Newsroom

Newsroom

Έντονες αντιδράσεις για τις αυξήσεις φόρων στα τσιγάρα – Σε άνοδο το λαθρεμπόριο

Έντονες αντιδράσεις έχουν δημιουργηθεί από την αναμενόμενη αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα από τον Ιανουάριο του 2017, με τους υπεύθυνους του κλάδου του καπνού στην Ελλάδα να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, το παράνομο εμπόριο τσιγάρων αυξάνεται.

58343a851dc524b44d8b4722

Τις θέσεις και τις απόψεις του ως προς την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τσιγάρα εξέφρασαν στις αρχές Νοεμβρίου σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων και η Πανελλήνια Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακατέργαστου Καπνού.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, οι απανωτές αυξήσεις σε έμμεσους φόρους και ΦΠΑ τα τελευταία 7 χρόνια αλλά και η νέα αύξηση που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου του 2017, πρόκειται να μειώσουν δραματικά τα περιθώρια κέρδους των επαγγελματιών αλλά και να χτυπήσουν χιλιάδες οικόγενειες καπνοπαραγωγών στην ελληνική περιφέρεια.

«Για κάθε ένα ευρώ λοιπόν που θα πληρώνει ένας καταναλωτής, τα 90 λεπτά θα πηγαίνουν στο κράτος (ΕΦΚ και ΦΠΑ) και μόλις 10 λεπτά σ’ όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, καλλιεργητές, μεταποιητές, βιομηχανίες, διανομείς, λιανέμποροι», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων, Θεόδωρος Μάλλιος.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της ΠαΔΟΑΚ, Βασίλης Μελενκλής κάλεσε κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα να κατανοήσουν πως με τις αυξήσεις στους φόρους στα καπνά «δεν τιμωρούν τις μεγάλες καπνοβιομηχανίες, αλλά αντιθέτως τιμωρούν τις δεκάδες χιλιάδες αγροτικές οικογένειες που εργάζονται νυχθημερόν στην παραγωγή ελληνικού καπνού, του πιο ποιοτικού παγκοσμίως».

Τα οικονομικά στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο κλάδος των καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα συνεισφέρει το 7% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού (3,1 δισ. ευρώ από ΕΦΚ και ΦΠΑ το 2015) ενώ την ίδια στιγμή 60.000 οικογένειες εργαζομένων απασχολούνται στον κλάδο καπνού, συμπεριλαμβανομένων των καπνοπαραγωγών και εργατών, των εργαζομένων στη μεταποίηση και την καπνοβιομηχανία καθώς και των λιανεμπόρων καπνικών προϊόντων (περίπτερα / ψιλικά).

Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του κλάδου του καπνού στη χώρα, η μέση φορολογική επιβάρυνση αυτή τη στιγμή στα τσιγάρα είναι 84% ενώ πρόκειται να αγγίξει το 90% από αρχές του επόμενου έτους.

Η «μάστιγα» του λαθρεμπορίου

Σημαντική πηγή εσόδων για το κράτος χάνεται καθώς το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων (τσιγάρων και χύμα καπνού) αυξάνει στην Ελλάδα συνεχώς από το 2009. Σύμφωνα μάλιστα, με την ετήσια μελέτη για το παράνομο εμπόριο τσιγάρων της KPMG «SUN Report», το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα το 2015 ανήλθε στο 19,8% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων. Την ίδια στιγμή, η νόμιμη αγορά συρρικνώνεται.

Όπως είχε δηλώσει από τη θέση τότε του Γενικού Γραμματέα για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης, το λαθρεμπόριο καπνικών είναι βόμβα στην καρδιά του συστήματος. Η πολιτική ηγεσία, όπως είχε ξεκαθαρίσει, είναι ανοιχτή στο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους στην εφοδιαστική αλυσίδα οι οποίοι συχνά διαθέτουν υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.

Το λαθρεμπόριο τσιγάρων, πέρα από το προφανές, ότι βλάπτει επικίνδυνα τη δημόσια υγεία, υπονομεύει την εθνική οικονομία και αποτελεί μία από τις ισχυρότερες εστίες διαφθοράς. Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση δίνει μια σκληρή μάχη με τα κυκλώματα του λαθρεμπορίου τσιγάρων ώστε να εξαλείψει πλήρως την παράνομη δράση του.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό