Ένοχη η ΒΡ για την έκρηξη σε πετρελαϊκή πλατφόρμα στον Κόλπο του Μεξικού το 2010

Η αμερικανική δικαιοσύνη έκρινε ένοχο τον πετρελαϊκό όμιλο BP για «σοβαρή αμέλεια» η οποία οδήγησε το 2010 σε μια έκρηξη…

petrelaiokilida

Η αμερικανική δικαιοσύνη έκρινε ένοχο τον πετρελαϊκό όμιλο BP για «σοβαρή αμέλεια» η οποία οδήγησε το 2010 σε μια έκρηξη στην πετρελαϊκή πλατφόρμα Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού, γεγονός που προκάλεσε τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην αμερικανική ιστορία.

Ο βρετανικός όμιλος ενδέχεται να καταδικαστεί από αστικά δικαστήρια να πληρώσει «αποζημιώσεις και τόκους ακόμη πιο αυξημένους», εκτίμησε σήμερα ο δικαστής του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Ορλεάνης, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού ήταν αποτέλεσμα της «σοβαρής αμέλειας» και ενός «ηθελημένου λάθους» της BP.

Η απόφαση του δικαστή ενδέχεται να κοστίσει στην εταιρεία επιπλέον 18 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ έχει ήδη συμφωνήσει να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο. Συνολικά το δυστύχημα έχε κοστίσει μέχρι στιγμής στην εταιρεία 42 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η έκρηξη στην πετρελαϊκή εξέδρα Deepwater Horizon προκάλεσε τον θάνατο 11 ανθρώπων και την διαρροή 4,9 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού επί 87 ημέρες.

Ο δικαστής Καρλ Μπάρμπιερ έκρινε ότι η BP ευθύνεται για το δυστύχημα κατά 67% για το δυστύχημα, η εταιρεία Transocean που διαχειριζόταν την πετρελαϊκή εξέδρα κατά 30% και η Halliburton που κατασκεύασε τα φρεάτια κατά 3%.

Από την πλευρά της η βρετανική εταιρεία επέκρινε την απόφαση του δικαστηρίου και ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ασκήσει έφεση. «Η BP αμφισβητεί έντονα τη σημερινή απόφαση» και «θα ασκήσει αμέσως έφεση», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Επιπλέον εκτιμά ότι η απόφαση του δικαστή «δεν υποστηρίζεται από τις αποδείξεις που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της δίκης».

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…