Newsroom

Newsroom

Ένταση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης επικράτησε χθες στο κοινοβούλιο με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού για…

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης επικράτησε χθες στο κοινοβούλιο με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2013.

Συγκεκριμένα, ο εισηγητής της ΝΔ, Αντώνης Μπέζας επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι ο Προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος και πως δεν έχει βάση το επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι τα μεγέθη του είναι ωραιοποιημένα.

«Τα πράγματα, δεν είναι τόσο μαύρα για την ελληνική οικονομία», υποστήριξε και συμπλήρωσε: «Έχουμε προετοιμαστεί ώστε να εξασφαλίσουμε πως τα μέτρα που λαμβάνουμε θα είναι τα τελευταία. Για πρώτη φορά τα μέτρα συνοδεύονται από διαρθρωτικά μέτρα και μέτρα ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση, χρήματα δεν υπάρχουν, ούτε εκτός Ευρώπης, ούτε εντός Ευρώπης, όταν εξακολουθείς να ταυτίζεσαι με απόψεις που πρεσβεύουν μόνον περιθωριακά κόμματα της Αριστεράς».

Άμεση ήταν η απάντηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένας οικονομικός νόμος που να λέει πως για να σώσεις μια κοινωνία θα πρέπει να την καταστρέψεις, ούτε νόμος που να λέει πως το μόνο μοντέλο ανάπτυξης είναι το νεοφιλελεύθερο.

Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στο θέμα των επιπτώσεων των περικοπών που προβλέπει ο προϋπολογισμός στην οικονομία, τονίζοντας πως δεν υπάρχει οικονομολόγος που να πιστεύει πως αυτοί οι αριθμοί θα βγουν.
«Αυτός ο Προϋπολογισμός καταστρέφει τις ζωές των ανθρώπων, αλλά δεν έχει πειστική αφήγηση: Είναι το πρώτο πρόγραμμα που λέει πως τα πράγματα θα είναι και χειρότερα για τα παιδιά μας» σημείωσε.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης έκρινε αναγκαίο, αμέσως μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, τα κόμματα της κυβέρνησης να προχωρήσουν σε επαναξιολόγηση της διαπραγματευτικής βάσης έναντι των ευρωπαίων εταίρων, αλλά και να επαναπροσδιορίσουν τις μεταξύ τους σχέσεις.

Σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαχινίδης παρατήρησε πως αποφεύγουν να δώσουν εκτίμηση για το πόσα δισ. δαπάνης χρειάζεται για να αποφύγουμε την ύφεση. Σε αδρές γραμμές, θυμίζουν τις απόψεις της ΝΔ, που αυτή εγκατέλειψε ως κυβέρνηση, τόνισε.

«Έχουμε κάνει πρόταση για κρατική τράπεζα ειδικού σκοπού», απάντησε από πλευράς Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο Νότης Μαριάς και πρόσθεσε: Μόνο για τους βραχυπρόθεσμους τόκους, θα δανειζόμασταν σήμερα με 0,75% επιτόκιο από την ΕΚΤ και το 2013 θα είχαμε κέρδος 638 εκ. ευρώ. Πρόκειται για τεράστια ποσά.

Για το ζήτημα του χρέους, υποστήριξε ότι αυτό δεν μπορεί να λυθεί με όρους οικονομικούς, παρά μόνον πολιτικά. Λύση για τους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι η διαγραφή του χρέους και η καταγγελία των μνημονίων. Ακόμα ο κ. Μαριάς ζήτησε να εγγραφεί το ποσό από τις κατοχικές αποζημιώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα διευκρίνισε πως το κόμμα της θα υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό του 2013, ο οποίος προωθεί μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει χθες και την αναδιοργάνωση του κράτους.

Όπως υποστήριξε, ο Προϋπολογισμός θέτει στόχους και προτεραιότητες όπως την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής για άλλα δύο χρόνια, ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο με επανακαθορισμό των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων, με αξιοποίηση κάθε επενδυτικού πόρου και δυνατότητας.

«Η ΔΗΜΑΡ υπερψηφίζει με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον. Και μια που έγινε αναφορά στους χθεσινούς διαδηλωτές, κάποιοι από μας αποφασίσαμε να είμαστε μαζί με τον κόσμο αυτό, από μέσα και όχι απέναντι από αυτόν, δίπλα στην ευθύνη. Σίγουρα με συνεχή προσπάθεια μεταρρυθμιστικής προοπτικής με κατά το δυνατόν αριστερό πρόσημο και προοδευτικό χαρακτήρα», ανέφερε.

Εθνοκτόνο και τραγικό νομοσχέδιο» χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του 2013 ο Ηλίας Παναγιώταρος από την Χρυσή Αυγή, καθώς επιβάλλει περικοπές στους μικρομεσαίους, τους μισθωτούς, τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες ενώ αφήνει σχεδόν άθικτους τους υπερέχοντες και παντελώς άθικτους τους παρανόμως κατέχοντες και προπαντός τους διαπλεκόμενους.

«Σήμερα είχαμε το πολιτικό στριπτιζ της Χρυσής Αυγής. Οι ψευτοπαλικαράδες τραμπούκοι, αποκαλύφθηκαν πως είναι τα τσιράκια των εφοπλιστών», σχολίασε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος. «Προηγουμένως χτυπούσαν μετανάστες και χθες χτύπησαν μαθητές για να μην πάνε στην απεργία», κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό και στον απόηχο και της χθεσινής συζήτησης των μέτρων του μεσοπροθέσμου, ο εισηγητής του ΚΚΕ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πως εμπορεύονται το φόβο της χρεοκοπίας και την ελπίδα πως τα μέτρα που λαμβάνονται, είναι τα τελευταία.

«Λέτε συνειδητά ψέματα. Και δεν πρέπει να σας πιστέψει ο ελληνικός λαός γιατί αυτό το έργο, αυτήν την παράσταση την έχουμε ξαναδεί. Ούτε εσείς οι ίδιοι δεν μπορείτε να κρύψετε την ανησυχία σας. Γιατί μέσα στο ίδιο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (το οποίο συμπεριλαμβάνει τον Προϋπολογισμό) λέτε πως όλα αυτά είναι υπό αίρεση», δήλωσε.

Ο κ. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε τέλος και στο ζήτημα της χθεσινής ρύθμισης που αφορούσε τους υπαλλήλους της Βουλής και στη συνέχεια που έδωσαν σήμερα τα δελτία ειδήσεων: «Σήμερα βγήκαν οι καναλάρχες να μιλήσουν για τους υπαλλήλους της Βουλής. Ο βασικός υπεύθυνος δεν είναι οι βολεμένοι υπάλληλοι της Βουλής, ο αυτοαπασχολούμενος που φοροδιαφεύγει, αλλά το κεφάλαιο, οι μονοπωλιακοί όμιλοι που κάνουν κολαστήριο τη ζωή της εργατικής τάξης και τους οποίους θέλετε να αθωώσετε», σχολίασε.