Newsroom

Newsroom

Έντονες αντιδράσεις για την καθηγήτρια που έβγαλε από την τάξη διαβητική μαθήτρια για να μετρήσει το σάκχαρό της – Τι απαντά το σχολείο

Έντονες αντιδράσεις έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο 24ωρο για το περιστατικό με τη μαθήτρια την οποία έβγαλε έξω από την τάξη καθηγήτρια προκείμενου να ελέγξει το σάκχαρό της και αν χρειαζόταν να λάβει την απαραίτητη ινσουλίνη σε ένεση.

Ειδικότερα, η καταγγελία των γονέων της μαθήτριας γνωστοποιήθηκε έπειτα από σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων- Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη την προηγούμενη Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου.

Το περιστατικό έλαβε μεγάλες διαστάσεις το τελευταίο 24ωρο και ήδη διερευνάται από τις αρμόδιες αρχές.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το περιστατικό συνέβη σε λύκειο της περιοχής του Χορτιάτη, και αφορούσε σε μαθήτρια της Β’ Λυκείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η οποία βασίζεται σε καταγγελία των γονέων της ανήλικης μαθήτριας, συγκεκριμένος εκπαιδευτικός λειτουργός, «με εξαιρετικά δηκτικό τόνο εξαναγκάζει τη μαθήτρια να αποχωρεί από τη σχολική αίθουσα προκειμένου να ελέγξει την τιμή του σακχάρου ή να λάβει την ενέσιμη ινσουλίνη. Το γεγονός αυτό δημιουργεί όχι μόνο αίσθημα ντροπής και στενοχώριας στην ίδια τη μαθήτρια, αλλά επιπλέον προάγει την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό στη μαθητική κοινότητα».

Το επιχείρημα του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι πως «η μέτρηση του σακχάρου ή η χορήγηση ινσουλίνης σε κοινό χώρο αποσπά την προσοχή των παιδιών και τα ωθεί στα ναρκωτικά».

«Πόσο σοβαρό μπορεί να είναι το επιχείρημα ότι η μέτρηση του σακχάρου ή η χορήγηση ινσουλίνης σε κοινό χώρο αποσπά την προσοχή των παιδιών και τα ωθεί στα ναρκωτικά;», διερωτάται η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επισημαίνοντας πως τα επιχειρήματα αυτά είναι ανίσχυρα και «άνευ λογικής εκτιμήσεως».

Ταυτόχρονα, εκφράζεται το ερώτημα «εάν θα αντιμετωπιζόταν με αντίστοιχο τρόπο ένα λιποθυμικό υπογλυκαιμικό ή υπεργλυκαιμικό σοκ ενός πάσχοντος μαθητή, συνέπεια της παράλειψης μέτρησης ή χορήγησης ινσουλίνης».

Μάλιστα, σημειώνει πως η «μέτρηση του σακχάρου αίματος και η χορήγηση της ινσουλίνης είναι ζήτημα ζωής για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη».

«Το θέμα εξετάζεται»

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε HuffPost Greece ο Χρήστος Δαραμήλας, πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ,η ομοσπονδία βρίσκεται σε επικοινωνία με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το θέμα εξετάζεται.

Μάλιστα, ο κ. Δαραμήλας αναφέρει πως έχουν υπάρξει και άλλες αναφορές για παρόμοια περιστατικά αλλά όχι επώνυμες καταγγελίες.

Πως το θέμα διερευνάται δήλωσε και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Απόστολος Αποστολίδης. «Υπηρεσιακά έχει δρομολογηθεί ό,τι οφείλει να δρομολογήσει η υπηρεσία», ανέφερε σε δηλώσεις του στη HuffPost Greece.

Τί απαντά ο διευθυντής του σχολείου

Από την απέναντι πλευρά, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ, ο διευθυντής του Σχολείου που συνέβη το περιστατικό, Χρήστος Παρασκευόπουλος, επιβεβαίωσε ότι παρέλαβε την επιστολή της Ομοσπονδίας, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα ως «ψευδή και κακόβουλα» τα δημοσιεύματα που έχουν υπάρξει στο διαδίκτυο το τελευταίο 24ωρο.

«Η καθηγήτρια -το ξέρω και από την ίδια αλλά και το επιβεβαίωσα από μαρτυρίες των μαθητών- σε καμία περίπτωση δεν απαίτησε από τη μαθήτρια να βγει έξω, της είπε ότι θα ήταν καλύτερα να κάνει έξω τη μέτρηση. Δεν ειπώθηκε τίποτε σχετικό με ναρκωτικά, το διασταύρωσα από τους μαθητές, τους οποίους κάλεσα και ρώτησα έναν – έναν, χωριστά. Δεν έγινε τίποτε το σπουδαίο, παρά μόνο μία σύσταση στη μαθήτρια, επειδή έκανε τη μέτρηση με τρόπο επιδεικτικό» είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του σχολείου.

Μάλιστα, πρόσθεσε πως ότι και πριν από το επίμαχο περιστατικό η γενικότερη συμπεριφορά της εν λόγω μαθήτριας μέσα στην τάξη δεν υπήρξε σωστή, καθώς και πως ποτέ δεν υπήρξε θέμα με άλλους μαθητές, οι οποίοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

«Δεν το απαγορεύσαμε σε καμία περίπτωση να κάνει την ένεση μέσα στην τάξη, ούτε εγώ, ούτε η καθηγήτριά της, η άποψή μας είναι ότι θα ήταν καλύτερα να το κάνει έξω από την τάξη. Δεν είναι το μόνο παιδί με την πάθηση αυτή. Είχαμε και άλλα παιδιά στο παρελθόν και φέτος στην Α’ Λυκείου υπάρχει μαθητής με την ίδια πάθηση και δεν έχουμε κανένα ζήτημα μαζί του» τόνισε.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου, η μαθήτρια, μετά την καταγγελία, συνεχίζει να παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματα και να κάνει τις μετρήσεις σακχάρου μέσα στην τάξη, «πιο διακριτικά, όμως, χωρίς να επιζητεί την προσοχή των συμμαθητών και καθηγητών της».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της 

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Θεσσαλονίκη: «Έχει άγρια σκυλιά τριγύρω» – Τα προφητικά λόγια της 50χρονης Ελισάβετ σε φίλη της

Θεσσαλονίκη: «Έχει άγρια σκυλιά τριγύρω» – Τα προφητικά λόγια της 50χρονης Ελισάβετ σε φίλη της

«Είχαμε πολλά να κάνουμε...έλεγες...Δεν έχω λόγια...», αναφέρει στην συγκλονιστική ανάρτησή της η φίλη της άτυχης…

Η γυναικοκτονία που «πάγωσε» το Βέλγιο: Σκότωσε την 26χρονη Βερονίκ με 200 μαχαιριές στο σώμα

Η γυναικοκτονία που «πάγωσε» το Βέλγιο: Σκότωσε την 26χρονη Βερονίκ με 200 μαχαιριές στο σώμα

Την επισκέφθηκε στο σπίτι της λέγοντας ότι ήθελε να πάρει τον υπολογιστή του που είχε…

Θεσσαλονίκη: Κωφάλαλος ο εργάτης πού ήταν στο σπίτι της 50χρονης όταν την κατασπάραξαν τα σκυλιά (video)

Θεσσαλονίκη: Κωφάλαλος ο εργάτης πού ήταν στο σπίτι της 50χρονης όταν την κατασπάραξαν τα σκυλιά (video)

«Είχε και το αλυσοπρίονο και βρισκόταν στην άλλη άκρη του κήπου», τόνισε για τον εργάτη…