Newsroom

Newsroom

Ένοχος σε τρεις βαθμούς ο δολοφόνος του Τζορτζ Φλόιντ

Δείτε σε βίντεο τη στιγμή της απόφασης

AP20249379950008

Την ενοχή του πρώην αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν αποφάσισαν οι ένορκοι του αμερικανικού δικαστηρίου που έκρινε την τραγική δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Οι ένορκοι της δίκης του Ντέρεκ Σόβιν, του 45χρονου πρώην αστυνομικού που κατηγορείται για ανθρωποκτονία, ακούσια ανθρωποκτονία και βιαιοπραγία που προκάλεσε τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, κατέληξαν στην απόφαση, η οποία ανακοινώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος). 

Η στιγμή της απόφασης (μετά το 1:22:00)

Το σώμα των ενόρκων συνεδρίασε για περίπου 11 ώρες, χρόνος που θεωρείται εξαιρετικά λίγος σε σχέση με άλλες αντίστοιχες υποθέσεις, γεγονός που έκανε πολλούς ειδικούς να εκτιμήσουν ότι η απόφαση θα προβλέπει την ενοχή του Σόβιν, και στους τρεις βαθμούς για τους οποίους κατηγορείται. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο στις ΗΠΑ να καταδικάζεται ένας αστυνομικός για περισσότερους απο έναν βαθμό της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν μίλησε τηλεφωνικά με την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος (Τζο) Μπάιντεν μίλησε χθες (Δευτέρα) με την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ για να μάθει νέα της και να διαβεβαιώσει ότι προσεύχεται για αυτήν», έγραψε στο Twitter η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Αναμένεται μάλιστα, ο Τζο Μπάιντεν να κάνει δήλωση μετά την ανακοίνωση της απόφασης του σώματος των ενόρκων.

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ καταγράφηκε σε βίντεο, το οποίο προκάλεσε την οργή της κοινότητας των μαύρων αμερικανών, με σοβαρά επεισόδια να σημειώνονται σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ κατά της συστηματικής αστυνομικής βίας κατά των μαύρων. 

«Έπειτα από αρκετό πόνο, η δικαιοσύνη απεδώθη στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ αλλά και την αφροαμερικανική κοινότητα της Μινεάπολης. Ωστόσο, η σημερινή απόφαση ξεπερνά τα όρια αυτής της πόλης και αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για τη χώρα, όσο και για τον πλανήτη. Η δικαιοσύνη για τη «Μαύρη Αμερική» είναι δικαιοσύνη για όλη την Αμερική. Αυτή η υπόθεση αποτελεί σημείο τομής στην αμερικανική ιστορία, όσον αφορά τον ρόλο των δυνάμεων επιβολής του νόμου και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα (το οποίο ελπίζουμε να ακουστεί καθαρά σε κάθε πόλη και πολιτεία). Ευχαριστούμε τις δικαστικές Αρχές της Μινεσότα για την επιμονή που έδειξαν ώστε να επέλθει δικαιοσύνη για τον Τζορτζ. Όμως δεν σταματάμε εδώ. Δεν ξεχνάμε ότι οι υπόλοιποι τρεις αστυνομικοί που έπαιξαν τον ρόλο τους στον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ θα πρέπει να τιμωρηθούν για τις πράξεις τους», σημείωσε λίγη ώρα μετά την ιστορική απόφαση, εκ μέρους της οικογένειας του Τζορτζ Φλόιντ, ο δικηγόρος Μπεν Κραμπ.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…