Newsroom

Newsroom

Έντονες αντιδράσεις για τη μαύρη φάλαγγα της Χρυσής Αυγής στην ΕΛ.ΑΣ.

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το χθεσινό δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής» για τα άγρια βασανιστήρια με άρωμα Χρυσής Αυγής στα οποία…

asty

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το χθεσινό δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής» για τα άγρια βασανιστήρια με άρωμα Χρυσής Αυγής στα οποία υποβάλλονται αλλοδαποί από αστυνομικούς.

ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ ζητούν να αποδοθούν άμεσα ευθύνες στους υπευθύνους και να αποταχθούν από το Σώμα, ενώ κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι εξετάζονται οι καταγγελίες για τα περιστατικά που αναφέρονται στο ρεπορτάζ.

Σε σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης οφείλει να διαλευκάνει αυτές τις υποθέσεις χωρίς να χρονοτριβεί, να αποδώσει τις ευθύνες στους εμπλεκόμενους αστυνομικούς και να διασφαλίσει ότι στο μέλλον δεν θα συμβούν παρόμοια περιστατικά», και συμπληρώνει: «Όσοι αποδειχθεί ότι είχαν εμπλοκή δεν έχουν θέση στο σώμα της αστυνομίας και πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά».

Στο χθεσινό ρεπορτάζ του «Εθνους της Κυριακής» γίνεται αναφορά σε πλήθος περιστατικών αστυνομικής βίας σε βάρος μεταναστών, τα οποία προκαλούν αγανάκτηση και φρίκη. Τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Στις 14 Αυγούστου 2012 στο αστυνομικό τμήμα του Αιγάλεω οι αστυνομικοί εξύβρισαν με ρατσιστικά αστεία δύο Πακιστανούς που είχαν προσαχθεί. Στη συνέχεια έσφιξαν τα δάχτυλα του ενός με πένσα μαυρίζοντάς του τα νύχια, ενώ έκοψαν το μουστάκι του άλλου με ψαλίδι.

Στις 16 Οκτωβρίου 2012 ένας Κορεάτης, ο οποίος είχε έρθει για τουρισμό στην Αθήνα, έπεσε σε μπλόκο αστυνομικών στην Ομόνοια. Οταν ζήτησε να δει τις υπηρεσιακές ταυτότητές τους, οι αστυνομικοί του επιτέθηκαν και τον γρονθοκόπησαν. Στη συνέχεια του έβαλαν χειροπέδες και τον μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, απ’ όπου αφέθηκε ελεύθερος μόλις διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν λαθρομετανάστης. «Κορεάτη γύρνα στην πατρίδα σου», του είπε ένας αστυνομικός την ώρα που έβγαινε από το τμήμα. Το περιστατικό δημοσιοποιήθηκε στα κορεατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, αμαυρώνοντας την εικόνα της χώρας μας.

Στις 25 Ιουλίου 2012 αστυνομικοί εισέβαλαν σε σπίτι αλλοδαπού στην οδό Λιοσίων και άρχισαν να τον χτυπούν για να τον εκβιάσουν. Σύμφωνα με καταγγελία που έγινε από την Κίνηση «Ενωμένοι Κατά της Φασιστικής Απειλής», οι αστυνομικοί δεν δίστασαν να τον πετάξουν από το μπαλκόνι.