ΑΛ

Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης

ΕΟΔΥ: «Δωρεάν PCR κάνουμε μόνο στους ήδη θετικούς, αν έχετε συμπτώματα και το rapid είναι αξιόπιστο»

Πώς διασφαλίζει η κυβέρνηση ότι η επιστροφή των εκδρομέων δε θα προκαλέσει μια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και συνεπώς των ανθρώπινων απωλειών, οι οποίες μετά από μια αποτυχημένη διαχείριση δεκαέξι και πλέον μηνών ανέρχονται στους 13.500; Με κατά βούλησιν rapid test. 

5360226 0

Το τέλος του Αυγούστου έχει σημάνει και το τέλος των διακοπών για πολλούς ταξιδιώτες που επιστρέφουν στα αστικά κέντρα. Πώς διασφαλίζει η κυβέρνηση ότι η επιστροφή των εκδρομέων δε θα προκαλέσει μια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και συνεπώς των ανθρώπινων απωλειών, οι οποίες μετά από μια αποτυχημένη διαχείριση δεκαέξι και πλέον μηνών ανέρχονται στους 13.500; Με κατά βούλησιν rapid test. 

Η επιδημιολογική εικόνα που θα συναντήσουν πολλοί επιστρέφοντας, δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που επικρατούσε πριν αναχωρήσουν για τις διακοπές τους σε κάποιο νησί ή στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ενδεικτικά κάποιος που αναχώρησε το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου θα έρθει αντιμέτωπος με μια αύξηση της τάξεως του 100% στους θανάτους, και λίγο παραπάνω από 50% αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων από Covid-19. 

Η επιστροφή στα αστικά κέντρα για τεστ ανίχνευσης, συμβαίνει είτε γιατί πολλοί δεσμεύονται λόγω εμφάνισης συμπτωμάτων, είτε για προληπτικούς λόγους. Τα rapid τεστ που διενεργούνται καθημερινά από κλιμάκια του ΕΟΔΥ είναι σχετικά αξιόπιστα με το 10-15% να ανιχνεύει ψευδώς αρνητικά και το 15%-20% ψευδώς θετικά. Η κυβέρνηση έχει αναθέσει το βάρος του ελέγχου στην προσωπική ευχέρεια των πολιτών, μιας και έχει επιβάλει την διενέργεια self test μόνο σε ανεμβολίαστους κατά την αποχώρηση από τα νησιά, δήλωση η οποία γίνεται ηλεκτρονικά από το ίδιο το άτομο και συνεπώς μπορεί εύκολα να μη διενεργήσει καν το self test. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι η διενέργεια δωρεάν PCR για πολίτες που έχουν συμπτώματα είναι αδύνατη! 

Πιο συγκεκριμένα κατόπιν επικοινωνίας με τον ΕΟΔΥ, η σύσταση σε εμβολιασμένους πολίτες που έχουν συμπτώματα της νόσου είναι να κάνουν rapid test. Αν βγουν αρνητικοί και τα συμπτώματα επιμείνουν, ενημερώνουν ότι τα rapid test είναι εξίσου αξιόπιστα με τα PCR και δεν υπάρχει λόγος διενέργειας μοριακού ελέγχου για να διαπιστωθεί αν είναι ψευδώς αρνητικό. «PCR κάνουμε μόνο στους ήδη θετικούς, για επιδημιολογικούς σκοπούς, για να ανιχνεύσουμε την μετάλλαξη Δέλτα».  

Αν μάλιστα κάποιος επιχειρήσει να επικοινωνήσει με τα εφημερεύοντα νοσοκομεία για να δηλώσει ότι έχει συμπτώματα που επιμένουν μετά το rapid test, τον συμβουλεύουν να απευθυνθεί σε κάποιο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο! 

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ο.Ν.Γ.Ε., Πάνο Παπανικολάου, αν επιχειρήσει κανείς να συνταγογραφηθεί μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ένα μοριακό PCR τεστ, θα κοστολογηθεί το πολύ 60-70 ευρώ, δηλαδή με 10% συνεισφορά ο ασφαλισμένος θα πλήρωνε 6-7 ευρώ. «Στην ηλεκτρονική μπορείς να συνταγογραφήσεις τα πάντα. Από το κινητό μου μπορώ να σου βγάλω πανάκριβες αιματολογικές και αξονικές, αξίας 3.000 ευρώ. Δεν επέτρεψαν ποτέ να συνταγογραφηθεί το PCR, για να πλουτίσουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά. Τα τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid test) χρησιμοποιούνται σε διεθνές επίπεδο και στοχευμένα για επιδημιολογικούς σκοπούς, δεν είναι για διάγνωση.» 

Χαρακτηριστικά στην Μεγάλη Βρετανία δεν δικαιούσαι δωρεάν PCR εάν δεν έχεις συμπτώματα. Ειδάλλως, αν έχεις έρθει σε επαφή με κρούσμα ή έχεις πυρετό, βήχα ή απώλεια γεύσης/όσφρησης δικαιούσαι δωρεάν PCR τεστ. 

Η άνοδος των κρουσμάτων σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις των ειδικών είναι δεδομένη. Παράλληλα το κυβερνητικό αφήγημα του εμβολιασμού έχει προσδώσει μια λανθασμένη ασφάλεια στους εμβολιασμένους, καθώς πολλοί θεωρούν τώρα πως όχι απλά είναι οι ίδιοι ασφαλείς αλλά και πως δεν αποτελούν κίνδυνο για τους γύρω τους. Τέλος, με τους ανεμβολίαστους να επιστρέφουν στα αστικά κέντρα υπό την υποχρέωση ενός απλού αυτοδιαγνωστικού τεστ, όλα προμηνύουν ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα είναι εξίσου απρόβλεπτο και οδυνηρό όσο και τα προηγούμενα. 
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…