Εντυπωσιακή νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στις περιφερειακές εκλογές της Αυστρίας

Τελικά, το αποκαλούμενο "μπόνους" του νέου καγκελάριου της Αυστρίας και αρχηγού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, δεν λειτούργησε ευνοϊκά για μία προσδοκούμενη άνοδο του κόμματός του στις σημερινές περιφερειακές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Καρινθίας, στις οποίες οι Σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης πέτυχαν εντυπωσιακή νίκη, αυξάνοντας το ποσοστό τους κατά σχεδόν ένδεκα μονάδες, στο 47,8 %, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές τον Μάρτιο του 2013.

5a9c47391dc52405368b45ac

Σύμφωνα με το ανεπίσημο αποτελέσματα, σχεδόν δύο ώρες μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων, στις 17.00 ώρα Ελλάδας, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι από τον περασμένο Δεκέμβριο βρίσκονται στην Αυστρία στην αντιπολίτευση, παραμένουν η με απόσταση πρώτη πολιτική δύναμη στην Καρινθία, που υπήρξε στο παρελθόν επί πολλά χρόνια το “προπύργιο” του διαβόητου τότε αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Γεργκ Χάιντερ.

Τη δεύτερη θέση, με βελτιωμένο το ποσοστό του κατά έξι μονάδες, στο 22,8 %, απέσπασε το Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο είναι εταίρος του Σεμπάστιαν Κουρτς στην αυστριακή ομοσπονδιακή (κεντρική) κυβέρνηση από τις 18 του περασμένου Δεκεμβρίου.

Το ίδιο το Λαϊκό Κόμμα είχε ελάχιστη αύξηση του ποσοστού του στο 15,5 %, κατά μία μονάδα σε σχέση με τις περιφερειακές εκλογές πριν από πέντε χρόνια, ενώ, με μειωμένη τη δύναμή τους, στο ένα τέταρτο σε σχέση με το 2013, μόλις στο 3,1 % (από το 12,1 % ), εμφανίζονται οι Πράσινοι, που δεν θα εκπροσωπούνται πλέον στην τοπική Βουλή, καθώς βρίσκονται κάτω από το όριο του 5 %.

Από την πλευρά της, η αποκαλούμενη “Ομάδα Καρινθίας”, με ένα ποσοστό 5,8 %, το οποίο όμως είναι μειωμένο κατά 5,3 μονάδες σε σχέση με το 2013, θα εκπροσωπείται στη Βουλή της Καρινθίας και δεν αποκλείεται να αποτελέσει τον μελλοντικό εταίρο των Σοσιαλδημοκρατών στην τοπική κυβέρνηση, καθώς είναι λίγες οι πιθανότητές τους να έχουν, με ποσοστό χαμηλότερο του 49 %, την απόλυτη πλειοψηφία στο σύνολο των 36 εδρών της τοπικής Βουλής.

Για “καταπληκτική νίκη” του κόμματός του, στην ιδιαίτερη του πατρίδα την Καρινθία, έκανε λόγο απόψε, σε πρώτες δηλώσεις του, ο αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, ο οποίος μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο ηγείτο, ως ομοσπονδιακός καγκελάριος, της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού του κόμματός του με το Λαϊκό Κόμμα του νυν καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Χαίρεται για την “φανταστική επιτυχία” του τοπικού κυβερνήτη της Καρινθίας και τοπικού αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών, Πέτερ Κάιζερ, τόνισε ο Κρίστιαν Κερν, εκφράζοντας του τα εγκάρδια συγχαρητήρια, ενώ επιδεικτικά χαρούμενη για το αποτέλεσμα και την “μία ακόμη νίκη” του κόμματος της, εμφανίστηκε η γενική γραμματέας των Ελευθέρων Μαρλένε Σβάτσεκ.

Οι σημερινές περιφερειακές εκλογές στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο της Καρινθίας, το πρώην “προπύργιο” του διαβόητου, τότε αρχηγού της αυστριακής ακροδεξιάς Γεργκ Χάιντερ, είχαν θεωρηθεί “δοκιμασία” για τους Σοσιαλδημοκράτες, ως προς το εάν θα κατόρθωναν να διατηρήσουν την πρώτη θέση την οποία είχαν επανακτήσει το 2013, έπειτα από 24 χρόνια επικράτησης εκεί, του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές στις 3 Μαρτίου 2013, οι Σοσιαλδημοκράτες, με ποσοστό 37,1 %, έναντι του 28,7 % στις εκλογές του 2009, είχαν αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη, ενώ το Κόμμα των Ελευθέρων είχε υποστεί συντριπτική ήττα μειώνοντας το ποσοστό του στο 16,9 % από το 44.9 % στις εκλογές του 2009, ήττα που οφείλονταν, κυρίως στη σωρεία σκανδάλων των επιγόνων του Γεργκ Χάιντερ, πολλά από τα οποία ανάγονται στην εποχή της δικής του κυριαρχίας στο “προπύργιο” του, με κορυφαίο σκάνδαλο το “φιάσκο” της ιδιωτικοποίησης της μεγαλύτερης τράπεζας της Καρινθίας.

Οι σημερινές περιφερειακές εκλογές στην Καρινθία διεξήχθησαν μόλις δυόμιση μήνες μετά από την ανάληψη της αυστριακής ομοσπονδιακής (κεντρικής) κυβέρνησης από τον συνασπισμό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, στις 18 του περασμένου Δεκεμβρίου.

Οι εκλογές στην Καρινθία ήταν οι τρίτες από τις συνολικά τέσσερις περιφερειακές εκλογικές αναμετρήσεις που πρόκειται να διεξαχθούν μέσα στο 2018, αντίστοιχα σε τέσσερα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας.

Είχαν προηγηθεί στις 28 Ιανουαρίου οι περιφερειακές εκλογές στην Κάτω Αυστρία και στις 25 Φεβρουαρίου στο Τιρόλο, και ακολουθούν τον επόμενο μήνα εκείνες στο ομόσπονδο κρατίδιο του Σάλτσμπουργκ.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…