«Μαζί για το Παιδί»: Στήριξε 540 παιδιά σε ανάγκη το 2021, εν μέσω πανδημίας

«Κάνα μήνα από την έναρξη της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα, μας παίρνανε τηλέφωνο οικογένειες που είτε ήταν σε αναστολή, είτε είχαν μείνει χωρίς δουλειά και δε γνώριζαν πώς να ζητήσουν βοήθεια». - Το Κουτί της Πανδώρας, μίλησε με τον κοινωνικό λειτουργό της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», Γιάννη Ματαλιωτάκη.

270303789 1902162839965481 8019051039264962350 n

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» το 2021 στήριξε 540 παιδιά από 250 οικογένειες, οι οποίες βιώνουν φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Μέσω του προγράμματος σίτισης, παρείχε τα απαραίτητα για τα μέλη των οικογενειών καθώς και ψυχολογική υποστήριξη για την επάνοδο τους στην κανονικότητα. Το Κουτί της Πανδώρας, μίλησε με τον κοινωνικό λειτουργό της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» Γιάννη Ματαλιωτάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων, μιλάει για το πρόγραμμα σίτισης, εξηγεί τα κριτήρια ένταξης οικογενειών στο πρόγραμμα αυτό, καθώς και το πώς πήρε διαστάσεις την τελευταία διετία λόγω της πανδημίας.

Από τις αρχές του έτους έως και σήμερα, η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» έχει εξυπηρετήσει 30%  περισσότερους  ωφελούμενους απ’ ότι την περσινή χρονιά. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του 2021, μέσω της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» έχουν βοηθηθεί 857 άτομα μέσω του προγράμματος σίτισης εκ των οποίων 540 ανήλικα από συνολικά 250 οικογένειες.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται, για 6 μήνες, οι οικογένειες με την μεγαλύτερη ευαλωτότητα, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας και πολιτικών πεποιθήσεων. Οι συγκεκριμένες οικογένειες, κατά τη διάρκεια 6 μηνών, λαμβάνουν από την κοινωνική υπηρεσία του «Μαζί για το Παιδί»  διατακτικές τροφής σε συνεργασία με επιλεγμένες αλυσίδες τροφίμων πανελλαδικά. 

Ο Γιάννης Ματαλιωτάκης, στο Κουτί της Πανδώρας

«Εργάζομαι για τον οργανισμό από το 2017. Η ένωση «Μαζί για το Παιδί», είναι μια ομπρέλα που έχει εννέα σωματεία, με το κάθε σωματείο να εξυπηρετεί διαφορετική πληθυσμιακή ομάδα παιδιών. Για παράδειγμα, ένα από τα σωματεία, εξυπηρετεί τα παιδιά και τις οικογένειες που έχουν βιώσει το πένθος και την απώλεια. Εξειδικεύονται σε αυτό. Υπάρχουν σωματεία τα οποία εξειδικεύονται σε παιδιά με νοητική στέρηση, κινητική αναπηρία, παιδιά που έχουν διαβήτη, και πάει λέγοντας. Οπότε το κάθε σωματείο από τα εννέα, λειτουργεί αυτόνομα έτσι, δηλαδή έχει δικό του διοικητικό συμβούλιο, εξυπηρετεί συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα, και όλα μαζί είναι κάτω από την ίδια ομπρέλα «Μαζί για Το Παιδί», όπου υπάρχει ο κοινός στόχος, όπου υπάρχει ένα παιδί σε ανάγκη οποιασδήποτε μορφής, θα το στηρίξουμε όσο μπορούμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα τρία βασικά προγράμματα της ψυχοκοινωνικής υπηρεσίας

«Εδώ στο «Μαζί για το Παιδί» που βρισκόμαστε σήμερα, λειτουργεί η ψυχοκοινωνική υπηρεσία (στο 2ο όροφο) και υπάρχουν τρία βασικά προγράμματα: Tο ένα έχει να κάνει με τη σίτιση άπορων οικογενειών, όπου οικογένειες εντάσσονται σε πρόγραμμα σίτισης για έξι μήνες. Yπάρχουν κάποια κριτήρια ένταξης των οικογενειών στα προγράμματα αυτά. Nα έχουν χαμηλό εισόδημα και να έχουν ανήλικα τέκνα στην σύνθεσή τους είναι τα βασικά κριτήρια, από εκεί και πέρα, λαμβάνουμε υπόψη κριτήρια που έχουν να κάνουν και με την υγεία, κριτήρια ψυχικής υγείας ή πόσα τέκνα έχει η οικογένεια. Γίνεται αξιολόγηση στα αιτήματα που δεχόμαστε και εφόσον εγκριθεί η οικογένεια και ενταχθεί στα προγράμματά μας, για έξι μήνες κάνομε συνάντηση μια φορά το μήνα, παραλαμβάνουνε και τα κουπόνια για το σούπερ μάρκετ και ουσιαστικά δουλεύουμε με την οικογένεια να δούμε με ποιον άλλον τρόπο θα μπορούσαμε να την υποστηρίξουμε αν υπάρχει κάποια άλλη ανάγκη. Ανάγκη που μπορούμε να την καθοδηγήσουμε, να την συμβουλεύσουμε σε κάτι».

«Παράλληλα, επειδή λειτουργεί και ο συμβουλευτικός σταθμός εδώ πέρα, η συμβουλευτική γραμμή 115-25, όπου είναι οι ψυχολόγοι-ψυχοθεραπευτές. Αν η οικογένεια έχει αίτημα για ψυχολογική υποστήριξη ή συμβουλευτική γονέων, ή κάποιος έφηβος θέλει να μιλήσει, παρέχουμε και αυτή την υπηρεσία δωρεάν».

«Το τρίτο πρόγραμμα, είναι το προαιρετικό κομμάτι, όπου σαν «Μαζί για το Παιδί», προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε προϊόν, είτε είναι τρόφιμα, είτε καθαριστικά είτε είδη υγιεινής, προς άλλα σωματεία, ιδρύματα και φορείς, που είτε φιλοξενούν είτε εξυπηρετούν παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Αυτά είναι να τρία βασικά προγράμματα της ψυχοκοινωνικής υπηρεσίας», εξηγεί.

«Κατά διαστήματα και κατά περιπτώσεις, υλοποιούμε και άλλα προγράμματα. Για παράδειγμα είχαμε κάνει το 2018 ένα πρόγραμμα υποστήριξης πυρόπληκτων οικογενειών από το Μάτι. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, προσπαθούμε να προγραμματίσουμε και να υλοποιήσουμε και ένα αντίστοιχο πρόγραμμα για τους πυρόπληκτους που είχαμε με τις φετινές πυρκαγιές. Όπως υπάρχουν και τα προγράμματα που κάνουμε στις Ακριτικές Περιοχές. Ήμασταν στις περιοχές του Έβρου και υποστηρίξαμε σχολεία με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, με κατασκευή γηπέδου, ούτως ώστε τα παιδιά που μένουν σε πιο έτσι απομακρυσμένες περιοχές, να έχουνε ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση σε τέτοια αγαθά και στην εκπαίδευση που ίσως είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα».  

Ο ρόλος του κ. Ματαλιωτάκη στην ένωση «Μαζί για το Παιδί»

«Ουσιαστικά σαν κοινωνικός λειτουργός, δέχομαι τις παραπομπές από άλλες κοινωνικές υπηρεσίες. Κοινωνική υπηρεσία μπορεί να είναι στον δήμο, η πρόνοια δηλαδή και η κοινωνική υπηρεσία, όπου κάποιος κοινωνικός λειτουργός εξυπηρετεί μια οικογένεια. Για παράδειγμα στο δήμο Ζωγράφου που είναι και δίπλα μας, αν κρίνω ότι μια οικογένεια έχει ανάγκη για περαιτέρω υποστήριξη από αυτή που λαμβάνει ήδη από τις κοινωνικές δομές του δήμου, μας παραπέμπουν την οικογένεια, ούτως ώστε να αξιολογήσουμε με την παραπομπή με την του κοινωνικού ιστορικού που λαμβάνουμε, αν εγκρίνεται ή όχι, για να ενταχθεί στα προγράμματα που ανέφερα πριν με τα κουπόνια».

«Από τη στιγμή λοιπόν που λαμβάνουμε τα παραπεμπτικά στο «Μαζί για το Παιδί», συγκεντρώνουμε τους πόρους για να υλοποιήσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα, τους οποίους πόρους συγκεντρώνουμε κυρίως με “fund raising” που κάνουμε μέσα στη χρονιά. O κάθε ιδιώτης μπορεί να βάλει από 1 ευρώ, μέχρι όσα χρήματα μπορεί και επιθυμεί στο σκοπό αυτό – Tα χρήματα αυτά πάνε στο 100% στις οικογένεις.»

«Ό,τι ποσό μαζέψουμε, αυτό το ποσό θα πάει στις οικογένειες που είναι στη λίστα αναμονής. Στη συνέχεια, οι οικογένειες εντάσσονται για έξι μήνες στο πρόγραμμα και λαμβάνουν τα κουπόνια».

«Τα κουπόνια είναι σε αντιστοιχία χρημάτων. Δηλαδή πάνε με τα κουπόνια στο σούπερ μάρκετ και έχει μια οικογένεια την δυνατότητα να ψωνίσει ό,τι  χρειάζεται, δεν είναι ότι λαμβάνουν από εμάς μια κούτα τρόφιμα ή συγκεκριμένα πράγματα. Έχουν ένα κουπόνι, και με το κουπόνι αυτό μπορεί να ψωνίσει μια οικογένεια ψάρι επειδή το προτιμάει, αντί για κρέας».

«Είχαμε για παράδειγμα οικογένειες μεταναστών και προσφύγων, όπου μας είπαν πόσο σημαντικό ήταν γιαυτούς, γιατί από παντοπωλεία που παίρνανε τα τρόφιμα, ή από άλλες οργανώσεις δεν ξέρανε να τα μαγειρέψουνε. Επίσης δεν τους περιορίζει στα είδη. Μπορούν να ψωνίσουν μέχρι και ρουχαλάκια για τα παιδιά ή για τους ίδιους, να ψωνίσουν μια πολύ μικρή συσκευή θερμαντική για το χειμώνα και αυτό έχει και μια διακριτικότητα αν θέλεις και σεβασμό και στην αξιοπρέπεια της οικογένειας. Γιατί με ένα κουπόνι θα μπορούσα και εγώ να πάω να ψωνίσω για παράδειγμα σαν εργαζόμενος που έχω πάρε μπόνους των 100 ευρώ από την εταιρεία που δουλε’υω, οπότε από τη στιγμή που πάνε στο ταμείο δεν υπάρχει στίγμα, οπότε προστατεύουμε και λίγο αυτό το κομμάτι. Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με μια συγκεκριμένη αλυσίδα σουπερ μάρκετ είναι ο Σκλαβενίτης». 

Πώς πήρε διαστάσεις το πρόγραμμα την τελευταία διετία λόγω της πανδημίας

«Οι οικογένειες που εξυπηρετούσαμε – μέχρι πριν μπει ο κορονοϊός και όλο αυτό που ακολούθησε – ήταν οικογένειες που βρίσκονταν σε δεινή οικονομική κατάσταση. Χαρακτηρίζονται και άπορες κάποιες από αυτές, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Υπήρχε και ένα μικρότερο ποσοστό οικογενειών που είχανε μόλις χάσει τη δουλειά τους. Οι περισσότερες ήταν μαρκοχρόνια άνεργες όμως».

«Αυτό που συνέβη τον πρώτο καιρό με την πανδημία ήταν, όπως θυμάμαι χαρακτηριστικά πέρυσι αρχές Απριλίου – δηλαδή κάνα μήνα από την έναρξη της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα – μας παίρνανε τηλέφωνο οικογένειες που, είτε ήταν σε αναστολή είτε είχαν μείνει χωρίς δουλειά και δε γνώριζαν πώς να ζητήσουν βοήθεια. Το πρώτο και πιο δύσκολο κομμάτι ήταν να τους κάνεις να ανακουφιστούν λίγο στο κομμάτι ότι, «ΟΚ, στον καθένα μας μπορείς να συμβεί, να μείνουμε χωρίς δουλειά». 

«Έτσι, είχαμε και επαφή με τη συμβουλευτική γραμμή, είχαμε οικογένειες που αντιμετώπιζαν αυτά τα ζητήματα. Στη συνέχεια, ήταν να τους δείξεις τον τρόπο να ζητήσουνε βοήθεια. Το πιο σημαντικό είναι η οικογένεια να δικτυωθεί πρώτα απ όλα με τις κοινωνικές δομές του δήμου, γιατί είναι ο τόπος που μένει και ο κάθε δήμος έχει δικά τους προγράμματα υποστήριξης τα οποία συνήθως είναι και πιο μακροχρόνια από αυτά που υλοποίει το «Μαζί για το Παιδί». 

«Δεν θέλουμε οικογένειες να μπαίνουνε για δεύτερο εξάμηνο στο πρόγραμμα, προσπαθούμε να ανανεώνονται οι οικογένειες, να μην είμαστε σαν «το μπαστούνι» τους, να πάρουν τη βοήθεια και να πάνε παρακάτω».

«Οπότε τους εξηγούσαμε πού υπάρχει ο δήμος, αν έχει έκτακτα οικονομικά βοηθήματα, τι επιδόματα δικαιούνται και σε δεύτερο χρόνο τους λέγαμε «Ναι, μετά από αυτό μπορείτε να ζητήσετε να γίνει και μια παραπομπή εδώ και ευχαρίστως να το δούμε». 

«Μεγάλο πλήθος οικογενειών ήταν κι αυτές που κάνανε μεροκάματο, που κάνανε μαύρη εργασία, είτε σε καθαριότητα είτε οικοδομή. Το πρώτο διάστημα ειδικά, «κοπήκανε μαχαίρι» αυτά, να το πω έτσι απλά. Υπήρχαν και κάποιες οικογένειες που κάπως τα βγάζανε πέρα με ένα έστω μεροκάματο ο ένας απ τους δυο, ή και οι δυο γονείς, ξαφνικά χάσανε και αυτό, γιατί ο κόσμος φοβότανε να παρει την καθαρίστρια μέσα στο σπίτι τους με τον κορονοϊό. Είχαμε και τέτοια πάρα πολλά. Και ήταν γενικότερα πολύ πρωτόγνωρο και για εμάς, ο τρόπος δηλαδή που δεχόμασταν τα αιτήματα, αυξήθηκε κατακόρυφα».

«Μετράγαμε δηλαδή τα στατιστικά μας πέρυσι και ήταν περίπου στο 100% η αύξηση των αιτημάτων. Πλέον μετά από ένα χρόνο μπορώ να πω πως το 100% είναι λίγο. Από όλη την Ελλάδα δεχόμαστε αιτήματα. Ήταν και μια κρίση οικονομική το 2010-2011, που αν μπορώ να πω, είχαν αρχίσει τα πράγματα κάπως να έρχονται σε ένα σημείο…Μετά με τον κορονοϊό, επανήλθαν δηλαδή σε επίπεδα αντίστοιχα δεκαετίας πριν. Οπότε, είναι ένα “mix” οικογενειών που αιτούνται βοήθεια πλέον».

«Εμείς έχουμε θέσει κάποια εισοδηματικά κριτήρια, με τα οποία όμως δεν είμαστε τόσο αυστηροί, τι εννοώ: αν μια οικογένεια, έχει ένα εισόδημα που ξεπερνάει το δικό μας όριο, αλλά αυτό αντικατοπτρίζει την περσινή χρονιά που μπορεί να εργαζόταν η οικογένεια, θα λάβουμε υπόψη αν υπάρχει κάρτα ανεργίας τώρα, αν υπάρχει ανεργία στο σήμερα στην οικογένεια. Aλλα κριτήρια είναι εννοείται, το αν υπάρχει πρόβλημα υγείας, ψυχικής  υγείας ή αναπηρία που καθιστά την οικογένεια ανίκανη να εργαστεί ή να ενταχθεί στην αγορά εργασίας».

«Eπίσης, η μονογονεϊκότητα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Παρατηρούμε πολύ συχνά μονογονεϊκές οικογένειες που δεν έχουν κάποιο υποστηρικτικό περιβάλλον, κάποιον να βοηθήσει. Οι μητέρες δυσκολεύονται πάρα πολύ να βρουν εργασία, γιατί είτε θα περιοριστούν στις ώρες τις οποίες εργάζονται – μέχρι ένα τετράωρο. Με ένα τετράωρο, το εισόδημα θα είναι πολύ χαμηλό – αυτομάτως θα χάσει ένα από τα επιδόματα που θα μπορούσε  να πάρει λόγω του εισοδήματός, και να το πω έτσι απλά δεν τον συμφέρει, δεν το επιδιώκει».

«Έχουμε θέσει τις 6.000, για τις οικογένειες που έχουν έως δύο τέκνα, και τις 8.000 έως 3 τέκνα και άνω. Υπήρχαν βέβαια οικογένειες, όπως είπα και πριν, που υπερβαίνανε αυτό το εισόδημα αλλά συνέτρεχαν λόγοι άλλοι κοινωνικοί». 

«Το πρώτο που παρατηρούμε στο εξάμηνο αυτό, είναι η αλλαγή στην ψυχολογία της οικογένειας. Όταν αρχίσουν να λαμβάνουν από τον πρώτο, δεύτερο μήνα, τα κουπόνια και κάθε μήνα τους βλέπουμε, παρατηρούμε ότι έχουν αλλαγή στη διάθεση τους. Από τη στιγμή που εξασφαλίζει μια οικογένεια αυτό το πιατο φαγητό μέσα στο σπίτι, το οποίο είναι πολύ μεγάλο στρες άμα είσαι άνεργος,νιώθει και λίγο πιο άνετα. Οπότε θα περάσει και καλύτερο χρόνο με τα παιδιά, πιο ποιοτικό και θα μπορέσει να στραφεί στην εύρεση εργασίας. Βέβαια μιλάμε για οικογένειες που η δυναμική τους το επιτρέπει.

«Υπάρχουν οικογένειες που κάνουν πολύ καλή χρήση των βοήθειας που παρέχουμε». Είχαμε διάφορες οικογένειες που κατά τη διάρκεια του εξαμήνου κατάφεραν να αρχίσουν να εργάζονται, να κάνουν κάτι δικό τους. Μια οικογένεια αρκετά παλιά, πολύτεκνη μάλιστα, με τα κουπόνια, ό,τι μεροκάματο έκανε ο άνθρωπος από εδώ και από εκεί τα έβαζε στην άκρη και ξεκίνησε μια μικρή επιχείρηση με λάδια και μπαταρίες αυτοκινήτων. ‘Οταν ολοκλήρωσε το πρόγραμμα, ήταν τρομερή η χαρά για εμάς, είχε επιτευχθεί ο στόχος».

«Αυτό, έχει συμβέι και με άλλες οικογένειες, να καταφέρουν να βρουν δουλειά μέσα στο εξάμηνο. Δυστυχώς, δεν είναι η πλειοψηφία των οικογενειών που τα καταφέρνουν να επανενταχθούν», επισήμανε ο κ. Ματαλιωτάκης.

Έχοντας ως στόχο να καλυφθούν και τα 816 αιτήματα της λίστας αναμονής της κοινωνικής υπηρεσίας εκ των οποίων 464 αφορούν παιδιά το «Μαζί για το Παιδί», σας προσκαλεί να ενώσουμε τις προσπάθειες μας  για να καλύψουμε τις ανάγκες.

Πως μπορείτε να βοηθήσετε την Ένωση «Μαζί για το Παιδί»

-Με ένα απλό κλικ μπορείτε να συμβάλλετε και εσείς ουσιαστικά να καλύψουμε τα γεύματα μιας οικογένειας σε ανάγκη. Στηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα κλικ στην καμπάνια ΕΔΩ

 

www.supportmazi.gr/mazistisgiortes21

-Με SMS ή κλήση στο 19 805 
Χρεώσεις:
•    2,60 ευρώ ανά κλήση από σταθερό (με ΦΠΑ και τέλος σταθερής τηλεφωνίας)
•    2,48 ευρώ ανά κλήση από κινητό (με ΦΠΑ και επιπλέον επιβάρυνση με 12% ή 15% ή 18% ή 20% ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού σας προ ΦΠΑ)
•    2,50 ευρώ ανά sms (με ΦΠΑ από όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και επιπλέον επιβάρυνση 12% ή 15% ή 18% ή 20% ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού σας προ ΦΠΑ) 
Γραμμή παραπόνων: 210 7482690
-Με τραπεζική κατάθεση στους λογαριασμούς Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» με αιτιολογία «Σίτιση».
EUROBANK 
Αρ. Λογ. 0026.0102.16.0200303078, IBAN: GR 8302 601020000 160200303078

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αρ. Λογ. 721/296033-86, IBAN: GR 63011072100000 72129603386

ALPHA BANK
Αρ. Λογ. 112002002016452, IBAN: GR2001401120112002002016452

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αρ. Λογ. 6017 0400 56698 | ΙΒΑΝ: GR210 171 0170 0060 1704 0056 698
Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας, για να εξασφαλίσουμε τη σίτισή τους.
Μαζί για το Παιδί | Γιατί κάθε παιδί, αξίζει να είναι παιδί.

Προτεινόμενα HASHTAG: #mazistisgiortes  #supportmazi #mazigiatopaidi  #25XroniaMazi#togetherforchildren
 

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

ξοφασκια

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσής, την παράταση χρήσης του ΟΑΚΑ από την Ελληνική Ομοσπονδία…

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Καρυστιανού 1

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento στους ισχυρισµούς της εισαγγελέα του Αρειου Πάγου, η…