Έντονη αντίδραση των φωτογράφων για τη λογοκρισία εικόνων από το facebook

Η ανακοίνωση της ΕΦΕ κάνει ευθέως λόγο για λογοκρισία

NewsRoom 02/03/2021 | 16:33

Πολλοί ήταν σήμερα οι φωτογράφοι που είδαν το προϊόν της εργασίας τους να «κόβεται» χωρίς αιτιολογία από το facebook, με το πρόσχημα ότι παραβιάζει τους όρους της κοινότητας. 

Οι φωτορεπόρτερ είχαν ανεβάσει ορισμένα στιγμιότυπα από τη χθεσινή διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, περιγράφοντας χωρίς να παίρνουν θέση το τι δείχνουν οι εικόνες.

Ωστόσο, από χθες το βράδυ, το facebook επιδόθηκε σε ένα άνευ προηγουμένου κυνήγι φωτογραφιών, κατεβάζοντας τις περισσότερες από τα προφίλ των δημιουργών τους. Μεταξύ των φωτογράφων που έπεσαν θύματα της διαδικτυακής λογοκρισίας ήταν ο Μάριος Λώλος, ο Λευτέρης Παρτσάλης και η Τατιάνα Μπόλαρη.

Η ΕΦΕ εξέδωσε πάντως ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για λογοκρισία.

Για την λογοκρισία

Οι φωτορεπόρτερ έχουν την υποχρέωση να σπεύσουν εκεί που φεύγουν οι άλλοι, να καταγράφουν τα γεγονότα και να δείχνουν την εικόνα τους σε όλους, «για να μην πει ποτέ ξανά κάποιος, ‘αυτό δεν το ήξερα΄».

Σήμερα έχουν «πέσει» στο facebook πολλά προφίλ συναδέλφων οι οποίοι δεν έκαναν τίποτα άλλο απ΄ αυτό. Δημοσίευσαν εικόνες από μια πορεία που έγινε για το θέμα του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.

Δεν ξέρουμε πως θέλει να το ονομάσει αυτό το γεγονός το facebook, εμείς το λέμε λογοκρισία.

Το Προεδρείο της ΕΦΕ

Update: Μετά τον σάλο που ξέσπασε για τις αυθαιρεσίες του facebook, άρχισαν σταδιακά να επανέρχονται στους λογαριασμούς των φωτογράφων οι λογοκριμένες φωτογραφίες τους.