Newsroom

Newsroom

Εντυπωσιακές αεροφωτογραφίες από την παραγωγή αλατιού στην Ευρώπη (εικόνα)

Ο φωτογράφος Tom Hegen εξετάζει τα βιομηχανικά σημάδια που αφήνει ο άνθρωπος πάνω στο περιβάλλον τα τελευταία χρόνια.

5b4378d31dc524fb628b4575

Από τις επιπτώσεις των λατομείων και της εξόρυξης άνθρακα στη βιομηχανική γεωργία μέχρι τη νέα σειρά φωτογραφιών Salt στην οποία εξερευνά την πρακτική εξόρυξης αλατιού.

Κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων, ταξίδεψε στις ακτές της Μεσογείου, προκειμένου να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο η καλλιέργεια αλατιού διαμόρφωσε το τοπίο. “Ημουν περίεργος για το αν οι λίμνες αλατιού έμοιαζαν πραγματικά με το πως φανταζόμουν ότι θα είναι. Πραγματικά εντυπωσιάστηκα από τις ζωντανές αποχρώσεις, τις παράξενες υφές και τα αφηρημένα σχήματα που παρατήρησα”. Το μέγεθος και το τοπίο καλύπτουν περιοχές πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Τα λαμπερά χρώματα και τα σχέδια που βλέπει κανείς σε αυτές τις εικόνες είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Ετσι οι λίμνες αλατιού μετατρέπονται σε λαμπερές αφαιρετικές δημιουργίες. Πίσω όμως από αυτή την ομορφιά, υπάρχει και η θλιβερή διαπίστωση ότι όσο ελκυστική και να είναι αυτή η εικόνα, κρύβει μία κυριαρχική διάθεση του ανθρώπου πάνω στον πλανήτη.

“Έχουμε αφήσει τα σημάδια μας στην επιφάνεια της γης για να καλύψουμε τις δικές μας ανάγκες. Με τις εικόνες μου προσπαθώ να ευαισθητοποιήσω τον θεατή για αυτά τα θέματα που επηρεάζουν το περιβάλλον και τον τρόπο που ζούμε”.

Οι μελέτες που έχει κάνει μέσα από τις φωτογραφίσεις του σύντομα θα γίνουν βιβλίο.”Οι φωτογραφίες μου ελπίζω να εμπνεύσουν και να προσκαλέσουν τον θεατή να ανακαλύψει τον πλανήτη μας από μια διαφορετική οπτική γωνία. Θα ήθελα να συμβάλουν στην κατανόηση των διαστάσεων της παρέμβασης του ανθρώπου στους φυσικούς χώρους και να αναλάβει την ευθύνη γι ‘αυτό ».