Newsroom

Newsroom

Έντονοι διάλογοι στη Βουλή με αφορμή το Φαρμακονήσι

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, με αφορμή την τραγωδία στο Φαρμαονήσι, κατά τη διάρκεια…

2019103

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, με αφορμή την τραγωδία στο Φαρμαονήσι, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Επιτροπής Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για το δικαίωμα των αλλοδαπών στη διερμηνεία και τη μετάφραση, στο πλαίσιο απονομής της Δικαιοσύνης (Ευρωπαϊκές Οδηγίες 64/2010 και 13/2012).

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκαν στη ΝΔ για τις απαράδεκτες δηλώσεις του Υπουργού Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, όσο και για την προσφυγή σε “αποτροπές” (επαναπροωθήσεις παράνομων μεταναστών, πριν τους δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεως ασύλου), την οποία εκτίμησαν ως συνειδητή κυβερνητική πολιτική.

Οι βουλευτές της ΝΔ κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ για απόπειρα κομματικής αξιοποίησης της τραγωδίας, ενώ δεν έλλειψαν και τα ειρωνικά σχόλια εις βάρος των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρ’ όλα αυτά, από τη στιγμή που πρόκειται για μία τραγωδία με πολιτικές ευθύνες και ιδεολογικές προεκτάσεις, είναι θεμιτό να τεθεί ως ζήτημα στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης και να ζητηθούν εξηγήσεις για τα αίτια και τους υπεύθυνους.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου, κατηγόρησε τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για την απουσία του από τον τόπο της τραγωδίας.

“Όταν έγινε αντίστοιχο τραγικό συμβάν στην Λαμπεντούζα, συμπαραστάθηκε τουλάχιστον λεκτικά, ο Πάπας, ο Μπαρόζο, οι αρχές. Εμείς διασυρθήκαμε διεθνώς με τις δηλώσεις του υπουργού και με την αποχή της Πολιτείας. Οι επιζώντες συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς διότι είναι άνθρωποι χωρίς χαρτιά αυτή τη στιγμή. Είναι πρόσφυγες…”. ανέφερε η βουλευτής.

– “Έχει δίκιο η κα Κατριβάνου”. διέκοψε ο Δ. Κυριαζίδης. “Έκανε και αίτημα να τους πάρει στο σπίτι και εμείς πρέπει να το δεχτούμε“, σχολίασε ειρωνικά ο βουλευτής της ΝΔ.

– “Έχουμε δώδεκα ανθρώπους που θανατώθηκαν και η Πολιτεία περί άλλα τυρβάζει. Ο κος Βαρβιτσιώτης λέει πως υπάρχει χαζή πολιτική εκμετάλλευση από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μούιζνιεκς ο οποίος ζητά να σταματήσει η κυβέρνηση τις παράνομες επαναπροωθήσεις για να μην γίνει το Αιγαίο ένα απέραντο νεκροταφείο”.

– “Προσβάλλομαι σαν βουλευτής και εκπρόσωπος του ελληνικού λαού. Κανένας σ’ αυτό το χώρο, δεν μπορεί να υπερθεματίζει σε θέματα ανθρωπιάς” απάντησε ο Βασίλης Υψηλάντης (ΝΔ).

– “Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ και των βουλευτών του δεν έχει όριο, κύριε πρόεδρε”, παρενέβη ο Γεράσιμος Γιακουμάτος (ΝΔ). “Στην πλατεία Κουμουνδούρου, υπάρχουν πάνω από 20 άστεγοι, ρακένδυτοι και πεινασμένοι, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι ουδέποτε βγήκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τους δώσουν ένα σάντουιτς”.

– “Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατηγόρησε κανέναν για απανθρωπιά, παρά ζήτησε έρευνα από την ελληνική Δικαιοσύνη για να διαλευκανθούν οι κατηγορίες που δημόσια διατυπώθηκαν από αυτούς τους δύστυχους ανθρώπους”, επανήλθε ο Σταύρος Κοντονής. “Αν δεν κατανοήσουμε ότι εδώ έχουμε ανθρώπους που αναγκαστικά μετακινούνται εξαιτίας πολέμων, πολιτικών διώξεων, αυταρχικών καθεστώτων, κλιματολογικών αλλαγών, στο τέλος θα νομίζουν κάποιοι, ότι με το να κάνουν τη ζωή δύσκολη όποιων βρίσκονται προ των πυλών της χώρας, αυτό αποτελεί μεταναστευτική πολιτική και άσκηση πολιτικής”.

– “Δυστυχώς ή ευτυχώς, η χώρα μας για αυτούς τους ανθρώπους είναι προνομιακός τόπος – άρα, οι διεθνείς οργανισμοί, η Ε.Ε., οφείλουν να πάρουν τις σχετικές πρωτοβουλίες” ανέφερε από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Κουτσούκος. “Προστατεύοντας εμείς τα σύνορά μας με τρόπο αποτελεσματικό και βάζοντας πολλές φορές σε κίνδυνο και τη ζωή των στρατιωτών μας, των λιμενικών, των ειδικών φρουρών, δεν μπορεί παρά να έχουμε ως υπέρτατη αξία την προστασία της ανθρώπινης ζωής”, συμπλήρωσε ο βουλευτής.

“Όταν έχουμε να κάνουμε με παιδάκια, ακόμα και τα ζώα λυπούνται – όχι οι άνθρωποι”, σημείωσε ο Βασίλης Καπερνάρος (ΑΝ.ΕΛ.). “Ας κρατήσουμε όμως και κάποιες επιφυλάξεις για αυτούς τους μετανάστες κι ας προβληματιστούμε για το πώς θα τελειώσει αυτό το βασανιστήριο, όπου εξελίσσεται σε πρώτο εθνικό κίνδυνο: για το πώς θα ξεπεράσουμε τα 2 εκατομμύρια των λαθρομεταναστών, κατά 95% μουσουλμάνων, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας”.

– “Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσωπική ευαισθησία του καθενός. Άλλο όμως αυτό και άλλο οι θεσμικές παρεμβάσεις προκειμένου να χυθεί άπλετο φως σε μια υπόθεση για την οποία η πατρίδα μας βρίσκεται στο εδώλιο ως απάνθρωπη χώρα”, παρατήρησε ο Γιάννης Πανούσης (ΔΗΜΑΡ).”Θα πρέπει και να συνεννοηθούμε, πως το status του μετανάστη χωρίς χαρτιά, δεν μπορεί να συμπαρασύρει το status του ανθρώπου…”.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…