Newsroom

Newsroom

Έντονη αντίδραση των Ελλήνων δημοσκόπων για το ευρωβαρόμετρο

Ανακοίνωση σχετικά με τα αποτελέσματα των ερευνών του Ευρωβαρόμετρου εξέδωσε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ).

corona Medium

Δυσφορία μετά τον σάλο που προκάλεσαν τα αποτέλεσμα του πρόσφατου ευρωβαρόμετρου που ανέτρεψε τις ελληνικές δημοσκοπήσεις εκφράζει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ). Ο Σύνδεσμος εκφράζει τη δυσφορία του για το γεγονός πως «μία μεμονωμένη δημοσκόπηση χρησιμοποιείται για να αμφισβητηθούν όλες οι υπόλοιπες», κάνοντας λόγο για «παραπλανητικά συμπεράσματα» στα οποία οδηγεί «η δημοσίευση ανόμοιων ερευνών». Υπενθυμίζεται ότι στο ευρωβαρόμετρο, αποτυπώθηκε έντονη δυσφορία των Ελλήνων για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

 

varometro 1

 

Η ανακοίνωση του ΣΕΔΕΑ

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα μερίδας του τύπου και κάποιες αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα αναφορικά με σύγκριση ερευνών κοινής γνώμης, ο ΣΕΔΕΑ δηλώνει τα εξής:

Σύμφωνα με τον Νόμο 3603/2007 (άρθρο 4, παρ. 6) «Η σύγκριση αποτελεσμάτων διαφορετικών δημοσκοπήσεων πρέπει να συνοδεύεται από την επισήμανση των διαφορών τους (όπως μεθοδολογία, χρόνος διεξαγωγής που είναι δυνατόν να επηρεάζει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης)»

Η διατύπωση των ερωτήσεων είναι διαφορετική
Η μεθοδολογία συλλογής στοιχείων είναι διαφορετική: συνεντεύξεις δια ζώσης και συνεντεύξεις μέσω διαδικτύου έναντι τηλεφωνικών συνεντεύξεων
Ο χρόνος διεξαγωγής των ερευνών είναι διαφορετικός
Oι κλίμακες καταγραφής των απόψεων των πολιτών είναι διαφορετικές
Σε κάθε περίπτωση, ασφαλέστερη όλων για εξαγωγή συμπερασμάτων είναι η σύγκριση μεταξύ ίδιων ερευνών (στην συγκεκριμένη περίπτωση του Ευρωβαρόμετρου), στη διάρκεια του χρόνου. Οι χρονοσειρές αποτελεσμάτων που προκύπτουν είναι συγκρίσιμες και καταγράφουν καθαρά την τάση μεταβολής των απόψεων της κοινής γνώμης. Κάθε άλλη και κυρίως μεμονωμένη αναφορά ή σύγκριση αποτελεσμάτων ενδέχεται να παραπλανά την κοινή γνώμη και να μην ενημερώνει τους πολίτες αντικειμενικά όπως προβλέπει ο ανωτέρω νόμος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται μία μεμονωμένη δημοσκόπηση για να αμφισβητηθούν όλες οι υπόλοιπες. Η δημοσίευση συγκρίσεων ανόμοιων ερευνών δεν είναι καλόπιστη και οδηγεί σε παραπλανητικά συμπεράσματα.

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

τραμπ πυρ

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

Ο άνθρωπος που αυτοπυρπολήθηκε έλαβε ιατρική βοήθεια και μεταφέρθηκε από την περιοχή

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

papa mixalis sasmos

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

Μια «μεταγραφή» από την υποκριτική στην πολιτική που θα συζητηθεί έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης