ΣΚ

Στέλιος Κούλογλου

Εντολές Μαξίμου για πυρκαγιές: Μη γράψεις λέξη κριτικής

«Εντολή Mωυσή: Kάντε συγκρίσεις με το Μάτι»

345632 5354230

Η εντολή προς όλα τα κυβερνητικά ΜΜΕ είναι σαφής: πρώτον, καμία κριτική στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση. Έγινε το καλύτερο που μπορούσε να γίνει. Δεύτερον, όταν ζοριστούμε, κάνουμε σύγκριση με το Μάτι. Τρίτον, αν βρούμε και καμιά πέτρα στον δρόμο, την πετάμε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί το «επιτελικό κράτος» να τα θαλάσσωσε στη διαχείριση της κρίσης, αλλά επικοινωνιακά ακολούθησε όλους τους κανόνες. Ο κ. Μητσοτάκης πήγε στις πληγείσες περιοχές και μίλησε φορώντας μάσκα και φόντο τις φωτιές.

Όπως μας πληροφόρησαν ταυτόχρονα τα Νέα και το Liberal- τα μεγάλα πνεύματα ή συναντώνται ή έχουν την ίδια πηγή- πρόκειται για τη συνταγή (του πρώην Γερμανού καγκελάριου) Γκ. Σρέντερ, στις πλημμύρες του 2002: «Έβαλε τις γαλότσες και στην πρώτη γραμμή, μάζευε τις λάσπες και αυτός μαζί με τα συνεργεία. Αποτέλεσμα; Ανέτρεψε την δυσμενή γι΄ αυτόν δημοσκοπική διαφορά και κέρδισε τις εκλογές που έγιναν μετά από ενάμισι περίπου μήνα».

Όσο για τις συσκέψεις στα διάφορα κέντρα ελέγχου, «ο κύριος Μητσοτάκης φαίνεται πως είχε πάρει το μάθημά του από τη διαχείριση της φωτιάς στο Μάτι από τον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα», γράφει η Εστία. «Δεν έκανε το λάθος να επιτρέψει στις κάμερες να πάρουν φυσικό ήχο από τη σύσκεψη όπως λανθασμένα το είχε επιτρέψει ο Τσίπρας και ακόμα τρέχει γι’ αυτό».

Το επόμενο βήμα ήταν ο πλήρης έλεγχος των φιλικών ΜΜΕ.

Εντολή Mωυσή πρώτη: Όλα πήγαν καλά. Ήταν αναπόφευκτη η καταστροφή

«Η αλήθεια είναι ότι, φέτος, είχε γίνει μεγάλη προεργασία κυρίως για την αντιμετώπιση πυρκαγιών που θα ξεσπούσαν. Το σημαντικότερο, είχε γίνει σοβαρή επένδυση σε εναέρια μέσα…Ηταν νομοτελειακό. Ο παρατεταμένος καλοκαιρινός καύσωνας ακυρώνει στην πράξη κάθε σχεδιασμό».
(πρώην κεντροαριστερή εφημερίδα τα «Νέα»)

«Δεν έχει κανένα νόημα να συγκρίνει κανείς το ό,τι συνέβη στην εθνική τραγωδία στο Μάτι και την καταστροφική φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Είναι πασιφανές ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Η χώρα, η πολιτεία, ο κρατικός μηχανισμός έχουν κάνει τεράστια βήματα προς τα εμπρός σε σχέση με την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τον Ιούλιο του 2018»
(Ελεύθερος Τύπος», κύριο σχόλιο τελευταίας σελίδας)

Στο Liberal, ο εκδότης του τα βάζει με το άρθρο του Γιώργου Βαρεμένου στο Tvxs: «Μία υπεύθυνη και όχι … «βαρεμένη» αντιπολίτευση, δεν θα έκανε αναρτήσεις του τύπου: «Καίγεται η Αττική! Φωνάξτε επειγόντως τον Πέτσα». Και μετά το site συμπεραίνει: «..το επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη τρέχει να σβήσει φωτιές και “φωτιές”». Να σώσει ζωές. Ανοήτων και νοημόνων. Να προστατέψει τη χώρα και την κοινωνία».

Εντολή Mωυσή δεύτερη: Kάντε συγκρίσεις με το Μάτι

«H καταστροφή στη Βαρυμπόμπη δεν μπορεί να συγκριθεί μ’ εκείνη στο Μάτι. Γιατί η δεύτερη είχε δύο γνωρίσματα που δεν είχε η πρώτη. Το ένα είναι η ανικανότητα. Εκεί, είδαμε ένα αλαλούμ αντιδράσεων, παρεμβάσεων και εντολών που, όμως θα μαθαίναμε αργότερα, συνοδεύτηκε και από αγωνιώδεις προσπάθειες συγκάλυψης ευθυνών. Εδώ, είδαμε έναν κρατικό μηχανισμό να λειτουργεί με σοβαρότητα και (σχετική) αποτελεσματικότητα, κάτω από τις εντολές ανθρώπων που ξέρουν τη δουλειά».
(Νέα, άλλο άρθρο)

«Το κράτος δεν μπορεί να αποτρέψει μία φυσική καταστροφή. Μπορεί όμως να μεριμνήσει για να λειτουργεί σωστά η κρατική μηχανή. Αυτή που δεν δούλεψε στην Ηλεία και στο Μάτι. Κι είναι λυπηρό στελέχη της αντιπολίτευσης να κάνουν σύγκριση της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη με την φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Στο Μάτι σύντροφοι, δεν υπήρχε το κράτος».
(Liberal)

«Το Μάτι είναι ανεπανάληπτο».
(« Νέα, τρίτος τίτλος)

«Επειδή λειτούργησε άψογα το 112, επειδή λειτούργησαν τα συστήματα απεγκλωβισμού και διάσωσης, δεν είχαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής. Όσες υλικές καταστροφές και να έχουν συμβεί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα αποκατασταθούν».
(Liberal τρίτο άρθρο)

Εντολή Mωυσή τρίτη: Επιχείρηση αντεπίθεση, με ό,τι πέτρα βρείτε

«Ξανά κακούργημα ο εμπρησμός, ήταν πλημμέλημα επί ΣΥΡΙΖΑ»
(iefimerida, τίτλος άρθρου)

H φραστική επίθεση πολίτη εναντίον Μητσοτάκη σε ζωντανή μετάδοση, αποδίδεται σε εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ, από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Αδωνι Γεωργιάδη, την ομάδα αλήθειας και αναπαράγεται από τα φιλικά μέσα.

«Πολιτική ρεβάνς δείχνουν να αναζητούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις τρομακτικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα, και καταφέρονται με προσωπικές ύβρεις κατά του πρωθυπουργού».
(iefimerida, άλλο άρθρο)

Οι πυρκαγιές δεν σβήνουν με επικοινωνία

Η γραμμή του Μαξίμου τηρήθηκε λοιπόν κατά γράμμα από τις φιλικές εφημερίδες και τα site, αλλά άρχισε να μπάζει στα live ρεπορτάζ της τηλεόρασης, όπου οι παρουσιαστές δεν προλαβαίνουν να κόψουν τους οργισμένους πολίτες που διαμαρτύρονται.

Ύστερα ήρθε η αναζωπύρωση των πυρκαγιών στις περιοχές που είχαν τεθεί υπό έλεγχο και ενώ από την Παρασκευή θα αρχίσει να φυσάει. Αλλά, αν δεν μπορεί ο κρατικός μηχανισμός να σβήσει τις φωτιές με άπνοια, πως θα τις σβήσει με ισχυρούς ανέμους;

O πρωθυπουργός, σε ένα ακόμη τηλεοπτικό διάγγελμα, παραδέχθηκε έτσι απλά: «δυστυχώς, στις συνθήκες αυτές, η ταυτόχρονη επίτευξη αυτών των στόχων (προστασία ζωής, περιουσιών, περιβάλλοντος) είναι απλά ανέφικτη» και «δυστυχώς, τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και η νύχτα που έρχεται είναι απειλητική».

Το ενδιαφέρον είναι ότι στο διάγγελμά του ο κ. Μητσοτάκης υποχρεώθηκε να κάνει λόγο για «κριτική και για αυτοκριτική, αλλά όχι τώρα», πριν και από τα -γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα- φιλικά του μέσα. Το κακό είναι ότι, όταν τα πράγματα πάνε άσχημα και αναγκάζεσαι να χρησιμοποιήσεις 3 φορές τη λέξη «δυστυχώς» σε τρεισήμισι λεπτά, τα  διαγγέλματα λειτουργούν σε βάρος αυτού που τα εκφωνεί. Γιατί από ένα σημείο και μετά, οι πυρκαγιές δεν σβήνουν με επικοινωνία.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο TVXS.GR

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».