Εντυπώσεις από μία μαγική βραδιά με τον Μάνο Χατζιδάκι

Ηρώδειο

xatzidakis manos

Η ώρα είναι λίγο μετά τις 9, το Ηρώδειο αναμενόμενα γεμάτο, τα φώτα σβήνουν και από τα ηχεία ακούμε «Ο Μάνος Χατζιδάκις το 1975 έγραψε τη μουσική για την ταινία του Giuseppe Ferrara “FACCIA DI SPIA ” παραμένοντας μεγάλο διάστημα στην Ιταλία με τον σκηνοθέτη.”Το πρόσωπο της κατασκοπείας” ήταν ο ελληνικός τίτλος. Θέμα της είναι η βιαιότητα των κέντρων εξουσίας, τα παιχνίδια συνωμοσίας και η αυτονόητη επαναστατική απάντηση των λαών. Έμπνευση του συνθέτη έγιναν, η βία της εξουσίας αλλά και τα σύμβολα της ελευθερίας της δικαιοσύνης και  της πνευματικής ανάτασης. Το αυθεντικό τελευταίο πλάνο της ταινίας ήταν μια ζοφερή προφητεία που πάγωσε την ανθρωπότητα 36 χρόνια αργότερα»

Η συναυλία στο Ηρώδειο ήταν γεμάτη μαγεία, γεμάτη Χατζιδάκι.  Στο πρώτο μέρος  η «νέα» Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ και το Μουσικό Σύνολο Χατζιδάκις με αρχιμουσικό τον Λουκά Καρυτινό παρουσίασαν  το ανέκδοτο sound track της ταινίας του G.Ferrara «Faccia di spia»  και στο δεύτερο, δύο μοναδικοί χατζιδακικοί ερμηνευτές, η Έλλη Πασπαλά και ο Vassilikos ερμήνευσαν αγαπημένα κινηματογραφικά τραγούδια του Μάνου. Oι νότες από αγαπημένα τραγούδια, όπως τα “Παιδιά κάτω στον Κάμπο”, “Ουρανέ”, “Το πέλαγο είναι βαθύ”, πλημμύρισαν το Ηρώδειο, δημιουργώντας μία έντονα φορτισμένη συγκινησιακή ατμόσφαιρα.

Η επαφή με ένα άγνωστο έργο του Χατζιδάκι και υπό τέτοιες συνθήκες, από μόνη της συνιστά μια αλησμόνητη εμπειρία, ωστόσο το ίδιο το έργο εμφάνισε μια πολυεπίπεδη δυναμική. Μουσικά μοτίβα κλειστοφοβικά και εμμονικά, εναλλασσόμενα με ρυθμικά τεχνάσματα, εξυπηρετούν άψογα την κατασκοπευτική ατμόσφαιρα του φιλμ και φυσικά λυρικές εξάρσεις με αιωρούμενες μελωδίες που μας υπενθύμισαν τον απέραντο εσωτερικό κόσμο αυτού του σπουδαίου ανθρώπου. 

Επιπλέον πάνω στις πέτρες του Ηρωδείου, παρέλασαν με βιντεοπροβολές, σκηνές από την ταινία, ματωμένα ηλιοβασιλέματα και μαρτυρικές μορφές της παγκόσμιας ιστορίας, προσδίδοντας ιδιαίτερες πινελιές συγκίνησης και ιστορικής μνήμης.

 

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…