Εισβολή στην ΑΣΟΕΕ – Έντονες αντιδράσεις των κομμάτων

Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκάλεσε η βίαιη εισβολή ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ).  

4950503

ΣΥΡΙΖΑ:  Ατζέντα «Νόμος και τάξη»

Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, του ΣΥΡΙΖΑ  τόνισε ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκρατήσει το ακροδεξιό ακροατήριο της με νόμο και τάξη πυροδοτεί επικίνδυνες καταστάσεις» και πως «ο κ. Μητσοτάκης, αφού δεν καταφέρνει να μαζέψει ούτε τους βουλευτές του για το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει στο προσφυγικό, βάζει μπροστά μαζί με τον κ. Χρυσοχοΐδη το δόγμα “νόμος και τάξη” για να συγκρατήσουν το ακροδεξιό ακροατήριό τους. Η εισβολή των ΜΑΤ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και οι απρόκλητες επιθέσεις με ξύλο και χημικά σε φοιτήτριες, φοιτητές και δημοσιογράφους αποτελούν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό της κυβέρνησης, μήπως και ξεχαστεί το φιάσκο στη διαχείριση του προσφυγικού. Οι εικόνες ντροπής στην ΑΣΟΕΕ, η κατασυκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος και του ασύλου παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές, που η νεολαία ήταν ο εσωτερικός εχθρός και νόμος ήταν το δίκαιο του χωροφύλακα. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, που το μόνο που πετυχαίνει με την ανευθυνότητά της είναι να πυροδοτεί επικίνδυνες καταστάσεις», συμπλήρωσε.

«Η Ν.Δ. πυροδοτεί μεγάλες εντάσεις πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στη διαδικτυακή τηλεόραση του ιστότοπου thecaller.gr, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, καθώς «δεν μπορεί να διαχειριστεί τις ακροδεξιές αντιδράσεις εντός της Ν.Δ.».

Με αφορμή τα γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, σημείωσε ότι «η Ν.Δ. πυροδοτεί μεγάλες εντάσεις πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου, προχωρώντας σε συγκρούσεις με τους φοιτητές σήμερα στην ΑΣΟΕΕ, αλλά και με την κλιμάκωση των αστυνομικών επιχειρήσεων στα Εξάρχεια. Έτσι “χαϊδεύει” τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας χωρίς όμως να απαντά στα πραγματικά προβλήματα».

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος, Γιάννης Ραγκούσης, χαρακτήρισε «ασύμμετρη και αδικαιολόγητη» την επιχείρηση της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ.

Κίνημα Αλλαγής: Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμαυρώνει τον αγώνα των φοιτητών για δημοκρατία και ελευθερία

«Η επέμβαση των αστυνομικών χθες στην ΑΣΟΕΕ για την αποκάλυψη του οπλοστασίου των αναρχικών, ήταν επιβεβλημένη. Σήμερα όμως δεν δικαιολογούνται ο υπερβάλλον ζήλος που έδειξε η αστυνομία και οι σκηνές βίας που έπρεπε με περιφρούρηση του χώρου να είχαν αποφευχθεί», τονίζει το Κίνημα Αλλαγής στη δική του ανακοίνωση.

Εν όψει και της επετείου της 17ης Νοέμβρη και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει ότι «χρειάζεται ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές» επισημαίνοντας ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμαυρώνει τον αγώνα των φοιτητών για δημοκρατία και ελευθερία. Και όταν λέμε κανένας, εννοούμε κανένας…».

ΜέΡΑ25: Ωμή βία και χημικά

Αντιδρώντας στα γεγονότα, βουλευτές και κομματικά στελέχη του ΜέΡΑ25 με δηλώσεις τους τόνισαν ότι «όλοι μαζί, θα βρεθούμε κόντρα και απέναντι στο νέο ολιγαρχικό αυταρχισμό που εκπροσωπεί η κυβέρνηση της ΝΔ».

Στην ανακοίνωση του κόμματος, αυτή είναι η θέση των αντιπροέδρου της Βουλής Σοφίας Σακοράφα, των βουλευτών Κλέωνα Γρηγοριάδη και Φωτεινής Μπακαδήμα, του εκπροσώπου Τύπου Μιχάλη Κριθαρίδη και της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου Δανάης Στράτου, που βρέθηκαν στη ΓΑΔΑ για να συμπαρασταθούν στα δύο στελέχη του κόμματος (των Κ. Ντάσκα και Κ. Μαρματάκη) που προσήχθησαν και να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωση τους, πράγμα που έγινε.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «την ώρα που εξελίσσονταν η ωμή βία των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ με τόνους από χημικά και ξυλοδαρμούς απέναντι στους φοιτητές και άλλους συγκεντρωμένους – μετά την κατάργηση του ασύλου από την κυβέρνηση – αποχώρησαν τελικά οι συγκεντρωμένοι, αν και ήδη είχαν γίνει δεκάδες προσαγωγές στην ΓΑΔΑ, μεταξύ των οποίων και δυο επιστημονικών συνεργατών του ΜέΡΑ25 που παραβρίσκονταν στον χώρο προκειμένου να ενημερώνουν την κοινοβουλευτική ομάδα μας για την εξέλιξη της κατάστασης».

ΚΝΕ: Παραβίαση πανεπιστημιακού ασύλου

Η ΚΝΕ από την πλευρά της κατήγγειλε «την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και την καταστολή φοιτητών που αντιδρούσαν στην απόφαση της Συγκλήτου για lock-out του ιδρύματος μέχρι τη 17η Νοέμβρη».

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «Βάρβαρη επίθεση»

Σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ «καταγγέλλει την βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ».

Μεταξύ άλλων τονίζει ότι «σαν χουντικές δυνάμεις κατοχής τα τάγματα εφόδου του Χρυσοχοΐδη, της Κεραμέως και του Μητσοτάκη χτυπάνε φοιτητές και καταλαμβάνουν την ΑΣΟΕΕ ρίχνοντας χημικά, κρότου λάμψης και κάνοντας συλλήψεις φοιτητών!».
 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…