Ένταση στη πορεία Αρμενίων μπροστά στο τουρκικό προξενείο

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν εκατοντάδες Αρμένιοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ζητώντας αποζημιώσεις για την αρμενική γενοκτονία.

NewsRoom 24/04/2017 | 22:48

Κορυφώθηκαν σήμερα οι συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τις διήμερες εκδηλώσεις της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής για την 102η επέτειο της γενοκτονίας του αρμενικού λαού από την Τουρκία.

Στη Θεσσαλονίκη και έξω από το τουρκικό προξενείο όπου και έφτασε η πορεία σημειώθηκαν επεισόδια όταν αντιπροσωπεία των Αρμενίων θέλησε να θυροκολλήσει ένα ψήφισμα στην είσοδο του τουρκικού προξενείου. Οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν στήσει μπλόκο στο σημείο δεν το επέτρεψαν με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.

Στην Αθήνα, τελέστηκε επίσημη δοξολογία στο Μνημείο Θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης στην Νέα Σμύρνη και κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη του 1.500.000 θυμάτων.

Η νεολαία κρατούσε μια τεράστια σημαία της Αρμενίας στην κεφαλή της πορείας και κυρίαρχο σύνθημα «αγώνας - νίκη - δικαίωση». Οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στην πρεσβεία για να επιδώσουν το υπόμνημα τους στον Τούρκο πρέσβη. Βεβαίως κατέστη ανέφικτο να πλησιάσουν σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων, οπότε και παρέμειναν στη συμβολή των οδών Βασ. Σοφίας και Ρηγίλλης, και ενέτειναν τα συνθήματα κατά της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς δεν επιτράπηκε ούτε σε αντιπροσωπεία τους να πλησιάσει το κτίριο της πρεσβείας για να θυροκολλήσει το υπόμνημα.

«Οι εκδηλώσεις των απανταχού Αρμενίων μετά την πρώτη εκατονταετηρίδα, εστιάζουν, όχι μόνο στη διεκδίκηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας αλλά στην αποκατάσταση των συνεπειών της από την τουρκική κυβέρνηση», τόνισε ο πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Σέρκο Κουγιουμτζιάν. «Διεκδικούμε αποζημιώσεις για τις ανθρώπινες ζωές, τα εδάφη, τις περιουσίες μας», πρόσθεσε.

Όπως επισημαίνεται και στο ψήφισμα, ο αρμενικός λαός συνεχίζει με αμείωτη ένταση τον αγώνα του και απαιτεί από την Τουρκία «το αυτονόητο»: