Έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ακόμη και τις επόμενες εβδομάδες, βλέπουν επενδυτές

Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές ακόμα και τις επόμενες εβδομάδες, αντλώντας κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα κάτι που θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για να τερματίσει την εξάρτηση της χώρας από τη χρηματοδότηση των επίσημων δανειστών τον επόμενο χρόνο επισημαίνουν τραπεζίτες και επενδυτές στο πρακτορείο Reuters.

585be05a1dc524e3748b4650 2

Η εταιρία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων BlueBay Asset Management ανέφερε ότι το πλήθος των τηλεφωνημάτων που λαμβάνει από τραπεζίτες για μια πιθανή συμφωνία υποδηλώνει ότι το να συμβεί κάτι τέτοιο είναι πολύ κοντά. «Τους τελευταίους μήνες είχαμε ένα τηλεφώνημα για αυτό κάθε δύο-τρεις εβδομάδες (από τραπεζίτες), αλλά τις τελευταίες 10 ημέρες κάθε μέρα λαμβάνω ένα τηλεφώνημα για το συγκεκριμένο θέμα», δήλωσε ο Μαρκ Ντάουντινγκ της BlueBay στο Reuters.

«Αισθάνεται κανείς ότι φθάνουμε σε ένα σημείο όπου αυτό μοιάζει να επίκειται. Θα μπορούσαμε να δούμε μια συμφωνία τις επόμενες δυο-τρεις εβδομάδες πριν οι επενδυτές αναχωρήσουν για τις θερινές τους διακοπές» πρόσθεσε. Ο Μαρκ Ντάουντινγκ δήλωσε επίσης, ότι η BlueBay κρατά ελληνικά ομόλογα και θα αγοράσει ένα νέο ομολογιακό δάνειο αν η τιμή είναι ελκυστική.

Ένας τραπεζίτης που παρέχει συμβουλές στην Ελλάδα για την επιστροφή της στις αγορές δήλωσε επίσης στο Reuters, διατηρώντας την ανωνυμία του ότι «η Ελλάδα παρακολουθεί την αγορά και προσπαθεί να κάνει κάτι τώρα, οπότε δεν θα αποκλείσω μια συμφωνία εντός της επόμενης εβδομάδας ή σε δύο» δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι θα ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα ότι δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από την Τρόικα για την χρηματοδότησή τους. Μοιάζει περισσότερο με μια πολιτική δήλωση, ότι οδηγούνται πολιτικά στο να συνάψουν μια συμφωνία», δήλωσε ο τραπεζίτης.

Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στη Wall Street Journal πως «η χώρα δεν χρειάζεται να επιστρέψει φέτος στις αγορές ομολόγων ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στις ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ως προς την έξοδο στις αγορές ο Γιάννης Σουρνάρας εκτίμησε ότι «ίσως είναι λίγο νωρίς» και πρόσθεσε ότι «θα ήταν ακόμη καλύτερο εάν για παράδειγμα η Ελλάδα δρομολογούσε δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις στο επόμενο διάστημα. Αυτό θα βοηθούσε περισσότερο για την έξοδο στις αγορές αργότερα».

Ανεξάρτητα πάντως απ’ όσα επικαλείται ο διεθνής Τύπος, υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη, κυβερνητικά στελέχη διέψευσαν σενάρια που ήθελαν την έκδοση ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου ακόμη και εντός του επόμενου δεκαημέρου. Όπως πληροφορούσαν κυβερνητικά στελέχη καμία τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί, αν και, όπως είναι γνωστό η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει όλα τα πιθανά ενδεχόμενα για μια έξοδο στις αγορές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η προετοιμασία της πρώτης δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές παραμένει το μεγάλο στοίχημα του Μαξίμου, το οποίο επιδιώκει ταυτόχρονα, όπως σε κάθε ευκαιρία διαμηνύει ο πρωθυπουργός, την προσέλκυση επενδύσεων, την περαιτέρω ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και κυρίως της Υγείας, της Παιδείας και της επιδοματικής πολιτικής, την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής Οικονομίας και την ενίσχυση της εργασίας και των εργαζομένων, προκειμένου η ανάπτυξη που όλοι ομολογούν πλέον πως θα επιτευχθεί, να είναι δίκαιη και υπέρ των πολλών.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…