Εντοπίστηκε νερό σε υγρή μορφή στον Άρη

Νερό σε υγρή μορφή βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη σύμφωνα με τους επιστήμονες που χειρίζονται το ρομποτικό σκάφος Curiosity. Η νέα αυτή ανακάλυψη επαναφέρει τα σενάρια που θέλουν δυνατή την ύπαρξη κάποια μορφής ζωής στον "κόκκινο πλανήτη" ή και τη δημιουργία της πρώτης ανθρώπινης αποικίας. 

watermars

Νερό σε υγρή μορφή βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη σύμφωνα με τους επιστήμονες που χειρίζονται το ρομποτικό σκάφος Curiosity. Η νέα αυτή ανακάλυψη επαναφέρει τα σενάρια που θέλουν δυνατή την ύπαρξη κάποια μορφής ζωής στον “κόκκινο πλανήτη” ή και τη δημιουργία της πρώτης ανθρώπινης αποικίας. 

Το ρομποτικό σκάφος Curiosity που εξερευνά τον Άρη ανακάλυψε ότι τις κρύες νύχτες του χειμώνα ίχνη νερού από την ατμόσφαιρα του πλανήτη μετατρέπονται σε παγετό, το οποίο στη συνέχεια απορροφάται από τα ανώτερα στρώματα του εδάφους του Άρη και υγροποιείται. Το νερό εξατμίζεται μετά στην ατμόσφαιρα με την ανατολή του ηλίου, όταν οι θερμοκρασίες αρχίζουν να ανεβαίνουν ξανά.

Το ρομποτικό σκάφος, που έχει μέγεθος μικρού αυτοκινήτου, βρήκε ήδη ενδείξεις ότι κάποτε έρεε ποτάμι σε μια λίμνη όπου σήμερα βρίσκεται ο κρατήρας Gale και ότι προφανώς το ένα πέμπτο του πλανήτη ήταν κάποτε καλυμμένο με νερό, καθιστώντας τον Άρη ως έναν δυνητικά κατοικήσιμο πλανήτη. Το Curiosity, που έφθασε στον Άρη ύστερα από ταξίδι σχεδόν εννέα μηνών το 2012, έχει ως στόχο να μελετήσει το κλίμα και τη γεωλογία του πλανήτη, να διαπιστώσει εάν ο κρατήρας Gale είχε κάποτε ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες για την ύπαρξη μικροβιακής ζωής αλλά και να ερευνήσει κατά πόσον ο πλανήτης διαθέτει ευνοϊκές συνθήκες για μελλοντική εξερεύνηση από τους ανθρώπους.

Ο κόκκινος πλανήτης βρίσκεται σε απόσταση 225,300,000 χιλιομέτρων μακριά από τη Γη. Η απόσταση αυτή όμως κυμαίνεται ανάλογα με τις κινήσεις των πλανητών. Η πιο κοντινή απόσταση είναι περίπου 54.6 εκατ. χιλιόμετρα και η πιο μακρινή φθάνει τα 401 εκατ. χιλιόμετρα.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…