ο SARS-CoV-2, ο Nipah μπορεί να εξαπλωθεί μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού, αλλά είναι πολύ πιο θανατηφόρος, σκοτώνοντας έως και τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που μολύνει.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Μικροβιολογίας και Επιδημιολογίας του Πεκίνου δημοσίευσαν τα ευρήματά τους για τον ιό, γνωστό και ως LayV, σε μελέτη στο New England Journal of Medicine.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Mail, o Langya έχει καταγραφεί ως ένας από τους ιούς που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν την επόμενη πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη το 1999. Προς το παρόν δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιo για ανθρώπους αλλά οκτώ δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη, μεταξύ αυτών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

 

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Ektakti Epikairotita 0 1

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

5956209

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης παρουσίασε τις περιοχές που ενδέχεται να εμφανίσουν τα πιο μεγάλα ύψη βροχής.