Έντονη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ στην κλήση Πολάκη για χάρη του Φουρθιώτη!

Με επιστολή που εστάλη το μεσημέρι Σαββάτου στον πρόεδρο της Βουλής, Κωσταντίνο Τασούλα, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη ζητά εξηγήσεις από το ΠτΒ, για την ενέργεια της ΕΛ.ΑΣ,  να καλέσει σε ανωμοτί κατάθεση τον Παύλο Πολάκη

NewsRoom 13/11/2021 | 16:16

Έντονη και άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην απίστευτη ενέργεια της ΕΛ.ΑΣ. να καλέσει σε ανωμοτί κατάθεση τον εν ενεργεία βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παύλο Πολάκη μετά από μήνυση του κατηγορούμενου για σωρεία βαριών ποινικών πράξεων, Μένιου Φουρθιώτη ο οποίος μάλιστα, αποφυλακίστηκε πριν από λίγες μέρες με απόφαση του Εισαγγελέα, προκαλώντας και σωρεία ερωτημάτων.

Ήδη από χτες, είχε αντιδράσει έντονα, γνωστοποιώντας το γεγονός ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης.
 
Με επιστολή που εστάλη το μεσημέρι Σαββάτου στον πρόεδρο της Βουλής, Κωσταντίνο Τασούλα, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη ζητά εξηγήσεις από το ΠτΒ, για την ενέργεια της ΕΛ.ΑΣ. και κατά πόσο αυτή παραβιάζει το Σύνταγμα και τον κανονισμό για τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε περίπτωση εν ενεργεία βουλευτών.

Και εν πάση περίπτωση, όπως έχει ήδη αναγγείλει και ο Παύλος Πολάκης δεν πρόκειται να παρουσιαστεί την επόμενη Παρασκευή στη ΓΑΔΑ, όπως του ζητάει η κλήση που του παραδόθηκε από την ΕΛ.ΑΣ.

Η επιστολή της γραμματέως της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγας Γεροβασίλη:

Προς τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής, κο Κωνσταντίνο Τασούλα,

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 1016/23/535-ιβ’ και από 12.11.2021 Κλήση Ανακριτικών Υπαλλήλων του Τμήματος Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος / Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας / Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και σε εκτέλεση της υπ’ αριθμ. ΑΑ2021/550 και από 12.04.2021 Παραγγελίας Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα ο Βουλευτής Χανίων ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Παύλος Πολάκης καλείται όπως παρουσιασθεί ενώπιον της ως άνω υπηρεσίας την 19η.11.2021 και ώρα 12:00, προκειμένου να εξετασθεί ανωμοτί, στο πλαίσιο διενεργούμενης Προκαταρκτικής Εξέτασης «προς διερεύνηση παράβασης άρθρων 26 εδ. α’, 27, 94, 98, 361 παρ. 1 εδ. β-α, 363 εδ. β, 362 εδ. β-α ΠΚ» που φέρεται να έλαβε χώρα την 30 και 31.03.2021 μέσω αναρτήσεων δια του διαδικτύου

Ωστόσο, σύμφωνα με το Άρθρο 61 Συντάγματος (ανεύθυνο βουλευτών) παρ.1 και 2:

«1. O βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων.
2. O βουλευτής διώκεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση, κατά το νόμο, ύστερα από άδεια της Bουλής. Aρμόδιο για την εκδίκαση είναι το Eφετείο. H άδεια θεωρείται ότι οριστικά δε δόθηκε, αν η Bουλή δεν αποφανθεί μέσα σε σαράντα πέντε ημέρες αφότου η έγκληση περιήλθε στον Πρόεδρο της Bουλής. Aν η Bουλή αρνηθεί να δώσει την άδεια ή αν περάσει άπρακτη η προθεσμία, η πράξη θεωρείται ανέγκλητη.»

Κατά συνέπεια, όταν στις διωκτικές ή ανακριτικές αρχές περιέλθουν στοιχεία για αδίκημα γνώμης το οποίο φέρεται να τέλεσε βουλευτής, αυτές ακόμη κι αν ενεργήσουν ανακριτικές πράξεις για τη βεβαίωση του αδικήματος, σε κάθε περίπτωση οφείλουν να απόσχουν από οποιαδήποτε εξέταση του Βουλευτή έως ότου λάβουν την εκ του Συντάγματος απαιτούμενη άδεια της Βουλής. Αυτό αφορά κατεξοχήν, και αυτονοήτως, την κλήση σε ανωμοτί εξέταση, όπως παγίως έχει γίνει δεκτό σε γνωμοδοτήσεις του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ίδετε ιδίως την υπ’ αριθμ. 4/2012 γνωμοδότηση Εισαγγελέα Αρείου Πάγου (σε συνδυασμό με ισχύον άρθρο 56 ΚΠοινΔικ), όπου αναφέρεται ότι «δεν επιτρέπεται κλήση του Βουλευτή για παροχή εξηγήσεων ή απολογία» χωρίς πρότερη άδεια της Βουλής. Και τούτο διότι με την κλήση σε ανωμοτί εξέταση προσδίδεται στον καλούμενο η ιδιότητα του υπόπτου, ο οποίος έχει όλα τα δικονομικά δικαιώματα του κατηγορούμενου.

Ενόψει αυτών, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε εάν έχει διαβιβασθεί στη Βουλή και αν ναι, πότε η ως άνω αναφερόμενη δικογραφία κατά του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Παύλου Πολάκη. Σε κάθε περίπτωση, διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής και συγκεκριμένα για την άνευ προηγουμένης αδείας της Βουλής, κλήση σε ανωμοτί εξέταση Βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου και συγκεκριμένα του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, κου Παύλου Πολάκη.

Σας καλούμε να περισώσετε το κύρος του Κοινοβουλίου και να πράξετε καθετί εντός των αρμοδιοτήτων σας για την διαφύλαξη της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης, ώστε να ανακληθεί η αντισυνταγματική και παράνομη ως
άνω άνευ προηγουμένης αδείας της Βουλής κλήση Βουλευτή σε ανωμοτί εξέταση, η οποία προσβάλλει βάναυσα τη Βουλή, παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα και αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο αλλά και πράξη διολίσθησης σε αυταρχικές ατραπούς που υπονομεύουν την δημοκρατία.

Με τιμή
H Γραμματέας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖA-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Γεροβασίλη Όλγα