Newsroom

Newsroom

Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια κρίθηκε και στο Εφετείο γιατρός του Κ.Υ.Νάξου

Μείωση της πρωτόδικης ποινής κατά 6 μήνες, αποφάσισε το Εφετείο Αιγαίου στη Σύρο, μετά από τη διήμερη ακροαματική διαδικασία, που…

Μείωση της πρωτόδικης ποινής κατά 6 μήνες, αποφάσισε το Εφετείο Αιγαίου στη Σύρο, μετά από τη διήμερη ακροαματική διαδικασία, που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης για Επιμελητή Α΄- διευθυντή παθολογικού τμήματος του Κ.Υ. Νάξου, κρίνοντάς τον ένοχο για ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως για το θάνατο του Εμμανουήλ Μάκαρη 52 ετών στις 8 Ιουλίου 2006. Ο εισαγγελέας, πρότεινε την ίδια ποινή με αυτήν που είχε επιβληθεί πρωτόδικα, δηλαδή 30 μήνες φυλάκισης με τριετή αναστολή …κάνοντας παράλληλα λόγο για απάνθρωπη αντιμετώπιση του επείγοντος περιστατικού από το γιατρό, που ήταν σε εφημερία ετοιμότητας όταν συνέβη το περιστατικό.

Το δικαστήριο με ομόφωνη απόφαση, έκρινε το γιατρό ένοχο για ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως, από έχοντα ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να παρεμποδίσει την επέλευση του αποτελέσματος κατά παραυτουργία και επέβαλε φυλάκιση 24 μηνών με 3ετή αναστολή, μειώνοντας κατά 6 μήνες την πρωτόδικη ποινή που του είχε επιβληθεί.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, διεκόπη λίγο πριν τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα μετά από αίτημα της πλευράς του κατηγορουμένου για να συνεχιστεί την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου μέχρι αργά το απόγευμα, οπότε και ανακοινώθηκε η απόφαση.

Τα όσα συνέβησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Ιουλίου 2006 και συγκεκριμένα από τις 2:40 που ο Εμμ. Μάκαρης μεταφέρθηκε με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου στο Κέντρο Υγείας Νάξου μέχρι τις 7:25 που πέθανε, αναφέρθηκαν κατά την εξέταση των μαρτύρων και κατά την ακροαματική διαδικασία στο Εφετείο.

Όπως είχε αποδειχθεί και πρωτόδικα, ο γιατρός κλήθηκε τηλεφωνικά από την εφημερεύουσα αγροτική γιατρό που τον ενημέρωσε για την κατάσταση του ασθενούς.

Ο ίδιος, έδινε οδηγίες αντιμετώπισης του περιστατικού δια τηλεφώνου και σύμφωνα με το βιβλίο επειγόντων που τηρείται, ο γιατρός δεν έφτασε στο Κ.Υ. Νάξου πριν τις 6:30 το πρωί.

Η οικογένεια του ασθενούς, όπως είπε και στα δυο δικαστήρια, ποτέ δεν ενημερώθηκε για την κατάστασή του, ενώ τους έλεγαν ότι είναι καλά.

Ο ασθενής στις 4:00 μεταφέρθηκε από την αίθουσα επειγόντων σε ράντσο στο διάδρομο του Κ.Υ. Νάξου, όπου και παρέμεινε μέχρι τις 7:25 που κατέληξε μετά από ανακοπή που υπέστη και αφού οι προσπάθειες για την ανάνηψή του δεν απέδωσαν.

Κατά την ακροαματική διαδικασία έγινε εκτενής αναφορά και για την ιατρική αντιμετώπιση του περιστατικού, που οι πολιτικώς ενάγοντες (οικογένεια) υποστήριξαν ότι δεν ήταν η ενδεδειγμένη, ενώ δεν έγινε άμεσα μεταφορά του ασθενούς σε άλλη νοσοκομειακή μονάδα με κατάλληλη υποδομή για την αντιμετώπιση του περιστατικού.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης η οικογένεια, δήλωσε στο Naxos News, ότι έλαβε ψυχική ικανοποίηση, τονίζοντας παράλληλα, ότι εύχονται να πραγματοποιηθεί το όνειρό τους και οι συμπολίτες τους Ναξιώτες να έχουν καλύτερη περίθαλψη. http://www.naxos-news.gr/