Έντονη κριτική Μέρκελ στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας

cover
NewsRoom 28/05/2014 | 23:27

Στην προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία αναφέρθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στη διάρκεια των εγκαινίων μιας μεγάλης έκθεσης για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Βερολίνο και άσκησε έντονη κριτική στις κινήσεις της Μόσχας.

Η έκθεση η οποία πραγματοποιείται στο Μουσείο Ιστορίας της Γερμανίας σηματοδοτεί τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου τον Ιούλιο του 1914.

Αναφερόμενη από το βήμα της εκδήλωσης στην ενέργεια της Μόσχας να προσαρτήσει την Κριμαία από την Ουκρανία η Μέρκελ υποστήριξε: «Ας είμαστε απόλυτα σαφείς. Αυτό δεν μπορεί να ισχύει». «Η εδαφική ακεραιότητα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της μεταπολεμικής τάξης πραγμάτων στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

Για αυτό, συνέχισε η κ. Μέρκελ, «είμαι τόσο αυστηρή με την Κριμαία». «Αν αρχίσεις να λες πράγματα όπως "είναι δικαίωμά μου" και απλά να αποσπάς κάτι, θα καταλήξεις σε μια απίστευτη καταστροφή. Δεν μπορεί να λειτουργήσει κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

«Το μάθημα που μας διδάσκει η Ιστορία είναι πως η συνεργασία είναι καλύτερη από τη σύγκρουση», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από τη Μόσχα να ελέγχει καλύτερα τα σύνορά της με την Ουκρανία, με στόχο κυρίως να εμποδίσει τις διεισδύσεις φιλορώσων μαχητών και τη μεταφορά οπλισμού.

Η γερμανική κυβέρνηση «αναμένει από τη ρωσική κυβέρνηση να εμποδίσει, κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία, τους αυτονομιστές μαχητές που είναι έτοιμοι να πολεμήσουν να διεισδύσουν και σημαντικές ποσότητες όπλων να μπορέσουν να μεταφερθούν», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης κατά τη διάρκειας της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος τύπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, αναφέρθηκε στην «εντεινόμενη ανησυχία» του Βερολίνου μπροστά στις συγκρούσεις «των οποίων η σοβαρότητα και η ένταση ολοένα και αυξάνονται» στην περιοχή Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εντοπίζουμε στα χέρια των αυτονομιστών όλο και περισσότερο όπλα μιας άλλης κατηγορίας» ισχύος, εκτίμησε ο ίδιος.

«Μπορούμε κυρίως να το διαπιστώσουμε στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ και ελπίζουμε πραγματικά η νέα ουκρανική κυβέρνηση (. . .) να μπορέσει να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης σε αυτήν την χώρα» συνέχισε ο Σέφερ.

Ωστόσο, ο Σέφερ επισήμανε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να διακρίνουν ανάμεσα στους ενόπλους και τους πολίτες και να μην χρησιμοποιήσουν δυσανάλογη βία.