Εντείνονται οι ευρωπαϊκές πιέσεις στο Λονδίνο στον απόηχο του δημοψηφίσματος

Σκληρή στάση απέναντι στο Ην. Βασίλειο διατηρεί η ΕΕ η οποία ζητεί την κατά το δυνατόν γρηγορότερη αποχώρηση του Νησιού από τους κόλπους της μετά και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την περασμένη εβδομάδα.

577138011dc5248f5e8b48b5

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ξεκαθάρισε σήμερα Δευτέρα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά διαπραγμάτευση της ΕΕ με το Ην. Βασίλειο αν πρώτα δεν ενεργοποιηθεί από τους Βρετανούς το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ που προβλέπει τις διαδικασίες απόσχισης ενός κράτους.

Την ίδια στιγμή βέβαια το Λονδίνο εμφανίζεται διστακτικό στην υποβολή του αιτήματος άμεσα, επιθυμώντας να πιέσει για την εξασφάλιση θετικής για το ίδιο συμφωνίας, με τον συντηρητικό Μπόρις Τζόνσον ο οποίος υποστήριξε σθεναρά την έξοδο της χώρας του από την ΕΕ, να δηλώνει σε άρθρο του σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι το Ην. Βασίλειο θα εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ παρά την ψήφο υπέρ της εξόδου.

Την πεποίθηση Τζόνσον πάντως, δεν φαίνεται να συμμερίζεται το Βερολίνο, το οποίο φοβούμενο ντόμινο αποχωρήσεων, επιμένει στην ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης του άρθρου 50. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου ανέφερε το μεσημέρι της Δευτέρας, όπως μεταδίδει το Reuters, πως «δεν μπορούν να υπάρξουν άτυπες διαπραγματεύσεις πριν στείλει η Βρετανία ειδοποίηση για το άρθρο 50», τονίζοντας ότι «δεν θέλουμε να υπάρχει μετέωρη κατάσταση».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μια ημέρα μετά την τοποθέτηση του επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και στενού συνεργάτη της Άνγκελα Μέρκελ, Φόλκερ Κάουντερ ο οποίος τηρώντας μια πιο επιθετική στάση ξεκαθάρισε ότι το Ην. Βασίλειο δεν πρέπει να τύχει ιδιαίτερης μεταχείρισης στη διαπραγμάτευση της εξόδου της από τους κόλπους της ΕΕ.

Το Βερολίνο εκτιμά ότι η εξέλιξη του βρετανικού δημοψηφίσματος προκαλεί ανησυχία στις αγορές αναφορικά με το κατά πόσον η Ένωση μπορεί να κυβερνηθεί. Ως εκ τούτου εκφράζεται ατύπως το αίτημα για κοινή διαβούλευση των 27 κρατών – μελών, ενώ όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, «η Γερμανία είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τη δύναμη ενότητας στην Ευρώπη και όχι να ενθαρρύνει άλλες χώρες να αποχωρήσουν».

Η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίζεται παράλληλα να αντιλαμβάνεται ότι η ΕΕ θα πρέπει να δράσει ουσιαστικά σε ορισμένα παιδία πολιτικής τα οποία φαίνεται να επηρεάζουν τους ψηφοφόρους ανά την Ευρώπη. Σύμφωνα με στελέχη του Χριστανοδημοκρατικού κόμματος τα οποία επικαλείται το Reuters, η γερμανίδα καγκελάριος επεξεργάζεται δράσεις στα παιδία της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της διασφάλισης των εξωτερικών συνόρων και της βελτίωσης της εσωτερικής ασφάλειας.

Πέρα πάντως από τη Γερμανία, το Λονδίνο πιέζεται ιδιαίτερα και από τη Γαλλία με τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό να δηλώνει σήμερα Δευτέρα ότι «η Βρετανία χρειάζεται να αποφασίσει ποιος την εκπροσωπεί ώστε να λάβουν μία μορφή οι διαπραγματεύσεις για την έξοδό με την ΕΕ». Στο ίδιο κλίμα κι ο σλοβάκος ομόλογός του Μιροσλάβ Λάιτσακ ο οποίος κάλεσε τον Ην. Βασίλειο να ενεργοποιήσει το άρθρο 50.

Την ίδια στιγμή ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί δηλώνει ότι  «το άρθρο 50 (για την άμεση έναρξη της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ) πρέπει να ενεργοποιηθεί το συντομότερο». Όπως λέει στο Bloomberg ο Μοσκοβισί «δεν ξέρουμε πόσο θα κοστίσει το Brexit, αλλά πρέπει να υπάρξουν οι διαδικασίες (για την έξοδο) το γρηγορότερο δυνατόν, ο χρόνος παίζει ρόλο, η οικονομία μισεί την αβεβαιότητα». «Αν θέλουμε να έχουμε αξιοπιστία και να αποφύγουμε τα προβλήματα ας γλιτώσουμε χρόνο, δεν λέω αύριο, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε για πολύ» πρόσθεσε. 

Αλλαγή συσχετισμών λόγω Ισπανίας

Τη δυσφορία που προκάλεσε στην Ευρώπη η απόφαση για Brexit ήρθε πάντως να κατευνάσει το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών. Διότι μπορεί το Λαΐκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι να μην κατέκτησε την αυτοδυναμία ούτε αυτή τη φορά, αύξησε όμως τα ποσοστά του κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, κερδίζοντας 14 παραπάνω έδρες.

Η νίκη Ραχόι, ο οποίος είναι ο νούμερο ένα εκφραστής της λιτότητας στην Ισπανία, έδωσε ανάσα στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, ο οποίος ιδίως μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ανησυχεί για ανάλογες κινήσεις κι από άλλες χώρες της Ένωσης. Το αίτημα αυτό άλλωστε διατυπώθηκε σαφώς από πολιτικούς παράγοντες της Ολλανδίας και της Γαλλίας, ενώ δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕ ζήτησε και η ιταλική Λέγκα του Βορρά.

Βεβαίως, η Ισπανία παραμένει ακυβέρνητη δεν είναι ωστόσο απίθανό να σχηματισθεί κυβέρνηση με επικεφαλής τον Μαριάνο Ραχόι, υπό την προϋπόθεση να εξασφαλίσει συνεργασία ώστε να πιάσει το όριο των 176 εδρών που απαιτείται για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ανεξάρτητα πάντως από το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών, την ΕΕ φαίνεται να τρομάζουν οι γαλλικές προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Απρίλιο (πρώτος γύρος) και τον Μάιο (δεύτερος γύρος) του 2017. Κι αυτό γιατί η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, φαντάζει απίθανό να μην προκριθεί στον δεύτερο γύρο, ενώ κανένας στην παρούσα φάση δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι εκείνη η επόμενη πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Η Λεπέν τάσσεται αναφανδόν υπέρ της εξόδους της Γαλλίας από την Ένωση και μάλιστα ήταν από τις πρώτες που έσπευσαν μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος να ζητήσουν τη διεξαγωγή αντίστοιχου δημοψηφίσματος και στη Γαλλία.

Zantac: Τεράστιες αποζημιώσεις 100 εκατ. δολαρίων μετά από 4.000 αγωγές στις ΗΠΑ – Συνδέουν το φάρμακο με καρκίνο (Έγγραφα)

Zantac FAQs img

Zantac: Τεράστιες αποζημιώσεις 100 εκατ. δολαρίων μετά από 4.000 αγωγές στις ΗΠΑ – Συνδέουν το φάρμακο με καρκίνο (Έγγραφα)

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η συμφωνία προβλέπει την καταβολή 25.000 δολαρίων σε κάθε χρήστη.

Βίσση για αντιδράσεις με συνέντευξη Καρβέλα: «Τι να τον δω; Αυτόν αγάπησα, αυτόν ερωτεύτηκα, αυτόν πιστεύω» (Video)

0359vissikareb0710

Βίσση για αντιδράσεις με συνέντευξη Καρβέλα: «Τι να τον δω; Αυτόν αγάπησα, αυτόν ερωτεύτηκα, αυτόν πιστεύω» (Video)

Τον ξαναγνώρισε ο κόσμος που δεν τον ήξερε, πρόσθεσε η τραγουδίστρια.

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Δεν θα γίνει η συναυλία του στο Columbia – Η συγκλονιστική ανάρτηση για όσα ζει αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ

Αλκίνοος Ιωαννίδης

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Δεν θα γίνει η συναυλία του στο Columbia – Η συγκλονιστική ανάρτηση για όσα ζει αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ

«Είδα την είσοδο της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο Columbia» - Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ανακοίνωσε πως η…

Πώς μέσα σε 35 λεπτά ο γνωστός YouTuber Άγγελος Κυρίτσης κάνει φύλλο και φτερό το succes story του Κυριάκου Μητσοτάκη (video)

Κυριτσης Μητσοτακης

Πώς μέσα σε 35 λεπτά ο γνωστός YouTuber Άγγελος Κυρίτσης κάνει φύλλο και φτερό το succes story του Κυριάκου Μητσοτάκη (video)

Ένα βίντεο περίπου μισής ώρας που «τσακίζει» όλη την πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη